Opinion: ROM is Burning

Geplaatst: 15 oktober 2018 16:00

Onlangs zijn er twee grote emulator-sites eens even hard op de vingers getikt door the Big N. Het is het soort tik dat je als klein ondernemertje of als vrijwillig gerunde website niet kan overleven, dus de sites zijn per direct gestopt met het aanbieden van ROMs. Een derde grote site heeft als gevolg van dit voorval ook maar het zekere voor het onzekere genomen en alle ROMs van alle systemen verwijderd.

onbekend

Nu staat Nintendo hiermee volledig in zijn recht, maar toch vind ik het geen nette streek. Heel veel van de online staande games/ROMs zijn vrijwel onmogelijk om “legaal” te spelen. Talloze GameBoy-, NES- en SNES games zijn nog altijd niet digitaal heruitgebracht, en de fysieke versie ervan aanschaffen loopt geregeld al snel tot in de honderden euro’s op. Zo heb ik alle Castlevania-titels in mijn bezit behalve twee GameBoy titels: Belmont’s Revenge en Castlevania Legends. Deze titels zijn wel oké en leuk om eens te spelen, maar meer ook niet. Wil je deze fysiek aanschaffen dan loopt dit per titel al op tot minimaal tachtig euro. Deze games zijn dit bedrag never nooit waard, maar ze zijn zo duur, omdat er zat Castlevania verzamelaars zijn die de volledige zweepslagen-saga in de vitrine willen plaatsen.

Hoe gaan wij games preserveren, wanneer de copyright-owners hier zelf weinig tot niks aan doen? Na ruim 22 jaar heeft iemand het eindelijk voor elkaar om de Saturn te hacken, zodat nu de games vereeuwigd kunnen worden. De discs en de consoles zelf zullen uiteindelijk allemaal binnen zo’n veertig-vijftig jaar de pijp uitgaan, terwijl de Saturn unieke en geweldige titels heeft. Ik ben zelf iemand die alles fysiek en legaal wil kopen, maar zoals ik eerder al aangaf, is dit voor veel titels nagenoeg onmogelijk. Zelfs wanneer je in de knaken zwemt, kan dit amper, want er zijn ook titels die maar eens in de blauwe maan op eBay voorbij vliegen. Nu zie ik mijzelf gezegend met de volledige Panzer Dragoon gamereeks in mijn bezit, maar vandaag de dag mag je hiervoor een nier afstaan om die in je bezit te krijgen.

onbekend

Dus, Nintendo en de andere grote naampjes, doe er iets aan of laat die ROM-sites met rust! Het is eeuwig zonde als in de toekomst vele games voorgoed verloren gaan vanwege het feit dat niemand het kon of mocht preserveren. Maar er is nog een voordeel: als het eenmaal op het internet staat, komt het er nooit meer vanaf. Nog zat plekken waar de ROMs beschikbaar zijn. Het zou alleen wel mooi zijn als het in een officiële capaciteit werd gepreserveerd. Dat is iets wat nog danig ontbreekt op dit moment en dat is eeuwig zonde.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord