Opinion: Online gamers zijn eikels!

'Fuck you, you fucking n00b!' is een stelling die vele van ons waarschijnlijk al vaak naar hun hoofd geslingerd gekregen hebben. Dit niet omdat ze daadwerkelijk slecht in het spel zijn, maar omdat die andere speler gewoon óf pas twaalf jaar oud is, óf omdat diegene gewoon een probleem heeft met zijn woede beheersen. In deze column wil ik eens gaan kijken waarom mensen in complete eikels veranderen wanneer ze op het internet zitten, en of er niet een diepere reden achter zit.

Voorbeelden zijn er meer dan genoeg te vinden. Kijk eens op een willekeurige website waar je comments kan plaatsen, en de grove beweringen vliegen je om de oren. Waarom? Is het puur de anonimiteit waar we van kunnen genieten wanneer we op het internet surfen die ervoor zorgt dat wij in randdebielen veranderen, of zit er toch meer achter dan je denkt?

Mensen die in het echte leven meteen met de meest ranzige scheldwoorden gaan schelden, worden normaal gesproken meteen genegeerd. Mensen kunnen hun frustraties niet kwijt in het echte leven, en daarom moeten wij, de internetgebruikers, daar maar de pineut van zijn. Deze opkropping komt tot uitbarsting wanneer deze mensen online kunnen, en ze ineens niet meer in het echt tegenover iemand staan, waardoor de drempel die gevormd werd door de consequenties die eraan vast plakken, ineens weg is.

Wat veel mensen vergeten, is dat die andere spelers ook gewoon mensen zijn. Achter dat naampje schuilt een echt mens, met echte gevoelens, en in de meeste gevallen ook een echt leven. Nou betwijfel ik dat mensen zich echt rot gaan voelen door dit soort nutteloze kreten, maar het principe blijft dat je een mens, die je sowieso niet eens kent, plotseling de huid vol gaat schelden? 'Wat is daar het praktisch nut van?', of ben ik net te laat voor deze hype?

Maar wellicht werkt het verrot schelden van anderen wel in het voordeel van degene die deze loze uitspraken doet. Misschien gebruikt diegene het internet wel om zo toch even zijn woede die hij tijdens zijn niet al te makkelijke leven opbouwt, kwijt te kunnen. Wij, als slachtoffers, zullen dat dan maar even moeten accepteren, en gewoon normaal reageren. Ik bedoel maar: je gaat je toch niet verlagen naar het niveau van die persoon waar je op neerkijkt?

Ben ik nu complete bullshit aan het verkondigen? Schelden mensen elkaar online alleen maar uit omdat ze eikels zijn, en zit er totaal geen diepere betekenis achter? Of ben jij, net als mij, van mening dat er wél wat achter zit? Laat me dan hieronder weten wat jij denkt dat de oorzaak van dit soort gedrag is. Mocht je deze column onzin vinden, dan heb je nu het recht om me hieronder helemaal verrot te schelden. Weet wel dat je dan als perfect voorbeeld dient voor het stereotype dat ik hierboven nog besproken heb. Laat maar komen, die haatcomments!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?