Preview: Killzone 3

Geplaatst: 18 oktober 2010 19:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Na twee delen Killzone, die over de hele wereld succesvol waren, is ontwikkelaar Guerrilla natuurlijk nog niet klaar met de serie. Sterker nog, deeltje drie moet spannender, spectaculairder, heftiger en grootser worden dan de voorgaande delen. Standaard praat natuurlijk, maar het is al mogelijk geweest om een tipje van de sluier te bekijken op de E3, in Keulen op de gamescom en natuurlijk op Firstlook.

Minigun
In augustus heb ik op de gamescom al enkele levels van Killzone 3 kunnen spelen. Eén daarvan was het 'Cool As Ice' level dat meteen aangeeft dat het inderdaad allemaal spectaculairder en heftiger wordt dan ooit tevoren. De bedoeling van het level is simpel: je zit gepositioneerd achter een minigun op een vliegend schip dat door ijzige omgevingen vliegt. Vanuit die positie is het de bedoeling om alle Helghast die ook maar een beetje beweegt neer te schieten en het liefst ook de platformen waarop ze staan neer te halen. Je kunt je voorstellen dat dit met een minigun voor je snufferd geen problemen oplevert, maar aangezien je op zoveel verschillende dingen kunt schieten blijft het een hele klus om een compleet platform van de kaart te vegen. Die actie is dus zeker aanwezig in Killzone 3, daar hoef je absoluut niet aan te twijfelen.

Jetpack
Je hebt het al kunnen lezen: Killzone 3 gaat alles doen wat je in Killzone 2 al hebt gezien, maar dan beter. Eén van de verbeteringen (lees: vernieuwingen) is het gebruik van jetpacks. Hiermee wordt het een stuk makkelijker om je door een level te verplaatsen. Deze verplaatsingen zijn soms zelf te bepalen, maar af en toe wordt je gedwongen om gebruik te maken van je jetpack, omdat je bijvoorbeeld een hoger gelegen platform zonder trap moet bereiken. Een jetpack klaart dan natuurlijk de klus. Een ander leuk detail is dat ook de Helghast beschikken over de vliegende speeltjes, waardoor je niet raar op moet kijken als er vanuit het niets opeens zo'n wezen voor je neus een landingsbaan heeft uitgestippeld. Naast het jetpack zijn er nog heel wat verbeterpunten te melden. Zo is het close combat melee systeem verder uitgebreid met brute aanvallen die het waard zijn om af en toe te gebruiken. Ook kun je meerdere aanvallen achter elkaar doen, om zo een vernietigende combo te creëren. Verder vertelde ik al dat het mogelijk was om platformen kapot te schieten, wat dus betekend dat de omgevingen waarin je speelt helemaal te vernietigen zijn. Een wapen wat je hier goed bij kunt gebruiken is natuurlijk de geavanceerde Rocket Launcher.

Move
Met de gameplay zit het dus wel goed, maar hoe zit het met de bewegingsgevoelige sensor die Sony onlangs heeft gelanceerd? Ik kan je vertellen: als je het wilt (het is geen verplichting) kun je Killzone 3 spelen met behulp van de PlayStation Move. De besturing wordt hierdoor iets aangepast. Het wapen dat je in je handen houdt kan vrij door het scherm bewegen; de kant waarop je je geweer beweegt bepaal je met de Move controller. Ook zal het beeld draaien als je met je wapen de rand van het scherm nadert, zodat het ook mogelijk is om je snel om te draaien als je merkt dat je van achteren wordt aangevallen. De gevoeligheid van deze beweging kun je overigens zelf instellen. Om het niet al te moeilijk te maken om vijanden te raken is er een auto-aim systeem ingevoerd, waardoor je automatisch richt op de vijand die op dat moment het dichtst bij je vizier is. Het zal even wennen zijn om Killzone 3 te besturen met de Move controller, maar een leuke toevoeging is het zeker.

Voorlopig oordeel
Killzone 3 kun je zien als een kleine kopie van Killzone 2, maar dan met verbeterde puntjes, meer actie en meer spektakel. Ben je fan van de serie vanwege deze elementen, dan zul je je met dit nieuwe deel dus weer heel wat uurtjes kunnen vermaken. Het nieuwe jetpack brengt weer wat extra variatie in het spel en door de toevoeging hiervan zal het makkelijker zijn jezelf door een level te bewegen, maar moeilijker om je vijanden te lokaliseren: zij hebben immers ook zo'n mooi vlieghulpje. Ten slotte is er nog het gebruik van de PlayStation Move. De meesten zullen dit waarschijnlijk links laten liggen en veel liever spelen met een controller, maar het feit dat de mogelijkheid bestaat is toch een mooie toevoeging. Killzone 3 komt op 25 februari 2011 uit op de PlayStation 3.

Lees meer