Preview: Mirror's Edge Catalyst

Geplaatst: 4 juni 2016 19:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Faith is na acht, veel te lange, jaren weer terug. De vliegensvlugge speedrunner klautert, springt en slingert weer alle kanten op en dit keer op de nieuwe consoles. Ontwikkelaar DICE heeft met Battlefield 4 en Star Wars Battlefront aangetoond dat ze in staat zijn om epische visuals op het scherm te toveren. Daar gaat het echter niet alleen om in Mirror's Edge Catalyst. Nee, het gaat om precisie en die constante adrenaline boost.

Run Forest, Run!

Zoals eerder gezegd is het alweer acht jaar geleden dat Mirror's Edge aan ons is geïntroduceerd. Het is dan ook niet vreemd dat veel van de jongere gamers niet bekend zijn met Faith en haar consorten. Daarom geef ik je even een kleine opfriscursus. Faith is lid van een genootschap genaamd Runners. Deze runners zijn eigenlijk een soort veredelde vorm van postbezorger. Echter zijn een paar speelse honden niet het gevaarlijkste wat op een runner's pad kan komen. Glass, de stad waar Mirror's Edge zich afspeelt, is namelijk in handen van een zeer strenge overheid die werkelijk alles controleert. Geen vorm van communicatie gaat gepaard zonder blik van de overheid. Als je iets buiten de ogen van een alles controlerende machine houden wil, moet je dus een creatieve oplossing zoeken.

Deze creatieve oplossing wordt geboden door de Runners. Deze undercover postbodes rennen over de daken om zo snel mogelijk documenten, pakketjes en brieven geheel anoniem te bezorgen. Dat kan de overheid natuurlijk niet toestaan. Daarom worden de runners altijd op de hielen gezeten door gewapende eikels die koste wat kost de boodschap willen onderscheppen. Aangezien de Runners altijd worden opgejaagd zijn zij ontzettend behendig en is geen sprong te ver. Duizelingwekkende hoogtes zijn geen probleem en zelfs een robbertje vechten zijn ze niet vies van.

Unieke styling

Mirror's Edge overrompelde de gaming community een beetje. De gameplay is zeer vloeiend, maar vooral de vormgeving sloeg in als een bom. De wereld is strak wit en wordt geaccentueerd door opvallende rode en gele tinten. Echt uniek en heerlijk verfrissend. Dankzij de opvallende accenten wordt al snel duidelijk waar je precies heen moet en welke voorwerpen je daarvoor moet gebruiken. Het is namelijk niet zo dat een pakketje simpelweg van A naar B gebracht moet worden. Dit gaat namelijk altijd gepaard met flink wat wallrunnen slingeren en angstaanjagende sprongen.

De game is stiekem ook een beetje controversieel en natuurlijk zeer maatschappij kritisch. Mirror's Edge speelt goed in op actuele gebeurtenissen, zoals het gebrek aan privacy. Een gewaagde keuze, maar deze keuze blijkt toch goed uit te pakken. De game kan behoorlijk pittig zijn, maar met wat training haal je er al snel flink wat plezier uit. DICE heeft aangegeven dat ze al aardig tevreden zijn over het eerste deel waardoor dit tweede deel dan ook niet veel verandering gaat brengen. De beelden tonen een opgevoerde versie van het origineel en lijkt heerlijk soepel te spelen.

Gehuld in mysterie

Het duurt niet lang voordat de game in de winkels verschijnt. Toch is Mirror's Edge Catalyst nog altijd gehuld in mysterie. Zo is er bijvoorbeeld weinig bekend over het verhaal. Wat we wel weten, is dat Faith constant op de vlucht is voor KrugerSec. Kruger staat garant voor de beveiliging van Glass, maar onder een dictatuur is dit eerder een private beveiligingsmaatschappij. Een andere groepering is Black november. Deze groep rebellen probeert het regime constant te dwarsbomen en een samenwerking met Faith en de andere Runners is dan ook niet ondenkbaar.

Toch is Black november geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Hoewel de groepering beweert geen pijlen op de bevolking te richten, lijkt leidster Rebecca Thane op dat besluit terug te komen. De bevolking steunt het regime namelijk door financiële sponsoring in de vorm van kleding en media. Het is dus eveneens niet ondenkbaar dat de Runners tegenover deze rebellen komen te staan.

Voorlopig oordeel

Hoewel er momenteel nog vrij weinig bekend over de game is , zie ik het niet snel mis gaan met Mirror's Edge Catalyst. De game oogt prachtig en de gameplay vloeit rijkelijk. Met een beetje inspanning van jouw kant, is er een grote kans dat je snel verslaafd bent. Daarbij biedt DICE online functionaliteiten. Zo is er een leaderboard beschikbaar voor de freerunnende speedrunners. Dit was in het eerste deel ook al het geval en dit heeft, voor mij althans, de levensduur van Mirror's Edge aanzienlijk verlengt. Het is nog even afwachten voordat we een daadwerkelijk eindoordeel kunnen vellen. Het zou me echter niet verbazen dat dit eindoordeel zeer positief gaat zijn. Waar je dat eindoordeel vindt? Op Gameliner natuurlijk!

Mirror's Edge Catalyst verschijnt 9 juni op de pc, PlayStation 4 en Xbox One

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer