Opinion: Nintendo slaat terug, maar voor hoelang?

Laat ik maar eens eerlijk zijn: ik had de laatste tijd nog maar heel weinig vertrouwen in Nintendo. De afgelopen jaren is het Japanse bedrijf meer en meer bezig met games voor de oudste doelgroep. Vroeger betekende dat 18+ games. Nu zijn het 65+ games. Ik heb genoeg brain trainers, fitnessprogramma's en hondenopvoedsimulators gezien. Het leek wel alsof Nintendo vergeten was voor wie ze ook alweer games maakten. Wie nou die harde kern was die ze altijd trouw bleef alsof het een geloof was. Hier zie je maar weer dat het Nintendo geen ene donder interesseert dat je zo heilig in de ontwikkelaar gelooft. Ze willen gewoon geld verdienen en dat geld komt nu vooral bij de ouderen vandaan. In 2009 was er een gat van 4 maanden waarin gewoon niets kwalitatiefs kwam voor de Nintendo Wii. Dat kun je als ontwikkelaar en uitgever gewoon niet maken voor je console.

Blijkbaar is er een aambeeld op Nintendo gevallen, want ze denken weer zoals ze dertig jaar geleden dachten. Op de E3 pakten ze groots uit met de 3DS en een hoop titels voor de echte gamers. Veel fans konden hun geluk niet op, vooral dankzij de vele reboots die de franchises gaan krijgen en soms al hebben gekregen. Ik noem hier een Metroid, Donkey Kong en Kid Icarus. Toch vraag ik me af hoelang dit zo zal blijven. Dit jaar heeft Nintendo dan misschien weer veel voor de echte gamer, maar het kan zo maar zo zijn dat Nintendo volgend jaar weer terug gaat naar waar het meeste geld ligt. Bedrijven zijn niet je vriend en willen eigenlijk alleen geld aan je verdienen. Nintendo slaat nu terug, maar zal dat zo blijven?

Je begrijpt denk ik wel dat ik buitengewoon kritisch ben over Nintendo. Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat ze met een echt nieuwe franchise kwamen? Met personages die je gemakkelijk kunt identificeren en die de potentie hebben om net zo'n culthit te worden als Mario. Dat is gewoon veel te lang geleden. We spelen eigenlijk telkens dezelfde game en de enigen die het niet doorhebben zijn de trouwe Nintendofans zelf. Pokémon Black & White heeft precies hetzelfde concept als alle andere Pokémon games. Waar blijft nou de 3D-versie van een echt Pokémon avontuur? De DS en zeker de 3DS kunnen het gemakkelijk aan en zouden de franchise uit een vicieuze cirkel kunnen halen. Metroid: Other M is hier een goed voorbeeld van en is ook niet ontwikkeld door Nintendo, maar daar kom ik later op terug. Super Mario Galaxy 2 is in essentie ook precies hetzelfde als zijn voorganger. Nintendo heeft zijn eigen graf gegraven met een game als Super Mario Galaxy. Je kunt er niet verder mee. Donkey Kong Country Returns is overduidelijk een fanservice en laat me al helemaal niet beginnen over The Legend of Zelda: Skyward Sword. Het zijn in principe allemaal precies dezelfde games. Het trucje wordt steeds maar weer schaamteloos herhaald en niemand die er naar omkijkt. Men zegt: 'Never change a winning formula'. God of War was goed en de vervolgen waren eigenlijk hetzelfde qua gameplay. The Legend of Zelda, een franchise die nu al jaren meegaat, kan het gewoon niet meer maken om steeds dezelfde dingen te doen. Nintendofans, sta op en eis verandering!

Het third-party aanbod wordt steeds beter op de apparaten van Nintendo en dat is waar vooral de Nintendo Wii voor mij echt schittert. No More Heroes 1 en 2 zijn allebei topgames en ook Mushroom Men: The Spore Wars wist mij zeer te bekoren. Nintendo gaat (weer) de goede kant op. Een betere kant dan dat ze een jaar geleden op gingen in ieder geval. Toch moeten ze dit nog meer gaan doen. De oude franchises zijn uitgemolken. Nintendo, stap uit je autistische leefpatroon en bedenk iets nieuws en unieks zoals alle ontwikkelaars dat doen!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?