Preview: Halo: The Master Chief Collection

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Tegenwoordig hoort bij elke nieuwe generatie consoles wel een remake van een game uit de voorgaande generatie (of zelfs de generatie daarvoor). Zo is er The Legend of Zelda: The Wind Waker HD voor de Wii U en verschijnt volgende maand The Last of Us Remastered voor de PlayStation 4. Tijdens de E3 heeft Microsoft aangekondigd dat er ook een remake voor de Xbox One zal verschijnen, genaamd Halo: The Master Chief Collection. Deze collectie gaat een stap verder dan je gewend bent van andere remakes. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

Eén geheel
Halo: The Master Chief Collection bestaat uit de vier games Halo-games met Master Chief, namelijk Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3 en Halo 4. Oké, er zijn meer remakes geweest die meerdere games bevatten, maar daar vormden de games geen geheel. Je moet dan in een menu selecteren welke game je wilt opstarten en dan krijg je enkel de content uit die game. In Halo: The Master Chief Collection werkt dat net even anders. Alles is namelijk vanuit één interface aanwezig, dus kan je direct wisselen tussen de content uit de verschillende games. Nu zal je dat misschien niet zo snel in de campaign willen doen, maar voor de multiplayer is het heel erg interessant. Daar zal ik zo nog op terugkomen.

Ook is er aan de controls gewerkt om het meer een geheel te vormen. Geen zorgen, je kan nog steeds jouw favoriete controls per game instellen. De controls in de Halo-games verschillen alleen een klein beetje per deel, wat irritant kan zijn als je alle games in een collectie hebt. Daarom kan je bij deze collectie ook controls instellen die voor alle games hetzelfde zijn.

Oppoetsbeurt
Zoals je kan verwachten bij een remake, zijn alle games grafisch opgepoetst. Alles draait nu op zestig frames per seconde in een 1080p-resolutie. Vooral bij splitscreen had ik voorheen nog wel eens last van een erg lage framerate, maar dat zal nu dus een stuk beter zijn. Het is alleen nog niet duidelijk of je met zijn vieren in splitscreen nog zestig frames per seconde gaat halen, maar het zal ongetwijfeld beter zijn dan de games op de Xbox 360.

Halo-feestje
Eén game in de collectie heeft extra aandacht gekregen, namelijk Halo 2. Dit vanwege het tienjarig bestaan van Halo 2 wanneer de collectie verschijnt. Halo 2 is de enige game die niet eerder op de Xbox 360 is verschenen. Speciaal voor deze collectie heeft het de Anniversary-make-over gekregen die Halo: Combat Evolved op de Xbox 360 ook heeft gekregen. Dit betekent dat het grafisch helemaal opnieuw is opgebouwd en het er compleet anders uitziet. Zelfs de cutscenes hebben een make-over gekregen. Het geluid heeft ook een upgrade gekregen en zal een stuk beter klinken. Mocht je liever de oude stijl hebben, dan kan je altijd switchen met een druk op de knop. Dat gebeurt nu direct, in plaats van de kleine vertraging die Halo: Combat Evolved Anniversary op de Xbox 360 had.

Halo 2: Anniversary heeft ook nog een paar extra's. Er zullen bijvoorbeeld nieuwe skulls aanwezig zijn. Daarnaast zijn er hidden terminals, een proloog en een epiloog om het verhaal van Halo 2 meer te koppelen aan het verhaal van Halo 5: Guardians.

Multiplayer madness
De multiplayer van de Halo-games is in mijn ogen altijd het belangrijkste component van de games. Halo: The Master Chief Collection zit boordevol multiplayercontent. Alle maps, modes en DLC zijn aanwezig. Dit maakt een totaal van meer dan honderd maps! Daarnaast hebben zes maps van Halo 2 een nieuw jasje gekregen, zodat deze er schitterend uitzien.

Zoals ik al eerder vertelde, is alles beschikbaar vanuit één interface. Hierdoor heb je niet vier aparte multiplayergames, maar één enorm grote. Aan het einde van iedere match kan er worden gestemd op de volgende map en mode. Hierbij heb je dus alle content uit alle games tot je beschikking. Met meer dan honderd maps kan het dus heel lang duren voordat je weer op een map speelt waar je al eerder op hebt gespeeld.

Elke map zal op zijn oorspronkelijke engine draaien. Hierdoor speelt elke map dus precies hetzelfde als het origineel. Zo kan je op Halo 2-maps dual wielden, terwijl dat op de Halo 4-maps niet kan. Bovendien zijn er dedicated servers, dus heb je geen last meer van host migration of lag vanwege een slechte connectie met de host.

Gamerscore binnenhengelen
Als Achievement-hunter moet ik het gewoon even over de Achievements in deze collectie hebben. Hoewel hier nog niet veel over bekend is, is het wel zeker dat je maar liefst 4000 G kan halen. Dit klinkt als enorm veel, maar eigenlijk valt het wel mee. Als je namelijk de Gamerscore uit Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2 voor de pc, Halo 3 en Halo 4 bij elkaar optelt, kom je namelijk uit op 5750 G. Ik ben dus benieuwd of er een nieuwe lijst met Achievements zal zijn, of dat er Achievements zijn weggelaten of minder Gamerscore opleveren.

Extra's
Alsof de collectie nog niet genoeg content bevat, zijn er nog een paar extra's aanwezig. Zo is er de live-actionserie Halo: Nightfall. Deze serie is een prequel op Halo 5: Guardians en vertelt je meer over Spartan Locke. De eerste aflevering zal vanaf de release direct beschikbaar zijn, waarna er wekelijks een nieuwe aflevering zal verschijnen. Overigens is dit niet de serie waar Steven Spielberg aan werkt. Die serie staat voor de herfst van 2015 gepland.

Als laatste geeft Halo: The Master Chief Collection je toegang tot de multiplayerbèta van Halo 5: Guardians. Deze bèta begint op 27 december 2014 en zal duren tot 17 januari 2015. Meer informatie over deze bèta zullen we later dit jaar te horen krijgen.

Verwachting
Hoewel ik normaal gesproken remakes links laat liggen als ik het origineel al heb gespeeld, kan ik echt niet wachten om met Halo: The Master Chief Collection aan de slag te gaan. Ik kijk vooral uit naar de multiplayer met meer dan honderd maps. Dit gaat voor mij dé game worden voor LAN-parties. Bovendien vind ik het niet erg om alle campaigns nog een keer uit te spelen voor al die Achievements en om de Anniversary-make-over van Halo 2 te zien. Met zo veel content voor de prijs van een normale Xbox One-game kan het gewoon haast niet mis gaan met deze collectie.

Halo: The Master Chief Collection verschijnt op 11 november exclusief voor de Xbox One.

Lees meer