Preview: Diablo 3

Geplaatst: 30 september 2011 16:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De meeste mensen hebben wel eens van de Diablo serie gehoord, en velen daarvan hebben ook wel eens een of meerdere Diablo games gespeeld. Deze serie staat voor monsters hakken, toffe verhalen, sfeervolle omgevingen en nog meer monsters hakken. Ik heb al eerder op de gamescom mogen proeven van de heerlijke gameplay die Diablo 3, het nieuwste deel in de serie, te bieden heeft. Maar toen kreeg ik een key voor de closed bèta! Mijn hartje sloeg een paar slagen over en vol enthousiasme stortte ik mij wederom in een nieuwe Diablo!

Diablo 3
In deze nieuwe telg uit de stal van Blizzard mag je wederom los. Ondanks het feit dat dit slechts een bèta versie was, voelde de game al helemaal af. Helaas, voor hen die verwachten dat ik ga vertellen hoe het verhaal gaat: dat ga ik niet doen. Dit moet je zelf maar ontdekken!
De keuzes die ik kon maken qua klassen waren niet makkelijk. Om te beginnen was er de oude vertrouwde Barbaar. Deze potige krijger heeft een 'recht-toe recht-aan erop los slaan'-mentaliteit en is het comfortabelst met grote tweehandige wapens (of gewoon twee wapens). Dan was er de Demon Hunter. Deze nieuwe klasse is goed in ranged combat, maar is net zo thuis in het in elkaar schoppen van demonen als de andere klassen! Dan is er de Monk. Deze krijger moet het vooral van zijn handen hebben, waarmee hij zijn vijanden letterlijk met de grond gelijk maakt. Dan is er de Witchdokter. Deze voodoo priester moet het hebben van zijn minions en de vloeken en spreuken die hij kan gebruiken. Ten slotte is daar de Mage. Deze machtige tovenaar kan met zijn elementaire magie elke vijand tot as of ijs doen vergaan. En dan kun je van elk van deze klassen ook nog eens kiezen tussen man of vrouw! Keuzes, keuzes, keuzes...

Toch de Barbaar!
De Barbaar was mijn favoriete klasse in Diablo 2, dus hoe beter de gameplay te toetsen dan met een bekend gezicht! Meteen was het al raak. De actie was als een vertrouwde vriend die je na lange tijd weer eens ziet, meeneemt naar een terrasje en er een biertje mee doet. Lekker klikken op je vijanden terwijl je RSI weer begint op te spelen en terwijl je tegenstanders aan stukken vliegen. Met veel bloed en rondvliegende ledematen ploeg je door je tegenstanders en door adembenemende landschappen heen. De omgevingen kunnen ook in je voordeel werken, daar je je kandelaren op nietsvermoedende vijanden kunt deponeren, muren op ze kunt laten instorten of ze vanuit een meer voordelige positie aanvallen. Met mijn Barbaar kon ik steeds meer skills gebruiken, iets wat anders was dan in de voorgaande delen. Je kunt nu maar een paar skills actief hebben, hoeveel precies ligt aan je level. Hoe hoger je level, hoe meer speciale vaardigheden je kunt gebruiken. Ook kun je items die je vindt opofferen voor grondstoffen, waarmee de lokale smid wel raad weet om daarvan nieuwe gear te maken voor je held. Deze smeden kun je opwaarderen door ze skillboeken te brengen, opdat ze betere items voor je kunnen craften. Met deze items kun je dan weer verder om de wereld te redden van de duistere vijand die zijn greep op de wereld probeert te sterken!

De graphics komen natuurlijk organisch over en zijn met het grootste aandacht voor detail gemaakt. Als je door een nachtelijk grasveld loopt en er is een plas water op de grond, dan zul je een natuurlijk aanvoelende reflectie zien van de maan die boven je staat. De plas is niet eens groot, maar toch is het dit soort details die een game als Diablo tot leven wekken. De plaatsen waar je komt voelen echt aan en sleuren je de game in, dit alles begeleidt door een prachtige soundtrack en een scala aan hoor-waardige geluidseffecten.

Voorlopig oordeel
Diablo 3 voelt al helemaal af. Ik kon helaas niet de hele game spelen, maar de levels die ik wel mocht spelen waren adembenemend. Deze game heeft alles wat de doorgewinterde Diablo-veteraan mag verwachten van de game en meer. Grafisch is de game uitmuntend en dit, gecombineerd met Blizzards geweldige verhaalstijl en oog voor gameplay, maken Diablo 3 tot een titel om naar vooruit te kijken!

Diablo 3 komt begin 2012 uit op de pc en de mac.

Lees meer