Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Preview: Dishonored

Geplaatst: 14 juni 2012 16:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In het verleden zijn er heel wat games geweest waarin je de mogelijkheid (of beter gezegd: de krachten) had om het lichaam van een ander karakter als het ware te infiltreren. Op die manier kon je iemand anders worden. Een recent voorbeeld van een game waarin dit mogelijk was, is PROTOTYPE. Het was in dat spel mogelijk om de vorm aan te nemen van een militair, om zo ongezien een bepaald gebied te doorkruisen. Allemaal leuk en aardig, maar het lijkt in niets op de manier waarop het overnemen van andere wezens in Dishonored werkt. Want - en hou je even goed vast - in Dishonored kun je de vorm aannemen van... een vis.

Als een vis in het water, deel 1
Wat ik daarvan precies moet denken, is me nog niet helemaal duidelijk. Moet ik denken dat het ontzettend vet is dat er eindelijk een game is waarin ik een vis kan zijn? Of moet ik denken dat een idee als dit een recept is voor het floppen van een game? Na het zien van een demo die op de E3 van dit jaar werd getoond ben ik geneigd om voor de eerste optie te gaan. Overigens bedoel ik dan niet dat het zo enorm tof is om te veranderen in een zeedier, maar meer de mogelijkheden die zich openen op het moment dat je daadwerkelijk een vis bent. Wat die mogelijkheden precies zijn, zal ik later uitleggen.

Assassin uit op wraak
In Dishonored speel je de rol van een assassin, die vals beschuldigd is van de moord op de emperor. Je begint je verhaal dan ook (zoals we wel vaker hebben gezien in een game, denk aan verschillende delen van The Elder Scrolls) in hechtenis, om te wachten over het oordeel dat over je geveld zal worden. In de gevangenis gebeurd er echter iets vreemds, want je krijgt bezoek van een mysterieus persoon die jou brandmerkt met een bepaald teken. Dat klint niet fijn, maar het blijkt dat je hierdoor in het bezit komt van allerlei bovennatuurlijke krachten. Uiteraard komen die krachten bijzonder goed van pas in je missie om wraak te nemen op diegenen die de moord op de emperor in jouw schoenen hebben geschoven. Je zult echter eerst de gevangenis nog moeten ontsnappen, maar je zult begrijpen dat die missie met behulp van de krachten die je nu in je bezit hebt een peulenschil is.

Moorden op jouw manier
In de beelden die op de E3 te zien waren, had je als taak om een aantal personen uit te schakelen. Het mooie van Dishonored is dat je dit op heel veel verschillende manieren kunt doen; het doel blijft altijd hetzelfde, maar de manier waarop je het doel aanpakt is helemaal aan jezelf. Zo kun je je doelwit gewoon opzoeken, om hem of haar daarna in een flink gevecht de dood in te sturen, maar je kunt ook kiezen voor een veel subtielere manier. Daarvoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de dingen die de omgeving je biedt. Het blijkt bijvoorbeeld dat een bepaalde gasbuis verbonden is met de kamer waarin het doelwit zich bevindt. Je hebt vervolgens alleen nog een giftige stof nodig die je in die buis kunt stoppen; het vervolg laat zich raden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren om iemand uit te schakelen, bijvoorbeeld in combinatie met één van de vele superkrachten die je tot je beschikking hebt. Voorbeelden hiervan zijn de mogelijkheid om de tijd langzamer te laten lopen (bijvoorbeeld om kogels die op jou afgevuurd te worden tegen te houden en zelfs retour afzender te sturen), het lichaam van iemand overnemen (zodat je je doelwit van een hoog plateau kunt laten springen) of het teleporteren van jezelf naar een andere plek. Kortom, er is veel keuze in de manier waarop je een bepaalde missie aanpakt.

Als een vis in het water, deel 2
Dan nog even terug naar die vis. Zoals gezegd is het mogelijk om je te verplaatsen in een ander wezen en het is dus ook mogelijk om je te verplaatsen in dieren, zoals bijvoorbeeld een vis. In de demo werd deze manier gebruikt om als een vis door een buis te kunnen zwemmen, om zo op een gemakkelijke en sneaky manier een gebouw te betreden. Vindingrijkheid wordt dus beloond, al had je er ook voor kunnen kiezen om een grote aanval op het gebouw in te zetten door gewoon de voordeur eruit te blazen. Nogmaals: je kunt zelf kiezen hoe je alles aanpakt en dat klinkt als een geweldige manier om deze game te spelen.

Dishonored komt uit op de PlayStation 3, Xbox 360 en pc en zal in Europa verschijnen op 12 oktober dit jaar.

Lees meer