LEGO Dimensions

  • Ontwikkelaar TT Games
  • Eerste releasedatum 29 september 2015
  • Platformen Xbox 360 , PlayStation 3 , Nintendo Wii U , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre Avonturen
  • Gameliner score -

Preview: LEGO Dimensions

Stel je eens voor: één wereld waarin Batman, Gandalf, Homer Simpson, Scooby-Doo en Marty McFly naast elkaar leven. Op televisie of in de film zou dit natuurlijk onmogelijk zijn, maar in de wereld van LEGO is niets te gek. Daarom komt Warner Brothers nu met LEGO Dimensions, een game waarin gigantisch veel verschillende series, films en andere LEGO-creaties tot leven komen.

onbekend

Heel veel verschillende werelden in één!

Laat ik even vooraf aangeven dat ik erg sceptisch was over LEGO Dimensions. LEGO-games zijn namelijk altijd wel vermakelijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit een helemaal heb weten uit te spelen. Op een gegeven moment valt het spel namelijk een beetje in herhaling en dan ben ik er vaak wel klaar mee. Ook het fysieke aspect met het portaal en de poppetjes hebben we natuurlijk al vaker gezien bij Skylanders en Disney Infinity, dus LEGO moest wel van heel goede huize komen om deze te laten vergeten. Stiekem is dit eigenlijk wel gelukt, want wat een toffe game hebben ze dit keer in handen met Dimensions!

Normaal gesproken zijn games zoals Skylanders en Disney Infinity voornamelijk gemaakt voor kinderen. Wat tevens erg logisch is, want die zorgen er weer voor dat de nieuwste versies van hun favoriete gamepoppetjes worden aangeschaft. Voor ouders (en andere volwassenen) zijn deze games vaak wel vermakelijk en zien ze er goed uit, maar het is toch vaak echt simpele gameplay. Bij LEGO Dimensions ligt dit wel anders. Iedereen heeft vroeger namelijk wel eens met LEGO gespeeld, dus dat schept toch al wel een band. Daarnaast haalt Dimensions gigantisch veel verschillende werelden naar de game waar veel volwassenen goede jeugdherinneringen van hebben. Onder andere The Lord of the Rings, DC Universe, The Simpsons, Doctor Who, Portal 2 en Back to the Future zijn van de partij. Veel van de personages hebben tevens hun originele stemmen uit de originele variant. Dit zijn dus al een aantal redenen om deze game te checken.

onbekend

Lekker interactief

Toch weet LEGO Dimensions weer een nieuwe draai te geven aan het gebruik van het zogeheten 'Toy Pad' die ik voor het gemak even portaal noem. Normaal gesproken zet je gewoon de figuren op het portaal en zie je deze terug in de game. Heel leuk natuurlijk, maar verder hoef je er niks mee te doen. Bij Dimensions komt er nog iets anders bij kijken, er wordt van je verwacht dat je ook daadwerkelijk interactief bezig bent met het portaal zelf. Deze heeft namelijk links en rechts een afzonderlijk vak waar ieder drie personages op kunnen staan. Ook heb je in het midden nog één vakje waar je een personage of voertuig op kunt plaatsen. Nu denk je waarschijnlijk: waar zijn al die vakken voor nodig? Om natuurlijk interactief met het portaal bezig te kunnen zijn! Tijdens de game kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld vijanden moet verslaan en dat deze vijand je 'trapped' aan een zijde van het portaal. Dan wordt één kant rood en moet je je poppetje verplaatsen naar de andere kant om weer vrij te komen en verder te kunnen vechten. Simpel, maar effectief.

Een ander goed voorbeeld is als je in het level komt van Portal 2. Deze game staat natuurlijk bekend om zijn twee portals: de blauwe en de oranje. Dimensions interpreteert dit door de linkse kant dan de blauwe portal te maken en de rechtse de oranje, zo kun je ineens op plaatsen komen die eerst niet mogelijk waren. Je moet dus je LEGO-poppetje heen en weer plaatsen om ergens te komen. Zo zijn er nog veel meer puzzels mogelijk met je portaal. Wel slim om deze Toy Pad ergens naast je neer te zetten tijdens het gamen, anders zal je de hele tijd moeten opstaan om je personages heen en weer te verplaatsen.

onbekend

Gigantisch veel keus

In het starterspakket zitten Batman, Wyldstyle (uit The LEGO Movie), Gandalf en de Batmobile. Met dit pakket kun je de hele game uitspelen, maar voor een aantal opties in de openwereld heb je er veel meer nodig. Die kun je aanschaffen in de vorm van een Level Pack, Fun Pack of Team Pack. Een Level Pack bestaat uit een nieuw level, nieuw LEGO-personage en een nieuw voertuig. Een Fun Pack heeft alleen een nieuw personage en een nieuw voertuig, hierbij zit dus geen extra level, maar je kunt wel in de game zelf spelen met deze personages. Als laatste heb je het Team pack, deze zijn bijna hetzelfde als het Fun Pack, maar dan krijg je meer personages, meer voertuigen en daarmee ook special abilities. Genoeg keuze dus om je game uit te breiden en te spelen met andere LEGO-poppetjes. Teven kun je ook 'normaal' spelen met de personages door het schijfje onderop eraf te halen, dan heb je namelijk een gewoon poppetje en kun je er mee spelen (mocht je dat willen natuurlijk).

onbekend

Voorlopig oordeel

Stiekem denk ik dat LEGO Dimensions zijn collega's Skylanders en Disney Infinity ver achter zich laat met dit concept. Dit vooral omdat er zo veel verschillende cross-overs mogelijk zijn en er gewoonweg veel vette personages verkrijgbaar zijn. Ook voor volwassenen zonder kinderen gaat dit een game zijn die men aan wil schaffen vanwege (onder andere) de toffe puzzels die nu mede mogelijk worden gemaakt met de Toy Pad. Ik heb er in ieder geval wel zin gekregen in deze game, en dit was toch wel een kleine verrassing tijdens gamescom 2015!

LEGO Dimensions verschijnt al op 29 september voor de Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en de Wii U.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?