Opinion: Spuitend van soepelheid

Heel vaak gebeurt het niet, dat een game je al voordat 'ie uit is gekomen zo hard meetrekt in de hype dat je er haast gek van wordt. Rockstar en Grand Theft Auto zijn wat dat betreft natuurlijk het beste voorbeeld. Wat ze daar rond iedere release van hun paradepaardje klaarspelen is werkelijk ongekend en ongeëvenaard. Duizenden, tienduizenden, honderdduizenden, nee zelfs miljoenen gamers gaan al een half jaar voor een nieuwe GTA compleet uit hun plaat, en elk nieuw vrijgegeven beeld wordt tot in den treure geanalyseerd en becommentarieerd door alle websites die het gamelandschap rijk is. Het mooiste van dat alles is dat Rockstar uiteindelijk een game aflevert die het grootste gedeelte van die hype ook daadwerkelijk waar kan maken - perikelen rondom de online functionaliteiten van de laatst uitgebrachte GTA maar even daargelaten. Van begin tot eind - en zelfs ver daarna - een voorstelling van de bovenste plank.

onbekend

Op dit moment is er voor mij precies zo'n game in aantocht. Precies zo'n project waarvan we al maanden, nee jaren weten dat het er aan gaat komen. Een game in een serie die tot een aantal jaar geleden nog niet eens bestond, maar inmiddels een vaste plek in de harten van menig gamer heeft weten te veroveren. Een game ook die inmiddels wel drie of vier keer is uitgesteld, als het niet meer is. En vooral ook een game die met elke nieuwe trailer beter lijkt te worden. Over ruim een maand, op dinsdag 19 mei, moet dit huzarenstukje dan eindelijk de rekken van de winkels bereiken. Dit pareltje is The Witcher 3.

onbekend

Want ja, die steeds maar zichzelf overtreffende trailers van The Witcher 3. Eén van de hoogtepunten tot nu toe is natuurlijk de ruim 35 minuten durende gameplayvideo die rond de gamescom van 2014 aan het grote publiek werd getoond. Zeker als het alweer een tijdje geleden is dat je die beelden hebt mogen aanschouwen, is het niet verkeerd om dat - na het lezen van de rest van dit stuk tekst - nog eens een keertje te doen. Voor het gemak kun je dat doen door in de video hieronder enkel en alleen de play-knop in te drukken; een half uur later ren je naar de winkel om er pas daar achter te komen dat je nog een maand zult moeten wachten om al dat moois zelf te kunnen spelen.

Tot nu toe was er echter één grote 'maar' in dit voor de rest louter positieve verhaal. Wat me enigszins tegen de borst stuitte, was de framerate van de game, die in het grootste gedeelte van de vertoonde beelden op z'n zachtst gezegd niet kon overtuigen. Dat wat we te zien kregen liep gewoon niet zo soepel als dat je zou mogen verwachten, en dat bleef al die maanden toch altijd een beetje steken. Niet voor niets is The Witcher 3 al een aantal keren uitgesteld - soms ook met flink wat maanden - maar de hoop dat de soepelheid toch nog in de game zou sluipen werd bij mij steeds vager. Maar, jongens en meisjes, het lijkt erop dat al het wachten niet voor niets is geweest en dat de ontwikkelaars ook de laatste horde met groot succes hebben genomen. Want, aanschouw een klein stukje hieronder de trailer die we eind vorige week voorgeschoteld kregen, en dan met name de stukken gameplay die daarin vertoond worden. Weet je wat, voordat ik daar nog wat sluitende woorden aan wijd, moet je al die glorie eerst zelf maar eens aanschouwen:

Och, och, och. Ach, ach, ach. Mijn lieve hemel, alle vrouwen en kinderen eerst! Vergeleken met al dat we hiervoor hebben gezien is dit toch de hemel. De soepelheid van Geralt's bewegingen spuit er toch met liters tegelijk en met volle overtuiging en overgave uit. Het is werkelijk om van te smullen! Dit laat werkelijk alle hiervoor opgebouwde spanning in één keer verdwijnen, en laat ook alleen maar meer vertrouwen achter voor het uiteindelijke product.* Dinsdag 19 mei gaat het gebeuren, dames en heren. De scholen zullen uitgestorven zijn, de werkvloeren leeg en de straten verlaten. The Witcher 3 zal ons allemaal compleet in zijn greep houden en die greep de daarop volgende dagen niet gauw laten verslappen. De hemel staat op het punt de aarde te bereiken en het paradijs neer te laten dalen. Het komt!

* Jawel, hier realiseer ik me terdege dat de drie hiervoor gelezen zinnen in combinatie met elkaar tot enige gefronste wenkbrauwen zouden kunnen leiden. Vooral voor kleine kindertjes en anderen met tere hartjes zou het allemaal wat te veel kunnen worden. Geeft niet, want in de zin die weer voor deze drie-zinnen-constructie is geplaatst, werd al vermeld dat alle vrouwen en kinderen als eerste de ruimte mochten verlaten. Kijk, heb ik me toch maar weer even mooi ingedekt zonder dat jullie dat in eerste instantie door hadden!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?