Preview: Final Fantasy XIII

Geplaatst: 4 maart 2010 12:52
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Binnenkort kunnen we alweer aan de slag met het dertiende deel binnen de Final Fantasy-reeks. Final Fantasy XIII staat namelijk op het punt om eindelijk in Europa te gaan verschijnen, en wel op de PS3 en Xbox 360. De Final Fantasy-reeks maakt hiermee dan ook voor het eerst de overstap naar de PS3. Het laatste deel uit de reeks verscheen namelijk nog op de PlayStation 2. Het had echter niet veel gescheeld of FFXIII was ook op de PS2 verschenen. Square Enix was namelijk al meer dan 1,5 jaar bezig met de ontwikkeling van de PS2-versie, maar dat was voordat ze wisten dat de PS3 op komst was. De ontwikkelaar/uitgever heeft uiteindelijk toch de keuze gemaakt om de game alsnog voor de PS3 te ontwikkelen, waardoor we dus een compleet andere FFXIII voorgeschoteld krijgen dan in eerste instantie de bedoeling was.

Ondanks dat ze de game hebben omgegooid, waardoor we natuurlijk wel langer hebben moeten wachten, blijft ook FFXIII gewoon een RPG, maar wel weer met een gloednieuw verhaal. FFXIII volgt namelijk het verhaal van zes hoofdpersonages, namelijk Lightning, Snow, Hope, Vanille, Sazh en Fang, die allemaal het la'Cie brandmerk dragen. Deze mensen worden uitgekozen door mechanische wezens, genaamd la'Cie. De la'Cie geven vervolgens een missie mee aan de gebrandmerkte persoon en als deze de missie niet op tijd uitvoert heeft dat ernstige gevolgen, waarbij de dood in het niets valt. Uiteraard krijgen de hoofdrolspelers als missie mee de stad Pulse te vernietigen, maar aangezien ze niet van plan zijn om deze missie uit te voeren nemen ze het op tegen de la'Cie's, om zo Cocoon, een stad zwevend boven Pulse, en Pulse zelf te redden.

FFXIII mag dan een RPG zijn, toch heeft het ook iets weg van een actiegame. De game maakt namelijk gebruik van een Active Time Battle systeem, waarbij het systeem zo is uitgevoerd dat spelers de vrijheid hebben om meerdere commando's in één beurt uit te voeren. Spelers kunnen zo volop genieten van de strategie en flexibiliteit van een turn-based systeem met een vleugje sensatie van een actiegame.

We zullen nog iets minder dan een week door moeten blijven kwijlen. Final Fantasy XIII zal namelijk vanaf 9 maart verkrijgbaar zijn voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Lees meer