Opinion: Verkiezingen: The Game?

Geplaatst: 28 mei 2010 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het zal je vast niet ontgaan zijn. Het kabinet is uit elkaar gevallen en in juni komen er weer nieuwe verkiezingen. Wie zal er dit jaar premier worden? Wie krijgt de meeste zetels? Hoe zal de coalitie zich vormen? Allemaal vragen waarop we nog even geen antwoord hebben. Is er geen manier hoe we daar wel antwoord op kunnen hebben?

Tijdens een van mijn vele filosofische denkmomentjes zat ik te denken aan een game over de verkiezingen. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar volg me even.
Je begint de game met het bouwen van je politieke partij. Wat zijn je standpunten, campagneposters, lijsttrekker kiezen enzovoorts. Zodra je dat hebt gedaan kan je stemmen winnen. Dit doe je op het Trias Politica marktplein, waar je ook nieuwe spullen kan kopen voor je campagne. Denk maar niet dat je zomaar een campagne wint. Er zijn namelijk kapers op de kust. In de online omgeving van de game zijn er ook andere partijen die graag zetels willen winnen en daar alles voor doen. Jawel, een heuse Massive Multiplayer Online Election Game (MMOEG). Naarmate de tijd vordert zullen de debatten komen. Dit zullen echte debatten zijn waarbij iedere partijleider het over zijn of haar standpunten heeft. De kijkers zijn mensen die niet bètalen voor de game, maar wel mogen stemmen.
Alles is toegestaan tijdens Verkiezingen: The Game. Zelfs corruptie. Partijen kunnen andere partijen geld geven om hun campagne stop te zetten. Hierdoor hebben ze wel meer geld voor de volgende verkiezingen.

Vervolgens komen de verkiezingen zelf. De stemmers kiezen hun partij. Iedereen, ongeacht de leeftijd, mag stemmen. Als de stemmen bekend zijn, kan het coalitievormen beginnen. Dit zijn onderhandelingen tussen de partijen die ook heftig kunnen oplopen. Is er een nieuw kabinet gemaakt? Dan begint de game opnieuw met nieuwe verkiezingen. Wie dan de verkiezingen wint is nog maar de vraag. Partijen die de vorige verkiezingen hebben gewonnen, gaan een level omhoog, waardoor ze in een andere klasse belanden. Verkiezingen duren niet lang. De partijen hebben twee weken om hun campagne te promoten en dan beginnen de debatten al. Zo houd je het tempo in de game hoog.

Verkiezingen: The Game zou maandelijks bètaald zijn en vooral voor de meer serieuze gamer. Denk bijvoorbeeld aan Phoenix Wright. Het leuke aan de game is dat de interactie ontzettend groot is. Als je wilt, kan je zelfs campagneposters plakken in het echte leven. Mensen die de game niet bezitten kunnen stemmen en je kunt met meerdere mensen je partij volgen. Het is raadzaam eerst even een singleplayerverkiezing te doorlopen, zodat je weet wat je te wachten staat. Daarna ben je er helemaal klaar voor.

Het is slechts een idee, maar ik denk dat dit erg goed kan werken in de praktijk. Vooral de muur die transparant wordt door het naar de buitenwereld te brengen, lijkt me fantastisch. Zouden jullie zo'n game gaan spelen, of zou je bij de zijlijn toekijken en gaan stemmen als de tijd daar is?

Lees meer