Opinion: P.O.E.P: Pre-Order Exclusiviteit Puinhoop

Tegenwoordig kun je elke game pre-orderen. Niet alleen de AAA-titels, maar ook de C- en D-categorieën. Dus wil jij graag op de dag van release de nieuwste Horsez binnen willen hebben, dan is dat mogelijk. Omdat pre-orderen zo'n fijne business is voor retailers, kwamen er een paar echte kapitalisten enige tijd geleden op het geweldige idee om bonussen te geven wanneer je de game pre-ordert. Nee, geen extra korting of punten, maar iets extra's voor in de game zelf,zoals een extra kostuum of wapen.

Deze verschrikkelijke marketingstrategie viel tot voor kort nog best mee, want meestal waren de extra's niet zo erg belangrijk. Wel voel je je altijd benadeeld wanneer je niet deze content kunt krijgen, want het geeft je het gevoel dat men in de game heeft lopen knippen. O nee, zeggen ze dan, Dat is niet waar, dit is enkel extra naast de volledige game. Heel leuk, maar zo voelt het niet. Meestal voel je je gewoon genaaid, zeker wanneer de pre-order content enkel verkrijgbaar is geweest in de US.

Maar iets wat tot voor kort nog enkel een relatief onschuldige ergernis leek, hebben de rotte, zielloze marketinggoeroes weten laten uitmonden in een groteske wangestalte om van te kotsen. Bij Mortal Kombat wordt nu iedereen genaaid. Ja iedereen, want je kunt onmogelijk alle fatalities en kostuums bemachtigen, tenzij je de game drie keer pre-ordert. Bij de één krijg je een extra fatality en kostuum voor Scorpion, bij de ander voor Reptile en bij weer een ander van Sub-Zero.

Maar hier houdt de misère nog niet op, want het is niet duidelijk of de extra's ooit als DLC zullen verschijnen. Ik verwacht van wel, maar bij God Of War 3 hebben ze dit ook nog steeds niet gedaan met de pre-order content. En het ziet ernaar uit dat deze trend nog aardig trendy zal blijven voorlopig, want veel games voor dit jaar hebben deze pre-order exclusiviteit puinhoop. Zo lijdt L.A. Noire ook aan dit P.O.E.P. virus. Je krijgt unieke side-quests bij iedere retailer, al hebben ze gelukkig wel al aangegeven dat deze content ooit verkrijgbaar zal zijn als DLC.

Naar mijn mening zou deze marketingstrategie verboden moeten worden, en het maakt niet hoe je deze situatie bekijkt, ergens klopt er iets niet. Het zou ook een mooie grap worden wanneer ik bij Pathé bioscoop een kortere versie te zien krijg met een afgeraffeld einde, en ik enkel de volledige versie van de film kan zien bij Metropolis Antwerpen. Of dat ik twee hoofdstukken mis bij de nieuwe Stephen King als ik het boek niet haal bij Gianotten. Opzouten met deze onzin, en zorg er anders voor dat er altijd netjes een special edition bij de release uitkomt waar al die extra shit op staat. Gamemarketing goeroes, schaamt uzelf voor deze P.O.E.P. in uw hoofd.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?