Preview: Battleborn

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Battleborn moet dit jaar dé nieuwe IP van 2K Games worden. Hoewel we het op gamescom 2015 al uitgebreid over de game hebben gehad, is het toch goed denkbaar dat je nog geen flauw idee hebt van wat je van deze game moet verwachten. Hoog tijd om de feiten van de fabels te onderscheiden.

Content galore

Battleborn lijkt volgens velen erg op de Borderlands-games. Niet gek, want achter beide game(serie)s schuilt ontwikkelaar Gearbox Software. Dat betekent cell-shaded, cartoony graphics en een focus op coöperatieve spelmechanieken. Daar houdt het bij de eerdergenoemde serie op, maar Battleborn beschikt tevens over een multiplayermodus, die zelfs redelijk centraal staat. Dat zijn dus veel modi, om maar te zwijgen over de 25 karakters waaruit je kunt kiezen.

Toch begin je jouw avontuur waarschijnlijk in de Story Mode. Deze kun je alleen spelen, maar ook coöperatief met maximaal vier vrienden (dus een team van vijf). Dit kan zowel online als lokaal in splitscreen, wat je de mogelijkheid geeft om ook met vrienden te spelen die de game nog niet in hun bezit hebben. Een overkoepelend verhaal rondom de laatste ster/zon in het universum en een aantal facties die daar stuk voor stuk anders mee om willen gaan, moet de losse missies van Battleborn als een geheel laten aanvoelen.

Vervolgens kun je met drie modi aan de slag in de multiplayer, waarbij twee teams van vijf tegen elkaar strijden. Incursion lijkt het meest op je alledaagse MOBA, waarbij je samen met computergestuurde minions de basis van de tegenstander probeert te veroveren, terwijl zij hetzelfde doel hebben. Capture doet meer denken aan bepaalde modi uit populaire first-person shooters, waarbij bepaalde punten moeten worden veroverd en verdedigd. In Meltdown zijn de eerder genoemde computergestuurde minions weer van de partij, maar deze keer moeten zij zich naar het midden van de map begeven en zichzelf daar in een oven gooien (lees: zelfmoord plegen). Spelers moeten er uiteraard voor zorgen dat er meer minions van hun team dan van de tegenstander op die plek arriveren.

Character crazy

Vind jij het lastig om een karakter te kiezen in games? Dan wordt Battleborn een drama voor je, want in deze game kun je uit maar liefst 25 karakters kiezen, waarvan er reeds zestien bekend zijn (check ze hier). Hiertussen kun je voor iedere missie of match wisselen en het experimenteren wordt tevens erg aangemoedigd. Je levelt een karakter namelijk in een missie of match (door middel van het zogenaamde Helixsysteem) en wordt daardoor krachtiger en krachtiger, totdat de missie of match eindigt. Vervolgens begin je weer van voor af aan. Zo ben je niet geneigd bij een enkel karakter te blijven.

Toch kun je elk karakter ook buiten missies en matches levelen. Dat kan tot level tien om precies te zijn. Door te groeien in Character Rank speel je nieuwe content vrij, die vooral visueel is en een karakter dus niet sterker maakt (denk vooral aan nieuwe skins). Ook heb je als speler een Command Rank, die naarmate je meer speelt ook naar hogere levels getild kan worden. Zo speel je nieuwe badges en loot vrij, waarmee je andere spelers in één oogopslag kunt laten zien dat jij te veel vrije tijd hebt.

Verwachting

Battleborn is ambitieus. De game doet praktisch alles wat Borderlands ook doet, maar voegt daar nog een uitgebreide multiplayermodus en een ongekend aantal karakters aan toe. De singleplayer, online coöp, splitscreen coöp, multiplayer, 25 karakters, Helixsysteem, Character Rank, Command Rank en hopelijk een flink aantal missies en maps, maken Battleborn een game waarop je hoogstwaarschijnlijk niet snel uitgekeken zal raakt.

Battleborn verschijnt dit jaar op 3 mei voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Lees meer