Preview: #DRIVECLUB

Geplaatst: 1 augustus 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De PlayStation 4 heeft op dit moment niet veel autoracegames. Sterker nog: er is op dit moment slechts één autoracegame beschikbaar, namelijk Need for Speed Rivals. Dit had tijdens de launch van de PlayStation 4 anders moeten zijn, want de exclusieve racegame #DRIVECLUB zou dan ook verschijnen. Een maand voor de oorspronkelijke release werd de game echter uitgesteld naar begin 2014. Ook dat werd niet gehaald, en nu zal de game in oktober verschijnen. Na al dat uitstellen is het nu tijd om te kijken wat #DRIVECLUB ons te bieden heeft.

Racen in een club

Het sociale aspect is erg belangrijk in #DRIVECLUB. Je racet namelijk niet alleen, maar in een club. Je kan je eigen club aanmaken, maar je kan ook bij die van anderen aansluiten. Bij het maken van een club kan je een naam, kleuren en een logo instellen. Door het behalen van verschillende clubdoelen, verdient je club accolades. Hoe meer accolades je verdient, hoe sneller je Fame krijgt, wat je weer toegang geeft tot nieuwe wagens. Met meer leden in je club, gaat dit natuurlijk een stuk sneller, alleen kan je niet meer dan zes leden in een club hebben.

De reden voor het uitstellen had vooral te maken met het dynamische menu. Dit is een soort social network dat wat wegheeft van Facebook. De ontwikkelaar vond het heel belangrijk dat alles snel en gemakkelijk werkt. In dit menu kan je bijvoorbeeld de activiteiten van je clubleden zien, afhankelijk van waar je je in de game bevindt. Dit menu kan je altijd bereiken in de game, en er zal zelfs tijdens de launch een app verschijnen voor iOS en Android, zodat je altijd in verbinding bent met je club.

Tracks en challenges

#DRIVECLUB is geen racegame in een open wereld, maar biedt je een aantal tracks om op te racen. 55 om precies te zijn. Deze tracks zijn verspreid over vijf verschillende locaties, namelijk Canada, Chili, India, Noorwegen en Schotland. Elke locatie bevat twee point-to-point-races, twee road-circuit-races en een racetrack met drie verschillende varianten. Daarnaast kunnen de point-to-point- en road-circuit-races achterstevoren worden uitgereden.

Waar het bij de meeste racegames gaat om eerste te worden, is dat bij #DRIVECLUB niet de enige manier om veel Fame te verdienen. Als je bijvoorbeeld een foutje maakt tijdens de race en je vliegt van de baan af, dan is het bij de meeste racegames game over en moet je opnieuw beginnen. Online kan dit weer resulteren in mensen die vroegtijdig de game verlaten. Met #DRIVECLUB heeft de ontwikkelaar geprobeerd dit probleem aan te pakken. Elke track is namelijk opgedeeld in secties met op elke sectie een challenge. Denk bijvoorbeeld aan een hoge gemiddelde snelheid halen of het beste door een bocht driften. Bij elke sectie word je vergeleken met bijvoorbeeld vrienden, clubleden of rivalen. Op deze manier heb je tijdens de race altijd wel wat om voor te gaan, ook al sta je dik laatste.

As real as it gets

Door het uitstellen van de game heeft de ontwikkelaar de game ook wat mooier kunnen maken. Omdat de game 'slechts' vijftig auto's bevat, zien deze er wel heel er gedetailleerd uit. Daarnaast is het geluid van deze auto's goed vastgelegd met zestien microfoons per auto. Hierdoor lijken en klinken de auto's net echt.

Waar ik nog het meest van onder de indruk ben, is het dynamische weersysteem. Zo zal de lucht elke keer uniek worden gegeneerd, zodat je nooit naar dezelfde lucht kijkt. De wolken zijn ook nog eens 3D-modellen, zodat de lichtinval superrealistisch is. Door het dynamische weersysteem kan het weer ook in één klap omslaan. Zo kan een zonnige racedag opeens veranderen in een enorme regenstorm. Je ziet dan de plasjes water op het wegdek ontstaan, die weer realistisch verdwijnen wanneer het stopt met regenen. Dit weersysteem kan je helemaal zelf instellen, zodat je leuke challenges voor je vrienden klaar kunt zetten. Echter is het dynamische weersysteem niet tijdens de launch van de game beschikbaar, maar zal het later in 2014 verschijnen door middel van een gratis update.

Gratis racen

PlayStation Plus-leden kunnen zonder extra kosten de PlayStation Plus Edition van #DRIVECLUB downloaden. Deze versie biedt wat minder content dan de volledige versie. Zo kan je alleen in India racen en heb je dus elf tracks tot je beschikking. Daarnaast zijn er maar tien wagens aanwezig. Wel zullen alle gamemodi speelbaar zijn en is het nog steeds mogelijk om de Platinum-Trophy te halen. Ik denk alleen wel dat dat misschien iets lastiger kan worden als je bijvoorbeeld een bepaalde topsnelheid moet halen met de wagens uit de PlayStation Plus Edition. Mocht je toch willen upgraden naar de volledige versie, dan kan je dat in de PlayStation Store tegen een lager tarief doen. Er was hier eerst veel ophef over, omdat je de game dan niet meer zou kunnen spelen als je geen PlayStation Plus meer hebt, maar Sony heeft dit gelukkig rechtgezet. Mocht je net als ik geen fan zijn van digitale games, dan kan je de game ook nog op Blu-ray kopen.

Verwachting

Nog even en dan kunnen racefanaten eindelijk weer met een autoracegame aan de slag op de PlayStation 4. #DRIVECLUB ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Grafisch laat het echt zien wat de PlayStation 4 aankan en ik ben vooral benieuwd naar het dynamische weersysteem dat later met een gratis update wordt toegevoegd. Door dit weersysteem kan elke race namelijk uniek aanvoelen, wat de replaywaarde aanzienlijk kan verhogen. Het is alleen nog maar de vraag of #DRIVECLUB de concurrentie aankan, want The Crew en Project CARS zullen een maand later verschijnen. Raceliefhebbers worden dus in de laatste maanden van dit jaar in de watten gelegd.

#DRIVECLUB verschijnt op 8 oktober exclusief voor de PlayStation 4.

Lees meer