Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Opinion: Moraalpapegaaien

Zodra er een schietpartij is geweest, bijvoorbeeld op een school, dan krijgen games altijd de schuld. Als de dader GTA V speelde bijvoorbeeld, dan ligt het aan GTA V. Het is altijd een opmerkelijk fenomeen geweest, want geweld is overal wel in terug te lezen of te zien. Denk maar eens aan de verhalen over de middeleeuwen, Griekse mythologie of aan films als SAW. Vaak gaat het geweld in boeken of films er zelfs nog harder aan toe dan in games. Het frappante is ook dat de moraalridders die fanatiek in hun zeikharnas springen, ook geen flauw benul hebben waar ze over praten.

onbekend

Jaren geleden, toen de game-industrie nog vrij nieuw was voor sommigen, werd te pas en te onpas een game de zondebok bij zinloos geweld. Dat ouders ook een opvoedingsrol hebben en de persoon in kwestie al psychisch niet in orde was, die zaken lijken dan ineens totaal irrelevant. Ik kan mij een schietpartij in Amerika herinneren, nog niet zo lang geleden, waarbij ook meteen werd geroepen dat de dader fanatiek gamer was. Later bleek er in zijn kamer geen games gevonden te zijn, laat staan een spelcomputer. De moraalriddertjes gingen af als een gieter en tevens was dit het bewijs dat men elkaar maar napraat zonder enige kennis van zaken, de zogeheten moraalpapegaaien.

Gelukkig wordt dit de laatste jaren een stuk minder. Het lijkt wel of diezelfde moraalriddertjes hun harnas in de wilgen hebben gehangen en niet langer ten strijde trekken. Normaliter heb ik er geen probleem mee als zo'n onwetend figuur met mij de discussie aangaat. Binnen no time heb ik de zondebok terug de stal in getrapt. Uitgezonderd mensen die zo nodig elke discussie willen winnen en daarom niet luisteren of denken dat hun kulargumenten juist zijn. Dit soort mensen mogen gerust reïncarneren van mij als zondebok. Gaan ze maar lekker met zijn allen in een wei staan om tegen elkaar aan te mekkeren. Nadat ze natuurlijk aan een natuurlijke dood zijn gestorven in de toekomst, ik zeg het er maar even bij. Anders gaat men nog denken dat ik een verborgen dreigement in mijn column heb gezet. Want ja, wij zijn zo gevaarlijk allemaal.

onbekend

Ik heb echter straks weer een nieuwe uitdaging: Hatred. De makers van deze nu al controversionele pc-game willen zo graag tegen heilige huisjes schoppen. Ze willen zo graag politiek incorrect zijn. Ik snap de gedachte, maar moet dat in deze vorm? Zitten wij wel te wachten op een game waarin het hoofddoel (let op, hoofddoel!) is om onschuldige mensen neer te knallen en te martelen? Op de vraag of dit te ver gaat, kan ik geen antwoord geven. Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant heb ik wederom in films ergere dingen gezien. Wel is het zo dat ik bang bent dat mede dankzij Hatred de zondebok weer regelmatig van stal gehaald gaat worden. Kom dan nog eens maar met goede argumenten, waarom Hatred dan geen gewelddadig gedrag veroorzaakt. Ik zie het als een goede boksbal, zo'n game kun je goed gebruiken om je af te reageren. Zonder games als Hatred was er misschien zelfs meer geweld op straat. Games zijn onze sportschool, onze uitlaatklep. En daarnaast kan ik nog uren schrijven over tegenargumenten. De vraag is alleen, kan die zondebok weer terug zijn stal in geschopt worden? Of moeten wij eindeloos een gracht om ons terrein heen blijven graven, zodat de moraalridders ons niet kunnen bereiken? Ik ga in elk geval alvast een zooi schilden bouwen om straks de giftige pijlen mee op te vangen.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?