Opinion: Onconventioneel gamen

Geplaatst: 28 april 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Bij gamen denken we altijd aan consoles, pc's en controllers. Maar gamen is in mijn optiek veel breder dan dat. Gamen is niet heel anders dan spelletjes spelen. En ook hierin heb je AAA-games en RPG's.

Bordspellen en andere gezelschapsspellen

Hierbij heb ik het niet over de cliché-games als Mens Erger Je Niet of Monopoly. Ik praat hier over de spelletjes die niet standaard bij de Bart Smit liggen. Een goed voorbeeld hiervan is een spel als Arkham Horror, waarin je samen met je medespelers het op moet nemen tegen de monsters en boosaardige goden die zijn ontsprongen uit de geest van H. P. Lovecraft. Je speelt co-op tegen het spel en moet de wereld redden van een gruwelijke ondergang. Een ander voorbeeld is het spel FRAG. FRAG is een bordspel dat het beste te omschrijven als een bordspelvariant van Quake of Unreal Tournament. Je speelt letterlijk een shooter op een speelbord, inclusief wapenupgrades, powerboosts en elkaar hacken. Voor de conventionele gamers onder ons een zeer herkenbaar scenario!

RPG's, maar dan een stapje verder

Of in sommige gevallen een stapje terug. Rollenspellen als Dungeons & Dragons bestaan al langer dan de Nintendo Entertainment System. In deze RPG's moet je in plaats van de graphics van een ander je eigen inbeeldingsvermogen gebruiken voor de game, heb je een vel papier met skills en statistieken, en dobbelstenen om je kijken of je raakt en om te kijken hoeveel schade je doet. Uit deze games zijn de eerste RPG's voortgekomen en zonder Dungeons & Dragons zouden we nu geen Skyrim of Pillars of Eternity hebben gehad. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is er nog LARP: Live Action Role Play. Je loopt letterlijk rond als je personage in de RPG, waarbij je het kunt ervaren als een soort MMO waarbij het verhaal nog niet bekend is. Dit wordt dan weer door de organisatie bepaald. Gevechten hangen af van de trefpunten van je character en hoe goed je daadwerkelijk met een zwaard om kunt gaan. Dit is echter een stap te ver voor velen, maar geloof me, als je je over kunt geven aan de fantasie, dan is het al snel een van je favoriete hobby's!

Wat voor onconventionele games spelen jullie? Zouden jullie een van deze games willen spelen of spelen jullie deze al? Laat het weten in het reactieveld!

Lees meer