Preview: GoldenEye 007 Wii

Geplaatst: 2 oktober 2010 11:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De moeder der consoleshooters keert terug in een geheel nieuw jasje. In november zal GoldenEye 007 namelijk verschijnen voor de Nintendo Wii. De laatste jaren wordt er ongelooflijk veel geklaagd dat alle licentiegames zo kut zijn, enkele uitzonderingen daargelaten. Eén van die uitzonderingen was dus GoldenEye. En wat voor een uitzondering?! Deze N64-game, gebaseerd op een in 1995 verschenen film met Pierce Brosnan in de hoofdrol, liet eens temeer zien dat Rareware - nu bekend als Rare - als geen ander wist hoe je games voor Nintendo's 64-bitter diende te programmeren. Zowel qua looks als qua besturing was GoldenEye een mijlpaal voor consoleshooters zoals we die vandaag kennen.

Financiële crisis
Zoals iedereen weet heeft Rare inmiddels heel wat glans verloren en is de exclusieve samenwerking met Nintendo geschiedenis. Voor deze remake heeft Activision Eurocom ingeschakeld. Qua naam niet de meest bekende ontwikkelaar, maar toch hebben deze mannen heel wat interessante, maar ook minder interessante games op hun CV staan. Naast een andere ontwikkelaar krijgen we ook een andere 007 en een nieuw verhaal. Ditmaal zal namelijk niet een pixelbrij die door moet gaan voor Pierce Brosnan de hoofdrol vertolken, maar zul je een goed herkenbare Daniel Craig voorgeschoteld krijgen. Het verhaal zal draaien rond een financiële crisis, in plaats van de Koude Oorlog uit het origineel.

Hetzelfde, maar dan anders
Heel wat veranderingen, dus blijft de vraag of fans van het eerste uur nog iets in deze game te zoeken hebben. Gelukkig kan ik die vraag bevestigend beantwoorden, want hoewel ook de levels flink op de schop zijn genomen, is het overall toch een feest van herkenning. Wat te denken van het openingslevel op de dam of het sluipen door een park met beelden. De indeling is wat anders en de omgevingen zijn een stuk detailrijker, maar herkenbaar is het zeker. Daarnaast zal GoldenEye net als het origineel verschillende multiplayermodi bevatten, die je net als het origineel zowel met vier spelers splitscreen als volgens de hedendaagse standaard met achter spelers online kunt spelen.

Wie zit hierop te wachten?
Het belooft dus wat te worden met deze nieuwe Bond, maar tot zover de loftrompet. Want wie zit hier eigenlijk op te wachten? Ik heb namelijk sterk het idee dat de ontwikkelaar eenvoudig geld wil verdienen over de rug van een trouwe fanbase, die de game blindelings zal aanschaffen. En willen zij niet liever het origineel spelen, dan wel een remake met enkel opgepoetste graphics en een verbeterde besturing? Voor die trouwe fanbase is er in deze nieuwe GoldenEye misschien toch iets te veel veranderd. En zitten nieuwe gamers te wachten op een game die losjes draait om een film van vijftien jaar oud? Ik neem aan dat de jongere generatie gewoon een hele vette shooter wil spelen, en dan vraag ik me af of GoldenEye 007 zich kan meten met de hedendaagse standaard. De lat is door games als Modern Warfare, Killzone, Halo en ga zo maar door immers een stuk hoger gelegd.

Voorlopige conclusie
Al met al verkeer ik in twijfel. Enerzijds juich ik het toe dat ik straks een hernieuwde kennismaking met één van mijn oude jeugdliefdes krijg. Anderzijds ben ik na vele jaren ook weleens een jeugdvriendinnetje tegengekomen dat vroeger nog zo geweldig leek, maar nu door het ontbreken van dikke tieten die andere meiden wel hebben ontwikkeld, opeens niet meer zo interessant bleek. En natuurlijk kon ik er nog gezellig mee kletsen, maar uiteraard wil je meer, net als dat je meer verwacht van een game waar je flink voor moet lappen. Ik kijk dus nog even de kat uit de boom en laat me graag verrassen door een stel, weliswaar kleine, doch wellicht verrassend soepel en stevig gevormde borsten.

Lees meer