Opinion: Tevreden zijn met wat je hebt

Geplaatst: 29 april 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Nooit genoeg hebben en tevreden zijn is een vluchtig en tijdelijke staat van zijn. Het is een algemeen iets wat er in deze consumptiemaatschappij al met de paplepel wordt ingegoten. Dat dit iets is wat in onze genen zit, betwijfel ik ten zeerste, aangezien er nog altijd mensen en (afgelegen en geïsoleerde) samenlevingen zijn waar men deze problemen met onverzadigbare materialistische hebzucht totaal niet aan de orde zijn. Uit een onderzoek naar de staat van gelukkig zijn bij mensen die plotsklaps rijk waren, of dit nu was door vet geluk met gokken, Gaston over de vloer gehad, steekpenningen, aandelen, wat voor reden dan ook: deze mensen zijn blijkbaar gemiddeld maar één jaar gelukkig, waarna zij zich tegen die tijd meten aan andere rijke mensen.

Het zal herkenbaar zijn voor iedereen. Als kleine jongen van 10 heb ik een hele tijd mijn best gedaan alle Turtles stickers te verzamelen die bij de kauwgom zaten. De lokale supermarkt werd volledig van kauwgom ontdaan als ik met mijn zakgeld langskwam. Tegen de tijd dat ik 1000 pakken verder was en bijna alle stickers had, begonnen ze met een nieuwe reeks en had Petertje vette pech, want aan de oude was niet meer te komen. Op vroege leeftijd kwam ik er al achter dat verzamelen vooral hoge kosten en eerder ellende dan vreugde met zich mee brengt. Eén ding verzamel ik echter nog steeds: games.

Mijn collectie originele games is inmiddels boven de 1000 uitgestegen, waarbij ik alles meetel van de oude grijze gameboy tot aan de Xbox en Pc. Genoeg? Nee, natuurlijk niet. Met de nieuwe consoles en enorm gestegen indie markt kan ik wel even door kopen als ik zou willen. Maar nee, ik heb besloten eens rond te kijken in mijn oude collectie, en wat zien wij? Fallout: New Vegas onaangeraakt en Shadows Of The Damned nog maagdelijk in verpakking, om maar twee voorbeelden te noemen. Toch heb ik al vaak zitten overdenken om eens die PS4 of Xbox One aan te gaan schaffen. Maar nee, laat ik eens tevreden zijn met wat ik heb, en met een gelukzalige blik van voldoening het vijfde chapter van Dead Island doorstompen. Kijken hoe lang ik de lokroepen van al die nieuwe troep weet te weerstaan.

Lees meer