Opinion: Maak je niet zo druk

Geplaatst: 15 januari 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Maak je niet zo druk. Die zin heb ik al zo vaak mogen aanhoren van mijn ouders, vrienden die niet gamen, of mensen die gewoon niets met gamen hebben. De toon waarop ze het zeggen getuigd van onwetendheid, afgunst en volledige stupiditeit. Een 'echte' gamer weet dat die zin alles alleen maar erger maakt. Die zin zullen jullie, mijn mede-gamers, ook vaak zat ten gehore hebben gekregen. De dooddoeners der dooddoeners: "Maak je niet zo druk Het is maar een spelletje." Die zin alleen kan er al voor zorgen dat je volledig je 'mojo' kwijt raakt tijdens het gamen. Je volledig uit de grandioze 'flow' haalt.

Ongekend!
Dan ben je bijvoorbeeld bezig met een potje Battlefield 4, online wel te verstaan, en je hebt de smaak te pakken. Wat zeg ik? Je bent heer en meester! Koning van de snipers! Heerser van de LMG's! Ridder van de -PAF-, je bent neergeschoten Maar door wie? Waar vandaan? Wie durft jou, de alleenheerser van het universum, neer te schieten.

Sterf! Gedrocht uit de laagste pitten van de hel. Een paar subtiele vloekwoorden worden met mach 5 richting de tv geslingerd.

Je voelt de frustratie dalen, niets aan het handje, een misstap. Kan iedereen gebeuren, toch? TOCH?!? Mis voordat je er erg in hebt is precies diezelfde persoon jou wederom te snel af. Oké. THAT'S IT! Poep gaat nu de ventilator raken. Het is persoonlijk. Wat er verder zal gaan gebeuren maakt niet uit. Maar dat personage gaat, correctie, moet kapodt. Met 'dt', zo diep zit deze frustratie.

Je laat de sniper voor wat het is, je schakelt over naar een wandelende tank-modus, met een vol automatisch wapen in je handen. Ondertussen probeer je gebruik te maken van je kennis van de map, je kent hem immers uit je hoofd. Je flitst over het speelveld heen, alleen maar op zoek naar die andere speler. Je zal en moet hem vinden! Maar voordat je er erg in hebt, zie je dat het beeld wordt omgedraaid In je hoofd weet je al wat dit betekent Je staat op het punt om vermoord te worden met een mes. En voordat je er echt erg in hebt, zie je dat die ene speler jou weer heeft vermoord. Maar nu door middel van een 'knife kill'.

"Ah! Nee hè! Kom op, man!" schreeuw je nog woedend naar je tv. De haat die je nu begint te voelen voor die speler is zo intens dat het een Hanibal Lecter laat degraderen naar een liefdadigheidsmedewerker. Je kookt van binnen, een kernfusie dreigt te gebeuren. Ieder fout woord kan je laten ontploffen en dan hoor je ineens achter je de kalmerende woorden:

"Maak je niet zo druk Het is maar een spelletje."

Lees meer