Opinion: Sony en MS hopen op vuurwerkstunters

Geplaatst: 31 december 2010 15:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Of het lot het zo beslist heeft, of dat Alex mij moedwillig op de planning heeft gezet voor de uitsmijter van 2010 weet ik niet. Hoe dan ook beschouw ik het als een grote eer om de laatste column van een redelijk goed, maar zeker ook bewogen gamejaar te typen. Echter maakt dat het er zeker niet makkelijker op om een pakkend onderwerp te vinden, tot het moment waarop ik een mooie link wist te leggen tussen de jaarwisseling en de gebeurtenissen op de gamemarkt van het afgelopen jaar.

Sinds het succes van de Wii keken Microsoft en Sony met jaloerse ogen naar de manier waarop Nintendo nieuwe klanten aan zich wist te binden met kinderlijk eenvoudige graphics en een even zo eenvoudige besturingsmethode. Daar waar Microsoft en Sony elkaar constant probeerden af te troeven door de krachtigste systemen te ontwikkelen, om zodoende met marginale verschillen de meeste klanten aan zich te binden, wist Nintendo met minimale investeringen en enigszins verouderde hardware een hele schare nieuwe fans binnen te halen. En dat lieten de twee giganten natuurlijk niet op zich zitten.

Daarom presenteerden beide kampen dit jaar hun 'bewegingscontrollers', de Move en Kinect. De vraag is echter of men met deze technieken net als Nintendo flink wat volgelingen weet te winnen. Immers wist Nintendo de casual gamer met name aan te spreken door lage prijzen te hanteren. Wat dat betreft liggen de prijzen van de Move en Kinect toch een stukje hoger. Daarnaast vraag ik mij af of de markt nog niet verzadigd is. Als hardcore gamer wil je alle consoles thuis hebben staan, maar hoe zit dit met mensen die buiten de Wii nooit een 'echte' controller hebben aangeraakt? Verwachten Microsoft en Sony daadwerkelijk dat die groep opnieuw een console in huis haalt? Ik waag het te betwijfelen en enkel de tijd zal dit uitwijzen.

Uiteindelijk zal ik er niet mee zitten of men de casual gamer aan zich weet te binden. Wat mij betreft is het wachten op degelijke hardcore games, die meer inhoud hebben dan de partygames die nu de markt overspoelen. Kijk tijdens de jaarwisseling daarom goed uit met vuurwerk en let op je vingers, zodat je ook in 2011 weer die oude, vertrouwde, ingewikkelde controller in je knuistjes kunt houden.

Lees meer