Preview: Metro Redux

Geplaatst: 31 juli 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Het lijkt wel remakes, reboots en HD-remakes te regenen de laatste tijd. Nu is de Metro-franchise aan de beurt. Metro Redux is een compilatie van Metro 2033 en Metro: Last Light. Het is altijd interessant om te kijken of dit soort bundels genoeg te bieden hebben. Voor zowel nieuwkomers als voor gamers die de games al speelden, is het raadzaam om eens stil te staan bij wat Metro Redux te bieden heeft. Eens kijken of de bundel verfrissend genoeg kan uitpakken.

Al het lekkers qua techniek

Voor de nieuwkomers in het kort het verhaal: Metro 2033 is gebaseerd op een boek geschreven door Dmitry Glukhovsky. In de game speel je met Artyom. Het is vooral overleven wat de klok slaat, want de wereld is veranderd in een post-apocalyptische speeltuin. De game speelt zich af in Moskou, met name onder de grond in het metrosysteem. En natuurlijk liggen er overal mutanten op de loer, de Dark Ones. Metro: Last Light is het vervolg op deze game, maar is niet gebaseerd op een boek en volgt zijn eigen verhaal. Je speelt in Metro: Last Light ook met Artyom, een jaar na de gebeurtenissen van Metro 2033. Veel meer zal ik niet verklappen, want de verhaallijnen zijn best interessant en het is zonde om te veel vrij te geven.

De ontwikkeling van Metro Redux ligt in handen van de ontwikkelaar 4A Games. Metro 2033 heeft een volledige make-over gekregen met de 4A Engine als 'gereedschap'. Metro: Last Light heeft tevens een grafische update gekregen. Metro 2033 heeft al het lekkers qua techniek van Metro: Last Light als extra. Enkele features uit Metro: Last Light, zoals stealthkills, upgraden van je wapens en visuele foefjes, zitten nu ook in Metro 2033. Zijn die paar extra features en grafische updates dan het enige wat in de bundel zit? Nee, er is nog meer. Zo heeft Metro: Last Light ook wat extra's gekregen. Vanuit de game-community kwam de wens om je inventory te bekijken. Ook was er de wens om een mogelijkheid te hebben voor het checken van je horloge.

Gemuteerde AI

De sfeer van beide games was erg goed. Dat zal in de heruitgave van deze twee games niet anders zijn. Ondanks het vrij lineaire karakter, weten de games je steeds weer te verrassen. De prachtige vormgegeven stormen, de donkere creepy gangen, de details (zoals je masker) en het verhaal zorgden voor een complete en vermakelijke ervaring. Wel is het te hopen dat de ontwikkelaar goed heeft geluisterd naar de kritiek. Zo was er nogal kritiek op Metro 2033, deze was technisch gezien niet altijd sterk. De game kende veel bugs en ook de AI leek zo nu en dan gemuteerd te zijn door de straling. Hopelijk worden niet alleen de grafische aspecten opgepoetst, maar worden de bugs ook aangepakt. Dit zorgt natuurlijk voor een nog strakkere en meer gestroomlijnde ervaring.

Als klap op de vuurpijl bevat de collectie ook alle DLC van Metro: Last Light. Altijd mooi meegenomen in een bundel als deze. Wel vraag ik me af wat voor meerwaarde deze bundel gaat hebben voor diegene die beide games al (grijs) gespeeld hebben. De fans van het eerste uur zullen ongetwijfeld al alles uit de games gehaald hebben, inclusief de DLC. Om nou weer in de buidel te tasten voor een grafische update en voor wat extra's in Metro 2033, ik weet het nog net zo niet.

Verwachting

Metro Redux is een mooi pakket met twee sfeervolle games. De strakkere graphics, de mogelijkheden van Last Light die ook in Metro 2033 zijn gepropt en de DLC, zorgen voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit geldt dan met name voor de nieuwkomers, voor diehard fans zal het allemaal net niet genoeg zijn om weer veertig euro neer te gaan leggen. Wel is het mogelijk om de hernieuwde versies los te kopen voor twintig euro per stuk. Wellicht interessant om Metro 2033 weer eens opnieuw te kunnen spelen in een verbeterd jasje. Als de bugs ook worden opgeschoond, dan kan die twintig euro wel eens heel goed besteed zijn. Voor Metro: Last Light is het een ander verhaal. Die heeft alleen alle DLC en verbeterde graphics. Dan kan die twintig euro wel eens net te veel zijn voor een replaysessie. Al met al een aardige bundel die zeker niet mag worden gemist door de Metro-maagden onder ons.

Metro Redux verschijnt op 29 augustus voor de pc, Xbox One en PlayStation 4.

Lees meer