Check hier alle The Game Awards 2023 content

Inkulinati

  • Ontwikkelaar Yaza Games
  • Eerste releasedatum 31 januari 2023
  • Platformen Pc , Xbox One , Xbox Series
  • Genre Strategie , Indie
  • Gameliner score

Preview: Inkulinati - Stijlvol en eervol

Strategiegames heb je in allerlei vormen en maten. Daardoor heeft vrijwel iedereen wel een eigen beeld van hoe de gemiddelde game in het genre eruitziet. Vergeet nu even alle ideeën die je hebt van het strategische genre en maak plek in je gedachten voor Inkulinati: de nieuwste strategische ervaring van de Poolse indie-ontwikkelaar Yaza Games. Middels een unieke grafische stijl, een vet thema en dodelijke konijnenkonten weet deze studio een game neer te zetten die zo afwijkt van de standaard dat het intrigeert. Wat ik daarmee precies bedoel, dat lees je in detail in deze preview van Inkulinati!

Stijlvol

We kunnen deze preview eigenlijk niet beginnen zonder het over de grafische stijl en het thema van Inkulinati te hebben. De game is namelijk gebaseerd op echte middeleeuwse marginalia. Voor wie onbekend is met die term: marginalia zijn de tekeningen die je regelmatig terugvindt in de geïllustreerde middeleeuwse manuscripten van zo'n zevenhonderd jaar geleden. De middeleeuwse tekenaren gaven vaak hun eigen humoristische draai aan deze tekeningen. Een hond met een dodelijke speer, of mensenetende slakken waren beslist niet zeldzaam in dergelijke manuscripten.

Inkulinati gebruikt deze stijl en ramt hem als het ware door het plafond. De game lijkt rechtstreeks weggelopen te zijn uit de middeleeuwen. Niet alleen de illustraties doen enorm denken aan het tijdperk, maar ook de lettertypen lijken zo uit de middeleeuwse literatuur te komen. Dit geeft de game direct een hoop charme die ontbrak bij veel andere games die deze week tijdens gamescom getoond werden. Het is ongelofelijk hoeveel effect een grafische stijl kan hebben op je perceptie van een videogame.

Eervol

Ook gameplaytechnisch verschilt Inkulinati van de doorsnee strategische ervaring. Eerder benoemde ik dat vrijwel iedereen wel een eigen beeld heeft van het strategische genre. Toch denken veel mensen snel aan een game als XCOM, waarbij je je met behulp van een top-down perspectief verweert tegen vijandelijke troepen. In Inkulinati vecht je het echter uit vanuit een zijdelingse weergave. Je kruipt in de huid van de zogenaamde Inkulinati: legendarische vechters die elkaar in middeleeuwse manuscripten bevechten met behulp van speciale beestachtige troepen. Je roept een beest op door het dier met levende inkt te tekenen. Vervolgens komt het beest tot leven en kun je het schepsel gebruiken om je tegenstander het leven zuur te maken.

Een opgeroepen beest kan zich verplaatsen op het horizontaal uitgerekte speelveld. Door een dier op de gepaste afstand van de tegenstander te plaatsen, kan het beest een aanval uitvoeren. Met de juiste timing reik je de hardste klappen uit. Jouw doel is uiteindelijk om alle vijandelijke partijen te elimineren. Pas wel goed op, want ook jouw eigen troepen moeten hun welverdiende rust pakken. Als jouw beesten liggen te dutten in een gevaarlijke positie, kunnen ze een pak rammel verwachten. Speciale acties die enkel Inkulinati kunnen uitvoeren, maken de gameplay nog net wat interessanter. Jij en je tegenstander kunnen bijvoorbeeld met de eigen vuist op de vijandelijke eenheden slaan, de eigen beesten met je vinger verplaatsen, of hindernissen tekenen om een stapje dichterbij de overwinning te komen. Dit soort unieke elementen maken Inkulinati tot een strategische ervaring zoals ik die nog nooit heb meegemaakt.

Voorlopig oordeel van Nils Hoogervorst

Inkulinati biedt strategische gameplay in een jasje zoals ik die nog nooit gezien heb. De middeleeuwse stijl is erg fraai en weet beslist te indruk te maken. Toch ben ik bij deze game erg bang dat er sprake is van style over substance. De middeleeuwse grafische stijl is werkelijk prachtig, maar went ook vrij snel. Tevens ben ik bang dat er met een horizontaal speelveld minder mogelijk is dan met een top-down grid. Toch weet de game te intrigeren door de unieke concepten die het gebruikt. Of Inkulinati op zijn eigen voeten weet te staan, durf ik nog niet te zeggen. In mijn speelsessie op gamescom heb ik namelijk slechts kort een versimpelde versie van de strategische gameplay kunnen ervaren. Voor nu hou ik Inkulinati zeker in de gaten. En wees eerlijk: zou jij niet hetzelfde doel met een game die konijnenkonten bevat?

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?