Preview: Metro Exodus

Geplaatst: 29 juni 2017 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Ten tijde dat Metro 2033 uitkwam in 2010 leek het in eerste instantie niet heel veel bijzonders. We waren net allemaal een beetje klaar met Fallout 3, komt er weer zo'n post-apocalyptische game aan. Toch bleek de game een zeldzame prachttitel te zijn welke ik zelf met het grootste plezier meer dan eens heb uitgespeeld. Het bleek allemaal gebaseerd te zijn om de Lovecraft-stijl boeken van Dmitry Glukhovsky, een Russische journalist/schrijver uit Moskou. Met Metro: Last Light zette het verhaal zich voort, en was het weer 'genieten' in de verpieterde Russische wereld vol ellende. Ik dacht dat het hier wel bij zou blijven. Maar nee, er komt nog een derde deel! YPA!

Metro 2036

Afgelopen E3 kwam het voor mij als een totale en zeer aangename verrassing dat men een derde deel van Metro aan het ontwikkelen is met de titel: Metro Exodus. Nu is het gelijk duidelijk dat de game er, net zoals de voorgaande delen, weer enorm goed uitziet, en helemaal weer de duistere post-apocalyptische Russische wereld omarmd. In de tijd dat de eerste en tweede delen uitkwamen, waren er pas twee boeken van Metro, genaamd: Metro 2033 en Metro 2034. Alleen 2033 heeft hierbij echt een verhaallijn, want 2034 is meer een verzameling van korte anekdotes. Het verhaal van Metro Last Light was daarom ook een nieuw verhaal, welke speciaal geschreven is door Dmitry Glukhovsky voor de game. In alle delen, en ook dit nieuwe derde deel, speel je met dezelfde hoofdpersoon, Artyom. Ik vind het sowieso erg tof dat men er sowieso een vervolg van maakt, en niet een losstaand verhaal of prequel.

Waarschijnlijk geen pennende Rus

Wat blijkt? De schrijver is een echte gamer, en heeft ook al bij het eerste deel intensief meegewerkt met de developers. Of dit nu bij Metro Exodus ook het geval is, kan ik helaas niet achterhalen. Het is vrij aannemelijk dat het deze keer in ieder geval niet geschreven is door Glukhovsky zelf, want er staat overal duidelijk aangegeven dat deze nieuwe game 'inspired by' is. Als het geschreven was door de geestelijk vader van de Metro-wereld, dan hadden ze hier vanaf begin af aan mee gepronkt, is mijn verwachting. Echter ziet het er toch allemaal wel weer erg tof uit, en het schijnt ook een stuk groter en grootser te zijn dan de vorige delen. Dit keer ga je een veel groter gedeelte van Rusland doorkruisen, en zitten er tevens, naast de wat meer lineaire/Half-Life stijl stukken, ook free-roaming gedeeltes bij.

Verwachting

Ik heb erg veel zin in een nieuw deel in de Metro-serie. Een goed deel. En dat gaat Metro Exodus toch echt vrijwel zeker weten worden. De wereld is uniek rauw en onberekenbaar, en ik hoop dat men bij het derde deel dit weer weet weg te zetten. Alles wat er tot nu toe van te zien is, doet het wel daarop lijken. Sfeer, graphics en gameplay lijken in ieder geval dik in orde. Enige valkuil is wellicht dat er nog de kans is dat Glukhovsky er niks meer mee te maken heeft, en dat hierdoor alles aanvoelt als 'net niet', zoals bij F.E.A.R. 3 het geval is bijvoorbeeld. Vooral in de boeken zit er een hele obscure Lovecraft-achtige ondertoon welke hopelijk ook weer sterk aanwezig is bij dit nieuwe deel. Want daarvan heb ik helaas nog niets gezien.

Metro Exodus verschijnt ergens in 2018 voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Lees meer