Opinion: Vergeef mij, Vader, ik ga statistisch gezien zondigen...

Geplaatst: 17 december 2018 16:45
Aangepast: 17 december 2018 19:11
-

Ah… december, de maand waarin iedere christen - maar ook niet-christen - ineens vroom tracht te worden. Terwijl iedereen zich weer voorneemt om ‘vrede op aarde’ na te streven, vullen de normaliter lege kerkbanken zich voorzichtig weer met kerkgangers die het jaar toch nog godvrezend willen afsluiten. Mij niet gezien. Maar dat betekent niet dat ik niks op te biechten heb. Sterker nog, ik heb bijzonder veel om boetedoening voor te doen. Want als ik de media mag geloven, ben ik een crimineel in wording. En wat voor eentje. Dus, om dan toch maar aan het de maatschappelijke norm te voldoen; Vergeef me, Vader, want ik donder volgens sommigen gegarandeerd keihard van het smalle rechte pad af.

onbekend

Als ik het mag geloven, ben ik namelijk een koelbloedige seriemoordenaar in de making. Ik heb dit jaar namelijk talloze mensen zonder blikken of blozen doodgeschoten. Het was wel online, in een pot multiplayer, maar toch. Ik heb uit pixels bestaande individuen het leven ontnomen en ik genoot daar schijnbaar ook nog eens van. Dat moment waarop ik digitaal mijn mes in andermans rug stak of iemand met een kettingzaag helemaal aan stukken reet en daarna ook nog eens een dansje deed, veranderde ik volgens de heren geleerden in een sociopaat, een toekomstige spree killer en een mogelijk gevaar voor de samenleving. Want ja, spree killers worden nu eenmaal gehersenspoeld door de huidige first-person shooters die hun geweten murw maken Schrijf mij dus maar vast op.

Ik moet ook bekennen dat ik een verhoogd risico op kleptomanie heb. Ik heb namelijk Grand Theft Auto V op mijn pc staan en heb talloze auto’s opengebroken, om daarmee achteraf als een dolle door de stad te föhnen, waarbij ik zeker honderden voetgangers een enkeltje mortuarium heb bezorgd. Maar als het daar toch eens ophield. Games als Fallout, Thief en Watchdogs hebben mij geleerd om sloten te kraken en keypads te hacken, om zo ongeautoriseerd andermans bezittingen te joinken. Het deed me niks dat de rechtmatige eigenaar er misschien wel jaren over heeft gedaan om zijn kluisinhoud bij elkaar te verdienen. Het is nu van mij. Dus ja, als shooters ervoor zorgen dat ik een koelbloedige killer word, zal ik vast ook het dievenpad gaan bewandelen. Allemaal door die verdomde gamesindustrie.

onbekend

Als we dan toch al bezig zijn, zet me dan ook maar vast op de radar voor gevaarlijk rijgedrag, waarbij excessieve snelheden aan de orde van de dag zijn. GTA V was namelijk geen uitzondering. Was het dat maar. Onlangs heb ik me nog schuldig gemaakt aan spookrijden, medeweggebruikers van de baan af bonjouren en te hard rijden. Veel te hard rijden, met “daar gaat gegarandeerd voor eeuwig je rijbewijs”-snelheden. Die Britse buitenweggetjes waren ook zo uitnodigend. Muurtjes raken stelde ook niks voor, dus ik zag gewoon geen nadelige effecten van mijn gedrag. Ik praat mijn criminele gedrag niet goed, maar ik geef Forza Horizon 4 wel deels de schuld van mijn daden. Microsoft maakt een crimineel van mij, zoals EA dat voorheen ook met de Need For Speed-games deed, maar daar kan ik toch niks aan doen?

Dus, Vader, vergeef mij voor de zonden die ik volgens sommigen in de toekomst zal begaan. Gaming gaat een crimineel van mij maken, als ik de verhalen van de media mag geloven. Ik had beter FIFA kunnen spelen, dan was ik tenminste een profvoetballer geworden. Dan had ik miljoenen kunnen harken en een rolmodel voor jonge voetballertjes kunnen vormen. Maar nee, ik verkoos shooters, action/adventure games en racing games, niet wetende dat ik mezelf daarmee zou verdoemen tot een leven als een crimineel. Maar, eerwaarde Vader, voordat U mij mijn straf oplegt en ik mijn boetedoening moet inlossen… kunt u mij vertellen welke games men 100 jaar geleden speelde? Ik bedoel, de Eerste Wereldoorlog moet vast ook door een game aangewakkerd zijn…

In nomine patris et filii et spiritus sancti

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord