Preview: inFAMOUS: Second Son

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De PlayStation 4 staat gruwelijk te popelen om zijn ware krachten te onthullen. Tot nu toe hebben we nog niet echt games gezien die zoveel mogelijk uit de hardware-mogelijkheden van de console halen. Met inFAMOUS: Second Son komt daar waarschijnlijk verandering in. De derde game in de serie komt volgende maand uit, vandaar een mooi moment om deze game nog even voor de laatste keer onder de loep te nemen.

Nieuw hoofdpersonage
De vorige twee delen van inFAMOUS nog niet gespeeld? Geen probleem. De game is goed te begrijpen en te spelen voor nieuwkomers in de serie, aldus Brian Fleming. Sowieso door de komst van een nieuwe hoofdrolspeler, was het realiseren van een breed publiek voor de game niet moeilijk, lijkt me zo.

Cole MacGrath uit de vorige twee delen van inFAMOUS heeft plaats gemaakt voor Delsin Rowe. MacGraths kijk op de wereld ging niet altijd over rozen en zo bijzonder blij met zijn 'superkrachten was hij niet'. Dat in tegenstelling tot Rowe, die wel degelijk het idee heeft dat zijn krachten hem ten goede doen. Leuk, een superheld die niet zit te zeuren, maar geniet van zijn vaardigheden en positief in zijn schoenen staat.

Second Son speelt zich af in het nagemaakte Seattle, zeven jaar na inFAMOUS 2. De mensheid is niet te spreken over personen tussen hen die beschikken over de speciale krachten, de zogenaamde bio-terroristen. De overheid heeft een organisatie, de Department of Unified Protection, opgericht om het bio-terrorisme uit de weg te ruimen. Leden hiervan bezetten Seattle en hebben overal controleposten geplaatst om iedereen te onderzoeken.

Goed of kwaad?
Keuzes maken hoort ook weer bij dit deel uit de reeks. De game vraagt je verschillende keren te kiezen tussen twee opties die meestal betrekking hebben met goed en kwaad. Dat de keuzes invloed hebben op de gebeurtenissen erna, spreekt voor zich. Wanneer je veel kwaad kiest, verandert de balk bovenin het scherm in een rode kleur. Ben je zachtaardig, dan zal die blauw worden.

Superkrachten kun je niet zomaar gebruiken. Het is van belang dat je deze eerst 'oplaadt', alvorens deze tegen je vijanden te gebruiken. Bij bijvoorbeeld de neonkracht, die er trouwens enorm vet uit ziet, zal je eerst op straat jezelf moeten rechargen bij neonverlichting. Hierbij gebruik je de touchpad van de PlayStation 4.

Combat
Verder zijn er nog wat tweaks gedaan aan de gameplay. Ontwikkelaar Sucker Punch heeft gesleuteld aan het vechtsysteem. De intelligentie van de DUP-leden is nog steeds matig, maar dat wordt dan weer goed gemaakt door het grote aantal leden die Rowe aanvallen. Een stukje moeilijkheid is er aan toegevoegd. Een grote groep vijanden is snel uit te schakelen, maar niet door zomaar op een paar knoppen te rammen. Goed nadenken over je acties is toch wel belangrijk, wil je er zonder al te veel kleerscheuren van af komen. De combat gaat overigens wel erg snel, maar niet té snel, zodat je nog genoeg tijd hebt om tactisch te spelen.

Verwachting
inFAMOUS: Second Son ziet er ongelofelijk gaaf uit. De elementen en speelstijl van de vorige twee delen verschillen niet heel veel van deze, maar de mogelijkheden zijn wel uitgebreider. Het combatsysteem is positief op de schop genomen en de game speelt lekker vlot en snel. Mensen die nog nooit eerder inFAMOUS hebben gespeeld en over een PlayStation 4 beschikken hebben over een maandje de kans om te proeven.

inFAMOUS: Second Son verschijnt op 21 maart exclusief voor de PlayStation 4.

Lees meer