Preview: Battlefield 1

Na vele shooters die zich in de moderne tijd of toekomst afspelen, zijn spelers hard toe aan wat anders. Een grote groep Battlefield-fans smeekte ontwikkelaar DICE om de serie terug te laten keren naar de Tweede Wereldoorlog. De ontwikkelaar had echter een ander plan en laat spelers The Great War beleven, bij ons beter bekend als de Eerste Wereldoorlog.

onbekend

Waar is Frankrijk?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er gevochten door heel wat landen en een groot deel is aanwezig in Battlefield 1. Natuurlijk zijn Engeland, Amerika, Duitsland, de Verenigde Staten, Oostenrijk-Hongarije, Italië en het Ottomaanse Rijk van de partij. Afwezig zijn onder andere België, Rusland en Frankrijk, waarvan de twee laatste het meest opmerkelijk zijn. Zowel Rusland als Frankrijk speelde een hele belangrijke rol in de oorlog. DICE heeft al laten weten dat Frankrijk als DLC verschijnt, zodat het meer aandacht krijgt. Toch vind ik dit een vreemde keuze en ik mag dan ook hopen dat deze content gratis gaat zijn. Over Rusland is nog helemaal niets bekend, maar wie weet wordt dit land later ook toegevoegd als DLC.

onbekend

Een frisse wind

De setting van de Eerste Wereldoorlog zorgt voor een frisse wind, voornamelijk door de wapens en voertuigen. De oorlog staat vooral bekend om zijn loopgraven en bolt-action geweren, maar tijdens de oorlog zijn er veel nieuwe wapens en technieken uitgevonden. Zo waren er aan het begin wel grote machinegeweren, die op een standaard geplaats moesten worden, maar verschenen er later ook machinegeweren voor de infanterie. Deze wapens kwamen echter niet veel voor en de meeste soldaten waren dan ook uitgerust met een simpel geweer. DICE heeft een beetje een loopje met de geschiedenis genomen door een aantal klassen standaard uit te rusten met machinegeweren. Uiteraard is dit nodig om de typische Battlefield-gameplay in stand te houden, iets waar ik totaal geen probleem mee heb.

Aan voertuigen geen gebrek

Waar de legers vooral afhankelijk waren van paarden en simpele vrachtwagens, deden later in de oorlog ook de tanks zijn intrede. Uiteraard zijn dit niet de tanks zoals we ze vandaag de dag kennen. Het waren vaak hele kleine tanks met een klein kanon of hele grote logge tanks met kanonnen aan de zijkant. Mocht je een voertuig in of uitgaan dan zie je dit jouw personage daadwerkelijk doen. Dit maakt het niet alleen realistischer, maar zorgt er ook voor dat je nog steeds geraakt kan worden. Niet alleen tanks speelden in de oorlog een grote rol, maar ook vliegtuigen. Ze werden gebruikt voor verkenning, om het op te nemen tegen andere vliegtuigen en om bombardementen uit te voeren op vijandelijke doelen. De luchtgevechten gaan in Battlefield 1 een belangrijke rol vertolken en de gameplayvideo's laten al zien dat deze zeer spectaculair zijn.

onbekend

Op het gebied van voertuigen blijft het niet alleen bij tanks en vliegtuigen. Zo waren er gepantserde wagens met een machinegeweer, werd er te paard gevochten en speelden oorlogsschepen ook een belangrijke rol. Een ander voertuig dat uitgelicht moet worden is de zeppelin. Dit grote luchtschip is door de Duitsers gebruikt om voornamelijk Engeland te bombarderen. In Battlefield 1 krijgt de verliezende partij de beschikking over dit afschrikwekkende wapen. De zeppelin kan vrij over de map worden gevlogen en is ideaal om gronddoelen te bombarderen. Uiteraard kan het luchtschip vernietigd worden, maar dit kost wel veel kogels. Eenmaal vernietigd stort de zeppelin neer en blijft het metalen geraamte op de grond liggen, wat een leuk detail is.

Nieuwe klassen

Battlefield heeft altijd bekend gestaan om de klassen. Naast de bekende Medic, Assasult, Support en Scout worden er in Battlefield 1 twee nieuwe klassen geïntroduceerd. Het gaat hier om de Tanker- en Pilot-klassen. Wanneer je spawnt, zie je of er een grond- of luchtvoertuig beschikbaar is. Kies je voor een voertuig dan ben je automatisch de Tanker- of Pilot-klasse. Het enige unieke zit hem in de Tanker-klasse, die voertuigen kan repareren met een tang. Naast de klassen denk je bij Battlefield ook aan vernietigbare omgevingen. In het nieuwste deel kan er ook weer genoeg kapot worden gemaakt, en zelfs meer dan in de laatste games. Gebouwen, molens, bomen, niets is veilig. In de gameplayvideo's is goed te zien dat de destructie alom aanwezig is en meer lijkt op dat van Battlefield: Bad Company, dan op de destructie van de laatste Battlefield-games.

onbekend

Multiplayer en singleplayer

De multiplayer van Battlefield 1 bevat uiteraard weer lekker veel modi waarvan Conquest de meest bekende en populaire is. In deze modus moeten beide teams proberen belangrijke punten in handen te houden om zo te zorgen dat de teller van de vijand op nul komt te staan. Nieuw is Operations, die lijkt op de Rush-modus. Hierin moet één team belangrijke punten verdedigen, terwijl het andere team ze juist moet veroveren. Als het aanvallende team eenmaal een punt in handen heeft kan dat niet meer worden terugveroverd door het verdedigende team. Operations lijkt een snelle modus te worden waarbij de actie op één punt van de map plaats vindt. Naast de multiplayer komt DICE ook met een singleplayer verhaallijn, waar nog niet veel over bekend is. De ontwikkelaar heeft wel laten weten dat de verhaallijn grote, open levels bevat zodat spelers meer vrijheid hebben. Hopelijk kan DICE de bekende kenmerken van de oorlog terug laten komen in de campagen en ervoor zorgen dat Battlefield weer eens een toffe singleplayerervaring heeft.

onbekend

Voorlopig oordeel

Shooter-fans wachten al jaren op een game die zich in het verleden afspeelt en daar geeft Battlefield 1 gehoor aan. Veel Eerste Wereldoorlog-games zijn er niet en DICE kan hier dus zijn voordeel mee doen. De voertuigen en wapens van honderd jaar geleden zorgen voor een iets lager tempo, alhoewel de bekende Battlefield-gameplay behouden blijft. De alfa-beelden van de multiplayer zien er fantastisch uit en hier maak ik me dan ook geen zorgen over. Het is afwachten wat DICE met de singleplayer doet. Hopelijk wordt het een lange campagne, die goed de landen, de gruwelijkheden en belangrijke kenmerken van de Eerste Wereldoorlog belicht. Battlefield 1 zou zo maar eens de shooter van het jaar kunnen worden, iets wat we over een kleine drie maanden kunnen ondervinden.

Battlefield 1 verschijnt 21 oktober voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?