Opinion: Ik word misbruikt

Geplaatst: 25 maart 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Wanneer je als uitgever een game op de markt brengt, is het doodgewoon om daar verschillende edities van uit te brengen. De normale editie in een normaal hoesje, de special edition met DLC erbij, de collector's edition met steelcase en unieke DLC en dan nog de master divine edition waarbij je de hele mikmak krijgt van de andere versies, maar dan nog met een extra beeldje in de gelijkenis van de hoofdpersoon of eindbaas. Maar sommige uitgevers vinden niet dat het zo makkelijk en overzichtelijk hoeft te zijn.

Voor mensen met de irritante eigenschap dat ze een game volledig en compleet willen hebben, is het soms nogal lastig. Bij de laatste paar Assassin's Creed-delen kreeg je verschillende unieke DLC en spulletjes erbij, dus moest je elke game twee á drie keer aanschaffen wilde je alles hebben. Maar binnen een jaar komt dan vaak ook nog de GOTY (Game Of The Year) edition uit, die meestal alle DLC bevat (maar soms ook niet) en tevens een stuk goedkoper is. Zo heb ik onlangs Dishonored voor de tweede keer gekocht, omdat alle DLC die bij de GOTY zat afzonderlijk aanschaffen in de Xbox LIVE Marketplace meer kost dan deze versie. Daarnaast heb ik content liever ook op schijf, maar dat ben ik.

En dan hebben we nu de nieuwe consoles die op de markt zijn verschenen, en knijp ik al weer de billetjes samen in spanning welke inmiddels al verschenen games in verbeterde en uitgebreidere vorm daarop gaan uitkomen. Komt er staks een GTA V: Ultimate Moneyrobber Edition met extra missies, een Dark Souls II: Prepare To Take Out Your Wallet Once More Edition of een Skyrim Dragon Pimp Supreme Edition uit? Net als Klaas met zijn PS4, zal ik er toch wel in gaan trappen. Ik weet nu al dat ik dit jaar Tomb Raider nog een keer ga kopen, omdat ik die verbeterde versie graag wil hebben. Bij Assassin's Creed IV zal ik dat ook gaan doen, ben ik bang. Ik voel mijzelf er ook getrakteerd én genaaid mee tegelijk, alsof ik hier als consument misbruikt word door mij op mijn zwaktes te pakken.

Ik probeer nu met al mijn macht zoveel mogelijk te wachten met iets nieuws kopen, al is het alleen maar om door de bomen eerst het bos weer te zien met al die aankondigingen en verschijningen van verschillende versies. Het scheelt een hoop geld door wat geduld weten op te brengen, en meestal komt er toch een betere en completere versie uit een jaartje later. Maar ach, ze gaan mij met de nieuwe Assassin's Creed waarschijnlijk toch weer te grazen krijgen, ook al speelt de nieuwe zich tijdens die stomme Franse Revolutie af. Ninja's wilde ik zien, potver. Daarmee gaan ze mij zo hard te pakken nemen dat ik een maand niet meer kan lopen, maar wel als kussentje mijn lege portemonnee kan gebruiken. Dat dan weer wel.

Lees meer