Opinion: Next-gen, ammehoela!

Geplaatst: 28 oktober 2014 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Elke keer als er weer een nieuwe consolereeks op de markt verschijnt, spreken we van next-gen. Dit is dan de volgende generatie en in weze is dit ook zo, maar sinds de komst van de PlayStation 4 en Xbox One durf ik zelf de woorden 'next-gen' niet meer in de mond te nemen. Om het te verduidelijken: toen de Xbox 360 en PlayStation 3 kwamen, was dit een enorme stap omhoog van de generatie ervoor. Bizarre graphics, een Cell-processor en HD, wat een vooruitgang zeg. Maar als je naar het verschil gaat kijken tussen de PS3 en PS4, moet je toch echt de details uitpluizen om daar een voordeel in te zien. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de Xbox One.

Hoewel de twee nieuwe consoles intern een grote sprong hebben gemaakt, kan ik dit niet terugzien in de games die erop gespeeld worden. Meer RAM, snellere processors en betere videokaarten klinken allemaal erg stoer, maar het geeft (tot nu toe) nog niet de voldoening die je bij de vorige generaties wel kreeg. Nu hoor ik je denken: en de Wii U dan? De Wii U is een ander verhaal, de sprong van de Wii naar de Wii U is zo groot dat deze wel degelijk als next-gen beschouwd kan worden. Maar daar kunnen we nog over discussiëren.

Misschien komt deze ogenschijnlijk kleine sprong wel door de gamedevelopers, die moeten immers gebruik gaan maken van de nieuwe technologieën. Als zij natuurlijk niet voor de volle honderd procent gebruik maken van de capaciteit van de nieuwe consoles, hoe kunnen wij dan ooit een verschil gaan merken? Je merkt het vaak al in verschillende nieuwsberichten dat er wéér een game op 900p gaat draaien op de Xbox One. De PS4 krijgt dan weliswaar wel een 1080p-resolutie, maar dan is ook echt alles uit beide consoles gehaald. En als ik dan naar de systeemeisen van de pc kijk, die dan vaak onder of rond de specificaties van de PS4 en Xbox One liggen, kan die de game wel in 1080p of meer draaien met veel betere graphics.

Al met al moet ik zeggen dat ik een kleine gemiste kans zie in de beide consoles. Dat is dan ook weer de reden dat ik nog niet overwogen heb om ze te kopen. In mijn ogen zijn ze nu het geld nog niet waard, totaal niet. Maar dat is voor ieder een punt natuurlijk. Vinden jullie ook dat de PS4 en Xbox One onterecht next-gen worden genoemd? Ik ben ervan overtuigd dat er maar één apparaat next-gen genoemd kan worden, en dat is de pc.

Lees meer