Preview: Kirby and the Rainbow Paintbrush

Geplaatst: 21 april 2015 08:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In de nieuwe telg in de Kirby-serie keert onze roze vriend weer terug om de nodige problemen op te lossen. Dromenland bevatte een hele hoop kleur, maar deze zijn allemaal gestolen. Aan jou en Kirby de taak deze weer terug te winnen. We gaan nu even vooruitblikken naar wat komen gaat en kijken of het een ouderwets succes kan worden.

Rainbow Paintbrush

Bij het eerst lezen van de titel had ik nog niet echt een goed beeld bij de game. Het kon zijn dat Kirby, in plaats van vijanden op te zuigen en hun krachten te winnen, nu een magische verfkwast in zijn bezit had en daarmee de strijd aanging. Maar toen de eerste trailers voorbij kwamen gerold, bleek niets minder waar te zijn. Kirby begeeft zich in een wereld van klei en als speler heb jij de magische verfkwast in handen en zorg je daarmee dat je regenboogbanen tekent waarmee Kirby door de levels heen kan rollen. Kirby kan zo vijanden aanvallen, obstakels overwinnen doordat er een nieuw pad gecreëerd wordt of geen levens verliest omdat jij een schild kan tekenen voor Kirby. Over een andere aanpak gesproken.

Ouderwets Kirby

Het klinkt misschien een beetje raar, maar met zulk soort games heb ik altijd een beetje de neiging een game niet leuk te vinden als het te erg afwijkt van de rest in de serie. En hoewel de besturing een compleet nieuwe wending heeft genomen, heb ik niet het idee dat de rest van de sfeer erg veranderd is. Of dat een positief of een negatief iets is, dat mag je zelf bepalen. Aan de ene kant is natuurlijk innovatie en nieuwe technieken een must om met de concurrentie mee te gaan, maar aan de andere kant is er niet veel concurrentie in dit genre. Het lijkt op een ouderwets leuke Kirby-game die het gevoel van de oudere games niet uit de weg gaat, maar net even genoeg innovatie toont om bij zijn tijd te blijven. De oude vriendjes en vijanden van Kirby worden elke keer weer getoond in trailers en geeft mij het idee dat er toch een vleugje van de oude sfeer aanwezig is gebleven. De kleuren zijn namelijk vooralsnog lekker fel en flink aanwezig, en zie ik grafisch geen tekortkomingen.

Teken erop los. Toch?

En hoewel de sfeer een belangrijk punt is, moeten ook de gamemechanieken goed functioneren. Het idee achter het tekenen van een regenboog is leuk en origineel, alleen zie ik wat tekortkomingen. De Wii U GamePad is niet bepaald een licht toestel, en je zal de regenbogen met de ene hand moeten tekenen en met de andere hand de GamePad beethouden. Ik voorzie een hoop RSI-achtige klachten en zal deze vorm van gameplay jou als gamer forceren de GamePad op de schoot of tafel neer te leggen. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het lijkt erop dat het een ongemakkelijk iets wordt op sommige momenten. Het zal minder gemakkelijk aanvoelen misschien, maar het blijft speculatie.

Multiplayer en bonussen

Wat de laatste tijd erg meespeelt, is het feit dat games samen gespeeld moeten worden. Een leuke game moet je delen met familie en vrienden, en ook in Kirby is dit het geval. Met maximaal vier spelers kan er worden samengewerkt om zo snel mogelijk, maar vooral zo leuk mogelijk, levels te voltooien. Zo kan je elkaar helpen obstakels te overwinnen of sneller vijanden te verslaan. Eén voor allen, allen voor één was het toch? Ook zit in deze game de ondersteuning voor amiibo, wat in de huidige Nintendo-games steeds meer aanwezig is. Bij het activeren van een bepaalde amiibo op een bepaalde tijd, krijg je bonussen in de game. Maar een amiibo kan per dag maar één keer gebruikt worden en in maar één gebied. Dus moet je wel goed nadenken wanneer je deze gebruikt.

Verwachting

Ik denk dat de nieuwe Kirby-game een leuke zal worden. Met genoeg oude herinneringen naar de eerdere games, maar toch wel innovatie op gebied van gameplay. Al denk ik wel dat het tekenen van de regenboog voor een ongemakkelijke bediening van de GamePad kan zorgen, maar dat zal nog moeten blijken. Eerlijk gezegd hoop ik van niet. Grafisch is de game smakelijk en kleurrijk genoeg, zoals we gewend zijn van de Kirby-games. Ik herken veel van de oude games in de nieuwe Kirby-game en ben ook blij verrast met de multiplayertoevoeging. Lekker een Kirby-game met een paar vrienden of familie spelen, wat is daar nou slecht aan? Bovendien vind ik het gebruik van amiibo een leuke zet, maar dan vooral het goed gebruiken daarvan. Dat ze ervoor hebben gekozen om een amiibo maar één keer per dag te kunnen gebruiken, is een goede zet. Dat zorgt ervoor dat je toch wat meer gaat nadenken over wanneer je de bonus gebruikt. Al met al kijk ik wel uit naar deze game, maar gelukkig duurt het niet lang meer.

Kirby and the Rainbow Paintbrush komt op 8 mei 2015 uit voor de Wii U.

Lees meer