Check hier alle The Game Awards 2023 content

Gibbon: Beyond the Trees

  • Ontwikkelaar Broken Rules
  • Eerste releasedatum 25 februari 2022
  • Platformen Pc , Nintendo Switch
  • Genre Avonturen , Indie
  • Gameliner score -

Preview: Gibbon: Beyond the Trees - Welcome to the jungle

Indiegames heb je in allerlei vormen en maten. Ze bieden een platform voor kleinere ontwikkelaars om hun unieke visie op gameplay en verhalen te delen. Daardoor hebben we de afgelopen jaren al tal van one-of-a-kind games gezien die zonder indie-ontwikkelaars nooit in de winkelschappen zouden belanden. Gibbon: Beyond the Trees is daar een perfect voorbeeld van. Ik dook in de openbare Steam-demo om de game aan de tand te voelen. Je leest mijn beestachtige ervaringen in deze preview van Gibbon: Beyond the Trees.

Reject humanity, become monke

In Gibbon: Beyond the Trees stap je in de schoenen van een roze gibbon. Dit verdwaalde mensaapje staat aan de vooravond van een groots avontuur in een weelderige jungle. Gelukkig staat het beestje er niet alleen voor. Samen met een ander geel aapje start dit avontuur in Zuidoost-Azië. Deze Aziatische setting is tevens de natuurlijke habitat van de gibbon. Hoewel de jungle een prachtige omgeving voor de aapsoort vormt, bestaan er gevaren. De alsmaar groeiende mensenwereld begint de jungle de overschaduwen. Niet echt de meest ideale plek voor een gibbon om rond te slingeren.

De demo neemt je mee naar het begin van de game. Na een korte scène met een vermoedelijke gibbonfamilie word je recht in de gameplay geslingerd. Letterlijk. De gameplay van Gibbon: Beyond the Trees draait namelijk om het slingeren van boom naar boom. Aan de hand van de slingermethode van de gibbon, het zogenaamde brachiatie, zwaai je van tak naar tak. Net zoals een echte gibbon, schommel je niet alleen maar in het rond. Deze mensaap is ook in staat om op de grond en op takken te lopen. Zo verplaatsen de dieren zich op een enorm natuurlijke manier in de game. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars nauw hebben samengewerkt met de lokale inwoners van Zuidoost-Azië en deskundigen om de gibbon correct weer te geven in de game.

De aap is gevlogen

De besturing van Gibbon: Beyond the Trees is wellicht anders dan je zou verwachten, maar enorm simpel om te begrijpen. Je gebruikt de schouderknoppen voor je belangrijkste acties. Met de ene knop kun je slingeren, terwijl de andere schouderknop de gibbon in staat stelt om een stukje te rennen. Door op het juiste moment de juiste vaardigheid te gebruiken, kom je in een soort van flow terecht waarin je van tak naar tak zwaait. Onderweg kom je allerlei prachtige uitzichten tegen. Vrijwel ieder moment in Gibbon: Beyond the Trees kan ingelijst worden. De grafische stijl is prachtig.

Na een tijdje geslingerd te hebben, merk je dat de omgeving waarin je je bevindt, begint te veranderen. Het aantal bomen neemt af en er zijn steeds meer menselijke invloeden waarneembaar. Op een gegeven moment bungel je zelfs door een brandende jungle. Ik ben erg benieuwd hoe ver de game met dit concept gaat in de volledige game. Mijn doosje met tissues ligt in ieder geval al klaar voor de gevaren die waarschijnlijk in de hectische mensenwereld gaan volgen. De demo eindigde al na ongeveer twintig minuten. Afgaand op de informatie die de ontwikkelaars reeds gedeeld hebben, lijkt dit niet de langste game te gaan worden. Dat is misschien maar beter ook. Mijn korte speelsessie voelde namelijk al snel als meer van hetzelfde.

Voorlopig oordeel van Nils Hoogervorst

Gibbon: Beyond the Trees vertelt een verhaal zoals alleen een indiegame dat doet. Dat bedoel ik absoluut niet op een slechte manier. Het concept is ontzettend uniek en intrigerend. De prachtige grafische stijl en de vloeiende gameplay maken dit een game om in de gaten te houden. Hopelijk biedt het eindproduct wel iets meer afwisseling dan deze korte demo. We gaan erachter komen wanneer Gibbon: Beyond the Trees op 25 februari verschijnt op Apple Arcade. De game verschijnt op een later moment op de Nintendo Switch en pc.

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?