Opinion: PC Principle spreekt - De industrie (ont)kent weer kleur

Als 80’s kid ben ik - en velen met mij - opgegroeid met enkele feiten rondom de entertainment- en pop culture-industrie en diens coryfeeën. He-man is een blanke krachtpatser, Black Panther een donkere prins en Marvels Mantis (misschien minder bekend bij sommigen) is een jongedame met Vietnamese roots. Wanneer een film- of gamemaker in die tijd ervoor had gekozen om etniciteiten en genders een goed door elkaar te husselen, zouden we hebben gesproken van cultuurbarbaarheid. Maar vandaag, anno 2018, voelt de industrie zich verplicht om juist dat te doen. In tijden waar ontwikkelaars en producenten het label “gender-onvriendelijk” of “racistisch” maar al te snel krijgen opgespeld, verdwijnen de vertrouwde personages en maken ze plaats voor een gender- of ras-vriendelijkere variant. Want och… je zult een volksgroep toch eens op de tenen stampen.

onbekend

First things first, ik heb helemaal geen enkel probleem met raciale diversiteit in games en/of films. Zolang donkere mensen niet steevast de rol van ‘token black guy’ opgelegd krijgen en acteurs van Aziatische afkomst niet alleen maar de ‘tech-savvy, camera wielding’ bijrol hoeven te vullen, ben ik blij met elke vorm van diversiteit. Ook ben ik er een groot voorstander van dat de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen gelijk mag zijn en dat geen enkel geslacht onderdoet voor een ander, op alle fronten welteverstaan. Maar, lieve lezers, het valt mij dat Hollywood - of eerder de entertainmentindustrie in het geheel - schrik heeft gekregen van alle “millennial backlash” van de afgelopen jaren. Het resultaat daarvan is op de dag van vandaag pijnlijk zichtbaar.

Neem even de Netflix-adaptatie van The Witcher, een franchise waarmee velen van ons bekend zijn geraakt, zij het door de boeken of de games. Het nieuws dat Superman-acteur Henry Cavill de rol van Geralt of Rivia gaat vervullen, wordt over het algemeen goed ontvangen. Mads Mikkelsen was ook tof geweest, maar soit. Een charismatische Kaukasische vent heeft de rol, want zo kennen we Geralt. Toch kan het productieteam het niet laten om wat met etniciteit te rommelen. Ciri, de grijsharige schone welke duidelijk blank is, wordt waarschijnlijk vertolkt door een Aziatische of Afro-Amerikaanse actrice. Ik zeg niet dat het niet kan (want James Bond kan volgens velen ook door Idris Elba worden vertolkt), maar ergens klopt het gewoon niet. Geloof me, ik probeer hier heel erg om niet racistisch over te komen.

onbekend

De community daarentegen neemt geen blad voor de mond en schreeuwt moord en brand. “Een zwarte Ciri, WTF!”. Diep van binnen weet iedereen dat hier geen probleem wordt gemaakt van het feit dat de actrice in kwestie anders gepigmenteerd is, maar wel van het idee dat een fenomeen verschijnt dat ik maar “reverse white washing” noem. Iedere film of serie MOET bijna een sterrencast aannemen waarbij alle rassen vertegenwoordigd zijn, of dat nu qua script en cultuurgeschiedenis past of niet. Helaas zit er ook een andere zijde aan deze medaille, want ScarJo die de rol van een Aziaat in Ghost in the Shell vertolkt, kan dan eigenlijk ook niet. Maar goed, dat was een androïde, dus dan mag ‘t…

Maar dan is daar EA, die een heel andere kant van het probleem uitlicht. De uitgever heeft zich namelijk een beetje in de vingers gesneden met diens ‘Black Lives Matter’-achtige benadering in Battlefield V. Dat er donkere soldaten in de game zitten vormde al reden tot consternatie, maar ook kleurlingen werden door de Amerikaanse overheid gewoon gedraft. Het wordt alleen wel een beetje shady wanneer je in de chat overduidelijk je censuur laat gelden. Een ieder die Angry Joe’s gameplay-video van de shooters open bèta heeft gezien, weet waar ik het nu over ga hebben. Kennelijk is het volgens EA aanstootgevend wanneer je de woorden ‘white man’ in de chat typt, gezien deze worden vervangen door *********. Het vermelden van een donkere knaap mag wel. EA zal de white supremacists hiermee geen ruimte willen geven om hun zelf geclaimde superioriteit te laten blijken, maar dit raakt kant nog wal. Als EA hier één ding mee doet, is het racisme juist in de hand werken.

onbekend

Wat is hier de oplossing voor? Laten we eens beginnen met niet van die hypergevoelige typetjes zijn. Ik weet dat heel veel bevolkingsgroepen jarenlang ondervertegenwoordigd zijn geweest en dat die nu hun kans schoon zien om de spotlights te claimen, maar laten we in vredesnaam niet aan elkaars pop-culturele erfgoed komen. En als we dan toch besluiten om wat kleur in de mix te gooien, doe het dan correct en niet om de reden dat je anders een kwezel bent. Ik pleit ervoor dat racisme onderhand eens uit de wereld wordt geholpen, maar door telkens die kaart te trekken, gaat het niet gebeuren.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?