Opinion: Strategie bijstellen of valsspelen?

Geplaatst: 3 mei 2016 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Mijn lontje is vrij kort. Misschien herken je het. Tijdens het gamen barst je in vloeken uit of hoor je de controller gevaarlijk kraken wanneer je weer eens wordt verslagen. Uit pure koppigheid hanteer je keer op keer dezelfde techniek totdat je het opgeeft en gefrustreerd door het huis begint te stampen. Anders Google je het toch? suggereert mijn man steevast. Ik speel niet vals, bijt ik hem standaard toe. Want zo voelt het voor mij, als valsspelen. Het internet barst van de adviezen en strategieën, maar het geeft mij lange na niet zo'n voldaan gevoel als zelf het licht zien.

Hier heeft manlief geen last van. Tegenwoordig duikt hij via één scherm de bloederige en genadeloze wereld van Bloodborne in. Op het andere scherm worden continu YouTube-filmpjes afgespeeld. Af en toe pauzeert hij het spel om de video te bestuderen. Vervolgens voert hij de getoonde strategie zelf uit. Ik krijg er altijd een beetje jeuk van. Uiteraard ziet hij het anders. Ook sporters krijgen adviezen van coaches en bestuderen eigen en andermans technieken. Vervolgens halen zij het maximale uit hun lijf.

Heel soms waag ik mij op het internet, maar dit doe ik met als helder doel om vals te spelen. Ja, ik geef het eerlijk toe. Je denkt toch niet dat ik mijn droomhuis in The Sims kan bouwen en inrichten met het voorgeschotelde budget? Hetzelfde geldt voor RollerCoaster Tycoon, want ik wil meteen de grootste achtbaan neerzetten. Ik beschouw deze titels als smakelijke tussendoortjes. Een snelle suikerstoot in momenten van verveling. Het verklaart ook waarom ik deze spellen over het algemeen niet lang blijf doorspelen. De hele essentie van het spel is immers verdwenen.

Hoe anders ga ik om met bijvoorbeeld The Elder Scrolls V: Skyrim. In de kast ligt een strategy guide te verstoffen. Het lijkt mij handig, een steuntje in de rug. Ik heb het boek echter nooit opengeslagen. Met op elkaar geklemde kaken worstel ik mij door lastige gevechten heen. Hetzelfde geldt voor The Witcher 3: Wild Hunt. Mijn vent zocht naar adviezen voor de perfecte verdeling van zijn skill points. Ik dook als een lompe boer een gevecht in en stelde achteraf mijn actieve skills bij. Ik haal mijn lessen liever uit ervaringen dan video's of artikelen. Het duurt wat langer, maar dan spring ik wel blakend van trots op en neer.

Duiken jullie weleens het internet op voor handige tips, adviezen of strategieën? Of vogelen jullie het ook liever zelf uit? Laat het ons weten!

Lees meer