Opinion: Nintendo is weer op de goede weg

Geplaatst: 19 november 2018 16:00

Nintendo heeft jarenlang in zwaar weer gezeten. Althans, op het gebied van games. In het Wii U-tijdperk werd de achterstand die Nintendo had op de concurrentie pijnlijk duidelijk. Nu moet Nintendo zich weer terug zien te vechten en dat lijkt met de Nintendo Switch te lukken lukken. Met de Switch laten onze Japanse vrienden zien dat ze het kunstje zeker nog niet zijn verleerd.

onbekend

De Wii van Nintendo was een prima console met goede verkoopcijfers. Helaas heeft dit succes Nintendo ook in de problemen gebracht. Toen de uitgever met een volgende console op de proppen moest komen, dachten zij het succes van de Wii te kunnen benutten. Zo was de Wii U geboren. Bij de naam alleen al ging het al fout. De Wii werd voornamelijk gekocht door ouders van jonge kinderen omdat de games voor die console veelal uitstekend geschikt waren voor die doelgroep. Deze ouders hadden zelf echter vaak niet zoveel verstand van games en consoles en snapten dan ook niet dat de Wii U een vervolg was op de Wii. Ik heb het meermaals meegemaakt dat ouders zich geen raad wisten met de games en voor welke console deze nou eigenlijk waren.

Een console valt of staat dan ook met de exclusives die ervoor uitgebracht worden, zeker in de beginfase. En die schitterden door afwezigheid bij de Wii U. Ik keek dan ook niet raar op dat er zo weinig exemplaren verkocht werden. In de loop der jaren kwam er zo nu en dan een exclusieve game uit, maar lang niet genoeg om nog potten te kunnen breken. Dit resulteerde er ook in dat third party ontwikkelaars Nintendo de rug toekeerde en hun games niet uitbrachten voor diens console. Ook hiervoor hoefde de consument geen Wii U meer aan te schaffen. Gelukkig voor de Japanse grootmacht liep de Nintendo 3DS, mede dankzij de exclusieve games, wel goed.

onbekend

Van fouten kun je leren en Nintendo lijkt dat te doen. Met de Nintendo Switch is de grote N weer de juiste weg ingeslagen. De reden dat deze console het wel goed doet ligt vooral in het feit dat er nu wel goede exclusives te verkrijgen zijn. Neem een The Legend of Zelda: Breath of the Wild bijvoorbeeld. Dat is een game waar menig gamer een console voor aan wil schaffen. Ik heb mijzelf ook enorm goed vermaakt met Super Mario Odyssey, nog zo’n kwalitatief goede exlusive van Nintendo. Het Japanse bedrijf maakt niet zoveel exclusieve games als bijvoorbeeld Sony, maar ze zijn vrijwel altijd van dezelfde uitstekende kwaliteit.

De toekomst ziet er dus rooskleurig uit. Met games als Super Smash Bros. Ultimate, Metroid Prime 4 en een nieuwe Yoshi-game gaan er ook genoeg goede exclusives komen om de Nintendo-gamers te bekoren. Dit heeft er ook in geresulteerd dat third party-ontwikkelaars ook niet meer om de Nintendo Switch heen kunnen en steeds meer games komen dan ook naar Nintendo’s nieuwste console. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt, want in de welbekende driestrijd is Nintendo naar mijns inziens wel het meest uniek en verfrissend. Zij lijken het minst te kijken naar de concurrentie en zich vooral te richten op hetgeen waar ze zo goed in zijn.

onbekend

Dat Nintendo weer terug van weggeweest is, is voor mij als game-liefhebber enorm goed nieuws. Van kinds af aan heb ik al consoles van het Japanse bedrijf in huis, maar de Wii U heb ik om eerder genoemde redenen aan mij voorbij laten gaan. De paar exclusives die er voor uit zijn gekomen, kwamen te laat en waren niet voldoende om mij ervan te overtuigen een Wii U in huis te halen. De Nintendo Switch was weer vernieuwend en heb ik vanaf begin af aan in huis staan. Daar heb ik absoluut geen spijt van. Ik kijk uit naar al het moois dat we nog voor de kiezen krijgen van Nintendo.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord