Opinion: Stats

Je kan er bijna niet meer omheen, sommige mensen hebben er niks mee en andere scheppen erover op. Ik heb het natuurlijk over 'stats', oftewel statistieken. En dan niet de stats die laten zien hoeveel health en ammo je nog over hebt, maar de 'je hebt er eigenlijk niks aan' informatie.

Hoeveel uur je al gespeeld hebt, hoeveel kogels je hebt afgevuurd, hoeveel kilometer je gereden hebt, hoeveel, hoeveel en nogmaals hoeveel. Deze 'feature' wordt vaak gebruikt in sandbox games oftewel free roaming games. Maar eigenlijk is het overal in terug te vinden. Als je online speelt tegen andere players zie je hoeveel kills je hebt en hoeveel deaths. Dat is belangrijk voor je positie in de game. Ik bedoel, hoeveel kilometer je hebt afgelegd is geen toevoeging aan je eindpercentage als je een singleplayer game hebt uitgespeeld, het is meer voor de lol.

Steeds vaker zie je nu ook dat je er daadwerkelijk wel wat mee kan verdienen, denk aan achievements of trophies. Dan valt er nog wel wat te halen. Om een game uit te spelen moet je per se 1 miljoen kills hebben, bij wijze van dan hé.

Ik word er helemaal gek van. Niet in de zin dat ik het niet leuk vind, maar meer in de zin dat ik er een obsessie voor heb. Daarom duurt een game uitspelen bij mij ook veel langer dan bij de gemiddelde gamer. Als ik dood ga in GTA: IV dan moet ik het spel opnieuw starten en terug gaan naar mijn laatst gesavede game. Want o wee als er bij mijn stats staat dat ik een keer dood gegaan ben. Het is meer een obsessieve-compulsieve stoornis wat ik heb. Constant hetzelfde moeten doen, anders voel ik me er niet goed bij. En wat ik me nou afvraag: wat hebben andere mensen met stats? Doen ze er iets mee, of laten ze het links liggen?

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?