Opinion: Waarom zou je 'nee' verkopen?

Geplaatst: 18 december 2009 08:30
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Op 13-jarige leeftijd ging ik een keer naar de plaatselijke Bart Smit. Ik was er nog niet bewust van dat die speelgoedwinkels geldkloppers zijn en dat je veel goedkoper uit ben bij een gameshop of een online shop, maar dat terzijde. Ik wilde Medal of Honor: European Assault kopen. Met een brede glimlach liep ik naar de toonbank toe, waar ik te horen kreeg dat ik deze game niet mag kopen, omdat ik nog geen 16 jaar ben. Terwijl ik nota bene eerder die maand, in dezelfde winkel, nog Resident Evil 4 kocht!

Nu is er weer een nieuwe campagne van start gegaan; 'Te jong? Dan moeten wij 'nee' verkopen. Blijkbaar zijn de wonderen de wereld nog niet uit, want ook Nederland kan een totalitair landje worden waarin bepaald wordt wat je doet met je leven. Ik ben altijd persoonlijk heel erg tegen deze leeftijdsratings geweest zoals men het nu presenteert. Als je geen 16 bent, mag je geen 16+ games kopen. Zo hebben PEGI en ESRB het helemaal niet bedoeld. Het zijn richtlijnen, vooral voor ouders en al helemaal niet voor winkeliers.

Zelf ben ik van mening dat zo'n leeftijdrating helemaal niet nodig is. Kinderen weten meestal zelf wanneer ze iets aankunnen. Zie het een beetje als dit; een kind speelt in de speeltuin. Op een gegeven moment valt hij bijna van het klimrek af. Nu kun je als ouder je kroost waarschuwen door te zeggen dat het zeer doet als hij valt, maar is het niet mooier voor het kind om zelf de wereld te ontdekken? Zelf ondervinden dat zo'n val pijn doet? Zo zie ik het ook bij games. Ze ontdekken zelf hun grens en wanneer ze daar overheen kunnen gaan. Zo speelde ik al op jonge leeftijd Silent Hill 3. Natuurlijk vond ik de game spannend, maar dat vind Peter tot op de dag vandaag ook en hij is volwassen!

Zo nu en dan las ik op internet dat jongere kinderen moeite hadden om Modern Warfare 2 mee te kregen bij hun plaatselijke speelgoedwinkel/gameshop. Ik leef met deze mensen mee, omdat ik weet hoe de situatie is. Hoe dom kan je zijn als winkelier? Je stuurt eigenlijk gewoon de klant naar een concurrent van jou, die gaat er met jouw 60 euro vandoor. Waarschijnlijk voelen te veel winkels de wandelstok van Hirsch Ballin in hun rug prikken en dat ze daarom hun billen zo geknepen houden om deze situatie. Dus als je een game wilt kopen die je eigenlijk niet mag hebben; neem dan even contact op met mij. Ik haal hem met plezier voor je, want ook jij verdient het om de beste games te spelen, ook al zijn ze voor een hogere leeftijdsgroep bedoeld.

Lees meer