Preview: 2014 FIFA World Cup Brazil

Geplaatst: 27 maart 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Dit jaar kan er weer geknald worden. Deze zomer is het de eer aan Brazilië om het WK voetbal te mogen houden. Naar mijn mening een prachtig evenement dat altijd voor veel gezelligheid zorgt. Of je nou van voetbal houdt of niet, het is sowieso lekker om met je vrienden een pilsje te drinken op de bank en het Nederlands elftal aan te moedigen met een bitterbal in je mond. En dan daarna de derde helft, waarin je de rest van de krat leeg kunt drinken, of even je console aanzet voor een fijne pot FIFA.

Geef ze eens ongelijk
Bij Electronic Arts zijn ze ook niet achterlijk. Zij weten dat er bij zo'n massaal evenement als het WK veel valt te verdienen. En geef ze eens ongelijk. Vier jaar geleden werd er al een exclusieve WK-FIFA van Afrika uitgebracht, die veel cash in het laatje heeft gebracht. Dit jaar kon een Brazilië-versie dus niet ontbreken. De vorige WK-FIFA kreeg veel terechte kritiek over zich heen. De game was simpelweg FIFA 2010 met een Afrika-jasje eroverheen. Heeft EA naar deze kritiek geluisterd?

Als je alleen de tenues van de verschillende landen toevoegt en een cool menu, dan kan dat ook in een DLC. De gamers hadden gelijk, breng je een geheel stand-alone game uit van het WK, dan moet deze ook wel compleet verschillen van FIFA 14. Bij EA hebben ze wel degelijk geluisterd hiernaar.

Wat is er dan beter?
Een hoop. Wat mij enorm heeft verrast, is dat de sfeer van de gehele game op de schop is genomen. Niet alleen de menu's zitten vol met vrolijke Braziliaanse kleuren en muziek, ook in de wedstrijden is deze sfeer terug te zien. Voorafgaand aan de wedstrijd zien we fans in het thuisland juichen. Stel je speelt Nederland, dan word je aangemoedigd door fans vanaf het Museumplein. In het stadion klinkt het Wilhelmus en de Nederlandse supporters zijn goed uit het publiek te halen door hun feloranje shirtjes.

Ook de gameplay is verbeterd ten opzichte van FIFA 2014. Ik durf wel te zeggen dat er een enorme kloof tussen deze twee titels zit. Er is aardig wat vooruitgang geboekt. De game speelt lekker vlot, mede door de passes die vaker aan komen. Ook zijn er wat nieuwe animaties gemaakt voor verschillende acties om de snelheid en nauwkeurigheid van de gameplay te verbeteren. Doel van EA was om de vaart in het spel te houden, en dat is ze aardig gelukt. Men zal nu minder snel van die frustrerende foutjes maken tijdens de sterke aanval.

Er is geen ruimte om je te vervelen met deze FIFA. Er zijn maar liefst tien modi toegevoegd, waaronder bijvoorbeeld de erg populaire 'aanvoerder van je land'. Hierin begin je onderaan de ladder en moet je jezelf en je land naar boven werken in de selectie, kwalificaties en uiteindelijk de World Cup. Ook een aantal nieuwe modi zullen van de partij zijn.

Géén next-gen?!
Ruud uitte zijn twijfels al laatst in de redactie. Géén next-gen?! Het is mij ook nog steeds een vraagstuk. FIFA 14 haalde het wel op de volgende generatie consoles, waarom deze titel dan niet? De ontwikkelaar geeft aan te weinig resources te hebben. Dat geloven we dan maar. Next-gen gamers kunnen overigens wel FIFA 14 spelen, toeters en bellen uit de kast halen en heel hard het volkslied meeblèren, zodat ze toch nog dat WK-gevoel in huis halen.

Verwachting
Ik had echt mijn grote twijfels bij deze volgende WK-titel. EA heeft gelukkig naar de kritiek van de gamers en journalisten geluisterd en 2014 FIFA World Cup Brazil erg positief verbeterd ten opzichte van Afrika vier jaar geleden én FIFA 14. De sfeer is aanwezig en de gameplay is er op een aantal fronten erg op vooruit gegaan. Ook aan verschillende modi is er geen gebrek. Of deze game nu wél de volle zestig euro waard is, is aan de gamer, maar de verwachtingen zijn erg hoog.

2014 FIFA World Cup zal op 17 april verschijnen voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Lees meer