Opinion: Oh, Steam Summersale...

Geplaatst: 25 juni 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Oh Steam, je doet het elke keer weer. Soms is het zeer voorspelbaar, maar meestal is het net de druppel die mij toch doet klikken voor een spel. Je geeft en neemt. Je geeft games, je neemt tijd. Je geeft plezier en je neemt geld. Maar in welke richting slaat deze balans door?

De gamesindustrie is geplaagd door twee zaken: piraterij en te dure games. De pc, het platform waar de piraterij het eerste op tevoorschijn kwam, is inmiddels naar verhouding steeds minder de bad guy in de gamesindustrie. Consoles krijgen daarentegen steeds meer te maken met piraterij. Waarom de afname op de pc? Steam. Niet alleen omdat het goede copy protection is, maar ook omdat dit platform het tweede probleem aanpakt: te dure games. Pc-games zijn historisch gezien altijd de goedkopere games geweest. Juist omdat consolegames over het algemeen 60 tot 70 euro kosten, stijgt daar de piraterij aanzienlijk. Steam laat zien dat goedkopere games ook werken. De trend voor indiegames? Steam did it. Self-publishing? Steam did it. Digitale content? Steam did it.

De Steam sales zijn het ultieme wapen in het arsenaal van de pc-gaming-industrie. Veel concurrenten proberen het, maar komen niet onder de gestoorde kortingen die Steam aanbiedt. Maar waarom die kortingen? Voor de uitgevers is het pure winst. Elke cent die uit verkochte games komt gaat (na een deel voor Valve) direct naar de uitgevers. En de hoeveelheden die verkocht worden liegen er daardoor niet om. Steam is een geldmachine. Daarom proberen meerdere bedrijven dit te emuleren. GOG.com, Origin, Uplay, allemaal pogingen, maar geen een heeft het succes van Steam.

Echter heeft het risico's. Ikzelf dacht bij de release van South Park: The Stick of Truth: ik wacht lekker tot de Steam sales. En jawel, mijn geduld werd beloond door een riante korting. Maar ik moet me daar niet schuldig over voelen. Ik heb een goedkopere game, de uitgever krijgt zijn geld. De drempel voor mij om een game te kopen wordt dusdanig laag dat piraterij gewoon niet aantrekkelijk is. Maar de volle pond zal ik niet meer voor een game bètalen. Een ander nadeel zijn die limited edition-games met beeldjes en zo. Deze passen moeilijk door mijn internetverbinding. Daarvoor blijft de volle pond het enige alternatief.

Maar ja, ik ga weer verder Steam in de gaten houden. Anders mis ik een flash sale!

Lees meer