Preview: Mafia III

Geplaatst: 27 juli 2016 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

2K Games slaat met het nieuwe deel in de Mafia-serie een nieuwe weg in. Of dat een goed idee is, valt tot op heden te betwijfelen. Zo hoor ik in mijn omgeving veelal dat de maffia vooral bestaat uit spaghetti etende gladjakkers met teveel olijfolie in het haar. Mafia III's hoofdrolspeler, Lincoln Clay, is absoluut het tegenovergestelde en zo erg vind ik dat nog niet. Hoewel het nog eventjes duurt voordat de game uit is, hoop ik mijn visie alvast op jullie over te brengen.

Afrokammen en Gumbo

Zoals gezegd is de maffiosi in kwestie geen Italiaan. Dit keer is gekozen voor Lincoln Clay, een Afro-Amerikaanse Vietnam-veteraan woonachtig in New Bordeaux (lees: New Orleans). Alsof Lincoln nog geen portie shit in Vietnam gehad heeft, krijgt hij het thuis niet bepaald makkelijk. Hij sluit zich aan bij de 'Black Mob', maar deze groepering wordt bikkelhard aangepakt door de Italiaanse maffia. Verraden en gedesillusioneerd gaat Lincoln op zoek naar wraak. De vrolijke straten van New Bordeaux staan garant voor een bloedbad, want Lincoln heeft menig trucje meegenomen vanuit de oorlog.

Al dat moorden doe je volledig in stijl. We springen een klein stukje vooruit op de Mafia-tijdlijn en komen terecht in 1968. Een iconisch tijdperk met vette bolides en memorabele deuntjes. Hoewel Flower Power lang de muziekindustrie heeft gedomineerd nemen rockers, zoals de Rolling Stones en Jimi Hendrix, het strijdtoneel over. Daarbij staat New Orleans bekend om zijn fantastische Jazzgeschiedenis. Menig jazzclub draait dan ook klassiekers terwijl er lustig op los gerookt wordt.

Goed, dat rijden, schieten en swingen zit dus wel snor. Het verhaal draait echter vrijwel volledig om wraak. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dit gezegde is ook wel toepasbaar op Lincoln. Wanneer deze een criminele activiteit pleegt, kunnen er getuigen zijn. De getuigen kun je omleggen of omkopen, maar er zijn echter ook missies waarbij je bijvoorbeeld een boot met onschuldigen opblaast. Wat de motivatie hierachter is, weet ik ook nog niet. Ik ben echter bang dat dit voor veel aanstoot geeft, zeker na alle problemen in de huidige maatschappij.

Maffiosi never walk alone

Ikzelf ben groot fan van Mafia II. Toegegeven, het is uiteindelijk niet helemaal wat ik had verwacht, maar de gameplay is supertof en het verhaal is ijzersterk. Hoofdrolspeler Vito zit nog altijd in mijn hoofd en de ondersteunende rollen waren eveneens subliem. Mafia III gaat net een stapje verder met dergelijke rollen. Dit keer krijg je namelijk beschikking over drie verschillende luitenants die je door dik en dun steunen. Cassandra, Vito (Ja, die uit Mafia II) en Burke lossen menig klusje voor Lincoln op en staan altijd paraat met wat advies. Iedere luitenant heeft een eigen speelstijl en brengt ook nog eens een setje perks met zich mee.

Eerdergenoemde perks ontvang je echter niet zomaar. Tijdens het spelen van Mafia III verover je diverse clubs, handeltjes en zaken. Natuurlijk kun je dit niet allemaal zelf beheren en dien je één van de luitenants toe te wijzen aan de zaak. Voor iedere zaak ontvang je voor die specifieke luitenant een perk. Dit kan komen in de vorm van een vette gun of dikke bolide. Pas echter op dat je niet teveel toewijst aan één specifieke luitenant. Jaloezie heerst namelijk ook in de onderwereld en de andere twee nemen zeker aanstoot wanneer zij niks toebedeeld krijgen. Maak je één luitenant te pissig, dan krijg je het flink aan de stok met diegene. Dit resulteert uiteindelijk in een missie waarbij je het leven ontneemt van de desbetreffende rechterhand. Jij bepaald dus uiteindelijk het verhaal en dat vind ik erg tof.

Links, rechts of keihard door het midden

Mafia III speelt zich af in een open wereld. Het is dus mogelijk om zelf je route te bepalen en er is meer dan genoeg tijd voor een goede matpartij op straat. De game zit echter ook vol met keuzes. Grote, kleine en nietszeggende keuzes passeren allen de revue. Zo kun je er voor kiezen om bepaalde ongure types te sparen wat er weer toe kan leiden dat ze eerder voor jouw kant kiezen of je een keer uit de brand helpen. Het kan dus zomaar zo zijn dat je een zachtaardige gangster bent met heel veel 'vrienden'. Of deze contacten altijd eerbaar handelen, is niet duidelijk. Ongure types blijven ongure types. Een mes in je rug is dan ook zeker niet ondenkbaar.

Waar je echter wel blind op vertrouwen kunt, zijn je luitenants. Dit drietal beheert namelijk niet enkel je zaken in afwezigheid, maar schieten je ook menigmaal te hulp. Zo helpen ze een handje met bijvoorbeeld de politie of rivaliserende bendes. Zit je in een hevig vuurgevecht en zie je het niet goed aflopen? Bel dan gewoon even Vito die wat back-up naar je toestuurt. Ook hier heb je weer keuzes om te maken. Zo kan de achtervolgende politie uitgemoord worden, maar het is wellicht beter voor de verstandshouding om gewoon een steekpenning aan te laten bieden.

Voorlopig oordeel

Dit nieuwe deel herintroduceert veel bekende gameplay, maar presenteert tegelijkertijd ook veel nieuwe opties. Zo vind ik het luitenant-systeem erg tof en vind ik de knipoog naar Vito supervet. Het kan me dan ook niet zo deren dat de game zich in een andere setting afspeelt. De Mafia-serie is niet gebonden aan een bepaalde tijd omdat de eerste twee delen over de Italiaanse maffia gingen. Er is altijd maffia geweest, of dat nou de Ierse, Afro of Italiaanse is. Dat mensen vinden dat het geweld wellicht wat doorslaat, kan ik heel goed begrijpen. Het is echter niets dat we niet eerder hebben gezien. Mafia III biedt gewoon vette gameplay, goede muziek en een ijzersterk verhaal. Wat wil je nou nog meer?

Mafia III verschijnt op 7 oktober voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer