Preview: Far Cry 4

Als er een game is die in een semi-realistische setting een ver-van-mijn-bed-show houdt, is het wel Far Cry. Een belangrijke eigenschap van deze games is namelijk dat ze zich afspelen in een natuurrijk gebied wat ver van grote steden af ligt. Toen Far Cry 4 niet al te lang geleden werd aangekondigd, gingen daar de eerste vragen ook over. Zou je een grote boef moeten vangen op de Noordpool? Ga je epische gevechten aan tussen alle geisers in IJsland? Misschien wordt het een minigame en moet je knokken op Schiermonnikoog! Neen, dames en heren. We gaan in de bergen achter de boeven aan deze keer. Welk gebergte? De Himalaya's! Vergeet op de heenweg niet even Nathan Drake gedag te zeggen.

onbekend

Een nieuwe roep in de hoge verte
Wat we precies voor verhaal kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar de fantasie slaat bij iedereen in ieder geval al gelijk op hol. Nog maar zeer weinig games hebben deze setting gebruikt, en er is ontzettend veel mee mogelijk, met al die monniken, religie en geschiedenis. De enige game die ik ken die naast Far Cry 4 zich volledig in de Himalaya's afspeelt is de zwaar onderschatte survival-horror-game Cursed Mountain, die ik aantal jaren geleden nog voor de Wii heb gereviewd. Iets wat die game onder andere zo goed maakt, is het feit dat de ontwikkelaar zo'n unieke setting ervoor heeft gebruikt. Qua setting en potentie voor vet verhaal kan het eigenlijk al niet mis met Far Cry 4 dus.

Geen verre relatie met elkaar?
Tot nu toe zijn alle Far Cry-delen net als Final Fantasy qua verhaal niet met elkaar verbonden, noch zijn er terugkerende characters of andere hints naar de andere delen in elke game te vinden. Persoonlijk zou ik het wel leuk vinden wanneer men bij Far Cry 4 een paar verhaallijnen bij elkaar zou laten komen. De al aangekondigde DLC heeft wel een link met Far Cry 3, omdat hierin Hurk met zijn subtiele harpoengeweer voorkomt. Maar ja, het zou kunnen dat dit slechts een grappig extraatje is in plaats van een echte link met het verhaal van Far Cry 3. We weten in ieder geval dat je het in Far Cry 4 tegen een snoodaard op moet nemen die zichzelf graag uitdost in de meest smakeloze kledij waar zelfs Gerard Joling niet dood in gevonden zou willen worden.

onbekend

Vliegende olifanten niet vergezocht
Hoe de gameplay verder gaat zijn is nog niet duidelijk, al zal het free-roaming zijn en zal je ongetwijfeld weer een hoop moeten kapotschieten en opblazen. Er gaat ook het gerucht rond dat je op een olifant zal kunnen rijden, wat op zich best aannemelijk is gezien de setting en dat je in Far Cry 3 ook op zo'n groot struisvogelachtig beest, genaamd de Cassowary, kunt rijden. Aangezien je waarschijnlijk geregeld hoog in de bergen zal zijn, is een auto ook erg onpraktisch, dus een olifant is dan een welkom vervoer. Dombo zal het helaas wel niet zijn, al heb ik al een brief gestuurd per postduif naar Ubisoft dat wij gamers het erg op prijs zouden stellen wanneer wij zouden kunnen vliegen met een olifant. Ja, ik ben er gemakshalve vanuit gegaan dat iedereen dit wilt. Daarnaast kan Dombo ook nog praten, dus is het reizen minder eenzaam.

Verwachting
Van alles wat we tot nu toe te zien hebben gekregen lijkt het mij sterk dat de game een tegenvaller gaat worden. Far Cry 3 en diens geniale Blood Dragon-spin-off bewijzen dat de makers inmiddels erg goed weten wat wel gaaf was en wat niet aan de vorige delen. Als ze deze trend zo weten door te zetten naar Far Cry 4 met zijn zwaar potentieel supergave setting, wordt dit gegarandeerd één van de beste games van 2014. En dan nog één ding: ik ben ook erg blij dat er niet een 4 in de titeltekst is verwerkt, zoals bij F.E.A.R. 3. Gelukkig komt Ubisoft niet met F4RCRY of Four Cry(ing out loud) aanzetten.

Wanneer komt de game uit? 18 november in de US en 20 november in Europa beweert Ubisoft. Nog geen near cry dus, helaas.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?