Preview: Dead Island 2

Geplaatst: 29 januari 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

En ja hoor, daar zijn de zombies weer. Hoor ze eens kreunen, die rottende lijken, alsof ze dwingend samen roepen: 'Schrijf over ons.' Geen probleem, beste lijkjes, ik doe het graag. Ik schreef al over jullie in mijn Dying Light-preview en nu is het de beurt om jullie weer in het zonnetje te zetten. Letterlijk dit keer, het zonnetje van Californië. Dead Island en Dead Island: Riptide waren zeer vermakelijk, maar de zijmissies waren herhalend en er waren wat andere kleinere stoorzenders. We zullen eens kijken wat Dead Island 2 ons kan gaan brengen.

Naar hartenlust omleggen

Dit keer wordt de game ontwikkeld door ontwikkelaar Yager. Deze ontwikkelaar was eerder verantwoordelijk voor Spec Ops: The Line, dus de nodige ervaring met naargeestige actie hebben ze wel alvast. Dat is ook meteen zichtbaar in de brute actie. Nog steeds ligt de nadruk op meleewapens, maar zijn er ook veel meer schietwapens te vinden en te modificeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een shotgun met een tof uitziende shockmod. Een grote verbetering in Dead Island 2 is het upgraden van wapens. Zo kun je overal waar je wilt items combineren om zo een dodelijk en bruut wapen te creëren. Je hoeft dus niet meer naar een workbench om wapens te kunnen aanpassen en dat draagt weer bij aan snellere gameplay.

Wat betreft de zombies, ze zijn er weer in alle soorten en maten. Even een greep uit de verschillende type zombies: allereerst heb je de standaard slome zombies, die uiteraard alleen in grote groepen een gevaar opleveren. Dan heb je ook groepen zombies die net geïnfecteerd en gemuteerd zijn tot zombie. Deze zombies zijn nog 'vers' en kunnen dan ook rennen. Dan heb je de bekende kamikazezombies, die exploderen als ze jou aanraken. En tot slot zijn er nog een soort rugbyzombies: grote sterke zombies die op jou af stormen en je met liefde omver beuken. En zo zullen er nog vele andere soorten rondlopen. Wat ook verbeterd is, is de AI van de NPC's. Deze zullen net als jij zichzelf fanatiek verdedigen tegen zombies. Tevens kunnen ze ook vijandig reageren naar jou toe, dus zo nu en dan kun je terecht komen in een gevecht met mensen. De combat is ook aangepakt en zal veel soepeler moeten werken. Ook kun je nu makkelijker zombies schoppen, waardoor je even de ruimte hebt om weg te rennen of te herladen. Je kan zombies nu ook tegen de benen schoppen, waarna ze uiteraard door hun knieën zakken. Daarna kun je de zombies in alle hartenlust omleggen op een manier naar keuze.

Met zijn achten aan het slachten

De game speelt zich enkele maanden na de uitbraak van Dead Island af. De game is stukken groter en brengt je langs vele locaties, te weten San Francisco, Venice Beach, Hollywood, Santa Monica, Los Angeles Golf Course en de LA River. Alvast lekker veel variatie qua omgevingen in het vooruitzicht dus. Dit keer zoekt Dead Island 2 dus flink de zon op. Nu was het eiland van Dead Island al flink zonnig, maar Dead Island 2 gaat nog een stapje verder. Alles oogt lekker kleurrijk en zonnig en daardoor voornamelijk geel. Tevens is de omgeving behoorlijk groot en zal je soms een flink stuk moeten rijden. Gelukkig heb je weer de nodige voertuigen in de game om van punt a naar punt b te komen. Je hebt weer de keus uit vier karakters, ieder met hun eigen nadelen en voordelen, vergelijkbaar met de vorige Dead Island-games dus.

Ook online zijn er vernieuwingen te vinden. Je hebt de keus om alleen de game te doorlopen, maar je kan de online-optie ook aanzetten. In totaal kunnen dan maximaal acht spelers samen online spelen. Dit kan uiteraard ook met vreemden die je tijdens het spelen dan her en der tegen kan komen. Je kan je medespelers niet afmaken, hier is bewust voor gekozen om de game leuk te houden. Wel kan er een vorm van concurrentie ontstaan, doordat het soms vechten is om resources, zoals toffe items en wapens. De game is niet in splitcreen te spelen, maar dit was ook niet het geval bij de vorige titels uit de franchise.

Verwachting

Dead Island 2 lijkt het vermakelijke uit de vorige games te halen en weet hieraan wat nieuwe dingen aan toe te voegen. Met hier en daar wat verbeteringen kan Dead Island 2 weer zorg dragen voor heel wat vermakelijke avondjes hersenloos zombies slachten. De co-op was altijd al een sterk punt in de serie en met de mogelijkheid om met vier spelers meer online te kunnen, zal dit alleen maar ten goede kunnen komen van het plezier. Het is alleen de vraag of Dead Island 2 nog een noemenswaardig verhaal zal krijgen en of de zijmissies wat aantrekkelijker zullen zijn. De setting is alvast een plus en zombies slachten is altijd wel leuk, zeker met een hoop andere spelers tegelijk.

Dead Island 2 zal deze lente verschijnen voor de Xbox One, pc en PlayStation 4.

Lees meer