Opinion: Meer of minder vlieggames?

Geplaatst: 26 april 2016 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Vrijwel iedere kleine jongen heeft ergens tijdens zijn jeugd wel de wens gehad om ooit piloot te worden. Het is daarom ook uitermate verleidelijk om hier games van te maken. Er zijn immers ook van alle andere jongens- en meisjesdromen vele games waarbij je van alles kunt zijn: voetballer, coureur, actieheld, paardrijdster, boer of god (inderdaad pubers, porno acteur is inderdaad ook nog volledig afzijdig). Er zijn talloze games van deze voorbeelden, maar als je kijkt wat er op de markt is qua vliegspellen, is het in verhouding best weinig.

Onder de redactie was er laatst een semi-serieuze discussie over Star Fox Zero. De game is achterhaald en niet meer van deze tijd, was de mening van een paar leden. Als dat waar is, dan is vrijwel iedere game achterhaald, want zeker onder de AAA geproduceerde games is er niets wat compleet revolutionair is. Wat is er in hemelsnaam dan niet achterhaald aan Tomb Raider, Assassin's Creed of Uncharted? Third person actiegames waren er immers al ten tijde van de originele PlayStation. Vlieggames zijn juist schaars. Op alle consolegeneraties zijn er wel vlieggames verschenen, zoals de geniale Sky Odyssey op de PlayStation 2, maar het is altijd een ontzettende minderheid.

Nu heb ik de nieuwe Star Fox Zero gespeeld en er is redelijk wat aan de originele gameplay toegevoegd, ondanks dat het qua verhaal en levels grotendeels identiek is aan de Nintendo 64-versie. Het ironische is echter dat het beter was geweest als alles precies andersom was. Een nieuw verhaal met totaal nieuwe levels, en de oude gameplay met wat kleine tweaks. Ik snap ook totaal niet waarom dit niet is gebeurd. Alles wat, ten opzichte van de oude Star Fox-games, is vernieuwd en toegevoegd, komt de game niet ten goede. De besturing is goed, maar is in het begin vooral onwijs wennen. Naar mijn mening had men het dan ook beter bij de oude besturing kunnen laten. De nieuwe voertuigen besturen allen totaal niet intuïtief en de gyrowing haalt echt al het tempo uit de gameplay omdat deze net zo traag bestuurt als een echte helikopter door een sneeuwstorm. Geef mij dan maar de 'achterhaalde' gedeeltes van de game.

Begrijp mij niet verkeerd, ondanks deze minpunten vind ik de game toch behoorlijk tof. En waarom? Omdat het jeugdsentiment is? Dat kan, maar ik ben juist extra kritisch op nieuwe iteraties van mijn oude favorieten. In de vorige alinea ben ik juist zeer kritisch over Star Fox Zero. De hoofdreden waarom ik de game gaaf vind, is omdat het vliegen zo gaaf is, wat gelukkig nog altijd het leeuwendeel (of vossendeel?) van de game is. Alle oldskool-gedeeltes waarbij je vliegt zijn hartstikke gaaf, en er bestaan simpelweg vrijwel geen games die zo spelen als Star Fox. Je hebt er wel een paar, zoals: Project Sylpheed, de bekendere H.A.W.X. en Ace Combat-games, maar daar houdt het dan al wel weer zo'n beetje bij op.

Wat vinden jullie: Meer of minder vlieg games?

Lees meer