Preview: Dune: Awakening Hands On - Laat mij maar slapen

-

Soms weet je direct wanneer iets absoluut niet jouw ding is. Zo ben ik bijvoorbeeld geen type voor ultra-indies, maar ook niet voor super populaire MMORPG’s. Het ligt mij gewoon niet en daar gaat geen game echte verandering in brengen. Op gamescom heeft Bram toch een poging gedaan door mij langs te sturen voor een ultra lange sessie met Dune: Awakening. De aankomende MMORPG had geen beter momentum kunnen hebben met het succes van Dune: Part Two, maar weet de game mee liften op de (zand)wave van de films? De eerste bevindingen check je in deze Dune: Awakening Hands-on preview!

Dune Awakening Preview

Dorre boel

Dune: Awakening dropt je direct in de rol van kansloze overlevende. Na een crashlanding in de woestijn van Arrakis, de meest gevaarlijke planeet ooit, dien je te roeien met de riemen die je hebt. Dat zijn er vrij weinig, want alles dat ik had, was een mes en verder niets. Al snel moet je op verkenning, want uitdroging ligt op de loer. Water dien je bijvoorbeeld uit planten te zuigen. Later in de game ontgrendel je allerhande methoden om water uit verschillende resources te trekken en te bewaren. Ik moest echter ook gear verzamelen om het zo op te nemen tegen de talloze schurken die op de loer lagen. Je dient namelijk bases te raiden voor meer resources. Zo sprokkel je wapens, scrap, resources en weet ik veel wat allemaal bij elkaar. Het doel is logischerwijs om ultimate hoarder te worden. Zo krijg je namelijk toegang tot de leukere onderdelen van de game.

De devs die mij wisten te omsingelen als een stelletje Spice Fiends hadden namelijk wat cheat codes beschikbaar zodat ik ook de latere onderdelen van de game kon zien. Zo kon ik de eindeloze woestijn verkennen in de Ornithopter, dat vliegtuigje dat op een libelle lijkt. En ik moet toegeven, naarmate ik de vettere dingen kreeg, begon ik het steeds leuker te vinden. Vergis je echter niet, Dune: Awakening is een MMORPG pur sang en daar komt dan ook de nodige “jank” bij kijken. Het is immers een game die duizend verschillende dingen probeert te doen, maar die op het moment van schrijven nog nergens in weet uit te blinken. Zo voelt het bewegen een beetje vreemd. Niet per se slecht, maar ook niet super goed. Het besturen van de voertuigen werkt prima, maar is nooit echt bijzonder. Hetzelfde is van toepassing op bijvoorbeeld de graphics. De game ziet er niet verschrikkelijk uit, maar naast andere games in ontwikkeling valt het weer onwijs tegen. Het kan een vooroordeel zijn, maar MMORPG’s lijken altijd een beetje outdated en dat had ik ook direct bij Dune: Awakening.

Dune Awakening Preview1

Paul de bouwer

Zoals het een echte MMORPG betaamd, is er zat te doen in de wereld. Wandel een minuutje en je stuit haast gegarandeerd op een raider camp, zijmissie of resourcespot. Daarnaast zijn er grote steden om te verkennen en is er natuurlijk ruimte voor samenspel met andere spelers. Resources verzamelen staat centraal, want Spice is king, maar om aan spice te komen dien je over lijken te gaan. Dat betekent dat je continu aan het scavengen bent voor basisbenodigdheden, wapens, ammunitie en crafting resources. Je bent continu aan het toewerken naar nieuwe items die je kunt craften. Dit maakt het overleven namelijk eenvoudiger en zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen de gruwelen die Arrakis jouw kant opwerpt. Zo kan je sparen voor een blood harvester om zo het bloed uit verslagen vijanden te zuigen. Heb je deze ontgrendelt, dan verschijnen er weer nieuwe onderdelen om te maken en zo blijf je een beetje voort ploeteren.

De materialen die je oppikt, gebruik je echter niet alleen voor het craften van voorwerpen. Je kunt namelijk ook een eigen basis bouwen waar je je schuil kunt houden voor vijanden, waar je verschillende spawning stations kunt plaatsen, of waar je bijvoorbeeld resources kunt kweken. Waar je je tijd in investeert is helemaal aan jou, dat is namelijk het mooie van een MMORPG. Je kunt je bijvoorbeeld ook richten op het maken van een unieke build voor jouw personage. Er zijn namelijk flink wat skills om te ontgrendelen door experience te verzamelen. Stijgt je level, dan verdien je punten om te investeren in de skill tree. Deze investeringen doen ertoe, want bepaalde skills helpen je bij het behalen van je doel. En wat dat doel is, dat bepaal je natuurlijk zelf.

Dune Awakening Preview2

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Oké, misschien ben ik niet de meest geschikte persoon om een oordeel te vellen over Dune: Awakening, maar naar mijn gevoel is dit een typische MMORPG. Dat betekent janky gameplay, outdated graphics en een game die alles wil doen, maar nergens echt in uitblinkt. Het concept is tof, als nobody overleven in een allesverslindende omgeving, maar niets daarvan wist echt impact te maken. Het overleven was vrij eenvoudig, ik hoefde niet op mijn stappen te letten in de woestijn en vijanden zijn bijzonder eenvoudig te omzeilen. Dat gezegd hebbende, toen ik wat meer tools tot mijn beschikking kreeg, werd de game wel wat leuker. Het rondvliegen in de Ornithopter door de gigantische wereld was bijvoorbeeld tof. Zeker toen ik op een millimeter na wist te ontsnappen aan een zandworm. Dat waren echter momentopnames en wisten de rest van de sessie voor mij niet te redden. De game komt echter voorlopig nog niet uit en Funcom heeft nog tijd zat om deze early build om te toveren tot iets waanzinnigs. Geen zorgen, ik doe de review niet.

Een exacte releasedatum kent Dune: Awakening op het moment van schrijven niet. Wel is er een releasewindow van Q1 2025 voor Dune: Awakening bekendgemaakt. Dune: Awakening komt te verschijnen voor PlayStation 5, Xbox Series en pc.

Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Dune: Awakening

Ontwikkelaar:

Funcom

Uitgever:

Funcom

Release:

Q1 2025

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Avatar Anita
Anita

13 september 2024 om 13:27

(bijgewerkt)

Ik was hier eigenlijk al bang voor na het zien van de laatste gameplaytrailers. De animaties, wereld, personages en bouwsysteem zagen er nogal slecht uit. Op papier klinkt het allemaal veelbelovend en cinematisch gezien zag het er tof uit. Nu blinken MMORG's nooit ergens in uit, omdat ze meerdere spelers tevreden moeten houden, maar ik denk dat Dune Awakening nog wat tijd nodig heeft. Al hadden ze misschien gewoon een survivalgame moeten maken ipv een MMO.

Trouwens wel bizar dat je gewoon overal kon lopen in de woestijn. Ze hebben namelijk meerdere keren aangegeven dat je wel op je stappen moest letten.

Avatar RudeRudeson
RudeRudeson

13 september 2024 om 14:21

@Anita Ja, denk dat een survivalgame ook veel beter past bij de wereld van Dune!

Overigens dacht ik dat ook. Wellicht kwam het door de build hoor, is natuurlijk ook lastig om iemand in een MMORPG te mieteren met hele specifieke mechanics!

Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord