Opinion: PEGI, wie gebruikt het nog?

Onlangs bracht een discussie met een vriend van mij een herinnering omhoog: veertien jaar geleden, in oktober 2001 om precies te zijn, was ik twaalf jaar oud. Op dat moment werd dé game van dat jaar gereleaset: Grand Theft Auto III. Voorgaand aan de release had ik met veel zeuren het voor elkaar gekregen dat ik zowaar de game mocht kopen van mijn ouders. En daar ging ik als twaalf-, bijna dertien-, jarige Grand Theft Auto III kopen. Vol goede moed stapte in de metro in en wist ik dat ik na vier haltes eruit moest, vervolgens met de roltrap naar boven het winkelcentrum in, aan het eind naar rechts en halverwege de winkelstraat de Bart Smit in. Daar stond ik dan, met een zak guldens (ja, die bestonden toen nog) en een brede glimlach de schappen langs te gaan in de hoop nog een exemplaar van de game te vinden. Wat een geluk! Er stond nog één helemaal onderin, die waarschijnlijk niemand anders had gezien. Snel pakte ik het doosje en rende ik naar de kassa. Waar ik vervolgens het treurige nieuws mocht ontvangen dat de game voor achttien jaar en ouder was, en dat ik dat naar alle waarschijnlijkheid niet zou zijn. Er heerste paniek in mijn hoofd, maar direct kwam ik met de meest voor de hand liggende smoesjes op de proppen: 'De game is voor mijn broer, die is twintig', 'Ik lijk jonger dan dat ik ben', 'Ach meneer, ik heb er zo lang voor gespaard. Het kan toch wel deze ene keer?' Maar helaas, de verkoper was niet over te halen en ik zag de beste game ooit aan mijn neus voorbij gaan. En erg blij met de verkoper was ik niet. Hoewel dat gevoel nog lang heeft gespeeld, ben ik vandaag de dag toch wel blij dat verkopers zijn die daar rekening mee houden.

onbekend

Dat brengt mij tot de discussie met die vriend. Hij vroeg mijn advies met betrekking tot zijn zoontje van acht. Moest hij zijn zoon Grand Theft Auto V laten spelen? Zou dat verantwoord zijn of zou een jongetje van acht niet een spel moeten spelen welke de komende tien jaar nog niet geschikt zou zijn voor hem? Is er misschien een toelaatbare grens voor welke volwassen games kinderen mogen spelen. Speelt daarbij de PEGI-classificering een rol of is dat gewoon een mooi getal om een kind stoer te laten voelen. Ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden. Persoonlijk vind ik dat het per game bekeken zou moeten worden. Al ben ik wel overtuigd dat een kind van acht eigenlijk geen GTA V zou moeten spelen.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?