Opinion: Vitamine G: gamen is goed!

Geplaatst: 11 december 2009 07:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Documentaires over videospelletjes (of games) die je wel eens op de televisie ziet vertellen je veel over de industrie, maar hebben soms ook tot doel je te overtuigen van de slechte kanten die het spelen van games heeft. Het zou verslavend zijn, veel geld kosten en het sociale leven in de weg staan. Maar de andere kant, de goede kant, wordt zelden goed onder de loep genomen. Tijd om die vooroordelen over één van de grootste onderdelen van de entertainment industrie uit de weg te ruimen.

Voor de huidige jonge generatie, zeg iedereen van 15 tot 25, is het begrip games niet meer weg te denken. Zij zijn de groep die met het gamen zijn opgegroeid, en dus niet beter weten. Er zijn tegenwoordig zelfs heuse organisaties die zich inzetten om jongeren aan het gamen te brengen (kijk bijvoorbeeld eens op www.gamenisgoed.nl). Of wat te denken van grote beurzen in Los Angeles en Keulen, die volledig in het teken staan van de nieuwste spelletjes. Oudere generaties kijken vaak huiverig toe als ze weer een paar jongeren zien gamen en dat is dus nergens voor nodig.

Het spelen van games heeft ontzettend veel voordelen, zelfs teveel om op te noemen in zo'n kort stukje als dit. Eén van de meest in het oog springende en misschien wel het beste voordeel van games, is dat deze vaak in het Engels zijn. Niet alle games worden naar het Nederlands vertaald, en mocht dat wel zo zijn dan heb je zelfs de mogelijkheid om het spelletje weer om te zetten naar het Engels of een andere taal. Het grote voordeel hiervan is dat gamers zich de taal veel sneller eigen maken. Luisteren naar een taal is niet voor niets de beste methode om die taal te leren, denk maar aan hoe baby's hun eerste woordjes oppikken. Juist, doordat ze die horen van hun ouders of andere familieleden.

Een volgend voordeel is vooral van toepassing op een bepaald genre in de wereld van games, namelijk de strategische spelletjes. Het mag dan wel zo zijn dat het hier vaak gaat om het voeren van een oorlog, waardoor de vooroordelen gelijk weer grote vormen aannemen. Oorlog is immers niet de meest positieve bezigheid die je kunt bedrijven. Maar denk nu eens verder dan alleen oorlog, denk bijvoorbeeld aan het strategische element van oorlog voeren. Zonder een goed uitgedachte tactiek heb je geen schijn van kans op het slagveld, en in games is dit precies hetzelfde. Doordat gamers een tactiek uit moeten denken om de vijand te verslaan, vergroten ze daarmee onbewust hun tactisch inzicht en het vermogen om (snel) goede beslissingen te nemen.

Uiteraard blijft het feit bestaan dat er in veel games geweld naar voren komt. Daarom is er tegenwoordig ook een heel speciaal genre ontwikkeld, onder de naam Serious Games. De naam verraad al een beetje het doel van dit soort spelletjes, namelijk het op een interactieve manier leren van een bepaalde vaardigheid. Het is soms lastig om jongeren aan hun schoolwerk te krijgen, maar met behulp van deze Serious Games is het echt een fluitje van een cent. Want wat is er nou leuker om in de vorm van een game iets nieuws te leren? Op deze manier wordt het leren veel minder saai en zelfs leuk.

Als dit nog niet voldoende is (uiteraard zijn er nog meer tegenargumenten die je zou kunnen hebben), dan moet je maar eens denken aan het feit dat consoles tegenwoordig een soort van timerfunctie hebben, waarmee ouders precies kunnen instellen wanneer hun kroost spelletjes mag spelen en nog veel belangrijker: welke spelletjes het kind mag spelen. Een ander probleem is de hoeveelheid geld die er in het gamen gaat zitten. Gelukkig is hiervoor ook een oplossing bedacht, in dit geval door de PlayStation van Sony. Je kunt via hun online winkel spelletjes aanschaffen en de handigheid hier zit hem in het feit dat je kunt instellen welk bedrag je kind elke periode uit mag geven aan spelletjes.

Het is duidelijk dat het spelen van games veel meer voordelen heeft dan nadelen, en dat je vaak even verder moet kijken om vanuit een nadeel een voordeel te kunnen zien. Zoals gezegd zijn games niet meer weg te denken, dus het is maar goed ook dat er eigenlijk alleen maar voordelen zitten aan het spelen van deze games. Weg dus met die vooroordelen, weg met al die pietpraat. Gamen is de toekomst, en met die toekomst zit het meer dan goed!

Lees meer