Opinion: Toekomstige tennisarm kwekerijen

Geplaatst: 19 maart 2010 16:03
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Een grote evolutie voor gaming. Zo zullen veel mensen de Wii en diens gameplay zien. Als je echter gaat kijken hoeveel van die mensen ook echt gamers zijn, mensen die gamen dus echt als hun hobby, passie, werk of leven zien, denk ik toch dat je maar een heel klein groepje overhoudt. Ik ga het in deze column voor alle duidelijkheid niet over Nintendo hebben, maar in hoeverre het naar mijn mening nodig is het medium van games te 'revolutionalizeren'.

Ik kocht de Wii de dag dat de console in Nederland uitkwam, met name omdat ik supergraag de nieuwe Zelda wilde spelen en naar horen zeggen was die veel toffer op de Wii dan de verouderde Gamecube uiteraard. Thuis aangekomen en alles aangesloten vond ik het natuurlijk supertof om die Wii besturing te ervaren. Toen ik in Twilight Princess eenmaal een uurtje of tien verder was, kon ik me eigenlijk alleen maar irriteren aan de Wiimote, en verlangde ik er stiekem naar onze groen geklede held weer te kunnen besturen met de inferieure controller.

De Wii is nu al een paar jaar uit, en er zijn al veel games op verschenen, maar eerlijk gezegd vind ik maar een handjevol games er met de Wiimote besturing op vooruit gaan. Okami is zo'n game die dankzij de tekens die je op het scherm moet kladderen naar mijn mening een stuk beter speelt, en uiteraard zijn de meeste (on-rail) shooters ook erg tof om te spelen. Wat echter wel is, is dat ik meestal ga gamen om even lekker volledig tot rust te komen na een dag werken. Als drumleraar en muzikant loop ik heel de dag al te zwaaien en meppen met mijn armen en handen, en eerlijk gezegd heb ik er weinig zin in het straks bij iedere game die uitkomt nog eens even dunnetjes met spastische luchtbewegingen over te doen.

Want daar gaat het naartoe, lijkt het. Sony komt met de 'Move' motionless controller, en zoals we allemaal weten komt Microsoft voor de Xbox met 'Natal'. Deze twee dingen zijn de twee über-companies begonnen te ontwikkelen de seconde dat ze de eerste belachelijk hoge verkoopcijfers voor de Wii zagen. Begrijpelijk, want zij willen ook weer meer centjes verdienen. Naar mijn mening gaat dit alles echter niet werken. De enorme hoeveelheid casual-gamers, huisvaders en gezelschap gamers die de Wii hebben, gaan nu echt niet een PlayStation 3 aanschaffen omdat die ook zo'n tof draadloos op het beeldscherm mik dingetje heeft. Aan welke doelgroep is het dan wel besteed? De hardcore gamers? Nee, want net als bij mij, staat de Wii daar met name voor de sier of als stof verzamelaar in de kamer.

Ik speel er echt nog wel eens op, maar stukken minder dan op mijn PS 3 of Xbox 360. Dat komt gewoon doordat het aanbod games bedoeld is om vooral voor korte tijd te vermaken, en de Wiimote draagt hier enkel maar aan bij. Wat ik dus tegen de schaamteloze 'bandwagon jumpers' Sony en Microsoft wil zeggen is: Schoenmakers, blijf bij uw leest. De Wii doet het goed omdat het ding goedkoop is en diens reputatie en games erg aanspreken bij de niet-gamers. Nog altijd spelen gamers (ofwel echte gamers (mag ik even een tijltje)) het liefst met een degelijke controller, want dat werkt nu eenmaal goed. Niemand van ons staat te springen om al deze crap, laat staan dat we überhaupt willen springen wanneer we straks met Gears Of War 3 over een rand moeten. En zover komt het gelukkig nooit, want de gewone controller zal het bruut hard overwinnen uiteindelijk. En nu 'Moven'!

Lees meer