Opinion: Papa: Manual Not Included

Geplaatst: 3 februari 2015 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

3410 g(ram) real-life achievement unlocked. Mijn voorspelling uit de vorige column is uitgekomen: bij het schrijven van deze nieuwe column die je nu leest ben ik inmiddels vader. Het is een onbeschrijfelijk uniek gevoel wat enkel andere ouders zullen snappen, maar verder zal ik jullie alle cliché oh jee, ik heb net een kind gekregen-uitspraken, meningen en uitleg besparen. Het ineens vader zijn is net als je eigen kind in ieder geval een geweldig mooi en leuk iets. Trouwens, mocht het je interesseren: de pasgeboren kleine spruit is een jongen en heet Wolf Lakitu Scheffer. Mijn oudermodus staat voor nu nog op Rookie, maar op dat niveau blijft deze kersverse papa zeker niet zitten.

Nu volgt voor mij als ouder een enorm zware en verantwoordelijke taak: opvoeding. Ik wil natuurlijk de beste lifelong tutorial voor mijn zoontje zijn. In het echte leven zijn er bijzonder weinig 1-UPs te halen (al kan ik Wolf wel zien als een Peter 2.0), en als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo veilig en gelukkig mogelijk door dat enkele leven heen platformt. Dat vereist eerst een goeie uitleg over hoe het eraan toe gaat in deze Real-Time Massive Multiplayer Hardcore-game. Daarom moet ik een tutorial zijn die onder andere boeit en niet te veel in één keer uitlegt, dat vereist veel kunde. Wat laat ik hem eerst zelf proberen, alvorens in te grijpen?

Zal ik hem eerst achter een NES zetten, of zal ik gelijk beginnen met een tablet en dreumesspelletjes van Dr. Panda? Misschien is the waiting game nog wel het beste: juist heel erg doen alsof games totaal niet leuk zijn, zodat hij op latere leeftijd uit instinctief aangeboren eigenwijsheid (vanuit zowel nationaliteit, vaders en moeders kant) juist veel gaat gamen? En hoe ontwikkel ik bij hem hier binnen dit medium een beetje smaak? Hoe haal ik hem over de leuke en leerzame point-and-click-adventures van weleer te spelen? Hoe laat ik hem zien dat Deus Ex, Amnesia en The Darkness betere first-persongames zijn dan Call of Duty 18: Future Ultimate Warfare of Battlefield XXV? Wat moet ik kiezen: Nightmare mode-parenting of Don't hurt me daddy-opvoeding? Mij lijkt toch sowieso de beste instelling: Bring it on! Ow ow, wat een zorgen en verantwoordelijkheid brengt dat ouderschap toch met zich mee!

Lees meer