Preview: Need for Speed Rivals

Geplaatst: 16 juli 2013 10:00
Aangepast: 20 augustus 2018 08:46
-

Elk jaar verschijnt er weer een nieuw Need for Speed-deel. Vorig jaar konden we aan de slag met de reboot van Need for Speed Most Wanted. Ik was erg tevreden over deze game, en gaf het dan ook vier sterren. Dit jaar zal Need for Speed Rivals verschijnen voor de huidige consoles, maar ook voor de next-gen. Afgelopen E3 heb ik een presentatie en speelsessie gekregen van deze game. Is dit weer een Need for Speed om naar uit te kijken?

Single- en multiplayer in één
Als eerste kreeg ik een korte presentatie van de game. Er stonden twee grote tv-schermen, waarbij op het ene scherm met een politie werd gereden en op het andere scherm als racer. Beide spelers leggen hun eigen carrière af als racer of als politie. Je kunt op elk moment tussen deze twee carrières wisselen. Maar de presentatie was vooral bedoeld voor het tonen van AllDrive. Dit is een nieuw systeem dat single- en multiplayer samenbrengt. Zo kan het gebeuren dat je opeens tegen je vriend aan het racen bent of elkaar aan het helpen bent als politie.

Racers vs. politie
Het doel van de game is om zo veel mogelijk Speed Points te verzamelen. Als racer kan je dit bijvoorbeeld doen door te driften, andere racers uit te schakelen en deel te nemen aan races. Daarnaast heb je een lijstje aan objectives die je kunt voltooien om nog meer Speed Points te verdienen. Echter moeten de racers de politie wel goed in de gaten houden. Wanneer ze worden opgepakt, raken ze namelijk al hun punten kwijt die ze hebben verzameld. Om je punten veilig te stellen, kan je ze banken in verschillende safe houses. Maar hoe langer je dit uitstelt, hoe hoger je multiplier en dus verdien je meer punten. Om je te helpen krijg je wat gadgets tot je beschikking, zoals Turbo en EMP. Hier heb je echter een gelimiteerd aantal van, dus gebruik ze niet allemaal vlak achter elkaar.

De taak van de politie is dan natuurlijk om de racers op te pakken. Hoe meer niet-gebankte punten een racer heeft, hoe hoger de beloning om deze racer op te pakken. De politie kan ook zien waar er voor het laatst een flitspaal is afgegaan, om zo de racers te vinden. Ook de politie heeft gadgets die het kan gebruiken. Zo kunnen er spijkermatten worden geplaatst en kan de hulp van helikopters worden ingeschakeld.

Vertrouwd
Nu was het tijd om zelf met de game aan de slag te gaan. Dit werd als een soort wedstrijdje georganiseerd. Aan twee kanten van de zaal kon er met drie tegen drie worden gespeeld. We hadden ongeveer tien minuten de tijd om zo veel mogelijk punten te scoren. Een commentator vertelde telkens wie het beste bezig was en wie het minste. Ik mocht als racer aan de slag. De besturing van de auto's voelde voor mij erg vertrouwd aan. Het is namelijk haast hetzelfde als in Need for Speed Most Wanted. Nu is dit niet een makkelijke besturing om in één keer op te pakken. Ik weet nog wel dat ik vorig jaar tijdens de gamescom met Most Wanted alleen maar aan het crashen was. Maar aangezien ik thuis behoorlijk wat uurtjes in de game heb gestopt, crash ik niet meer zo snel. Mijn speelsessie ging dan ook heel erg goed! Ik heb bijna de hele tijd op het hoogste multiplier zitten scheuren, zonder mijn punten te banken. Hierdoor had ik een score van ongeveer 200.000 punten. En dat terwijl de tweede plaats slechts een tiende daarvan had. Zelfs de ontwikkelaar was onder de indruk.

Open wereld
Need for Speed Rivals zal zich wederom in een open wereld afspelen. Deze keer echter niet in een stad. Het gebied waar de game zich afspeelt heet Redview County. Aangezien dit geen stad is, heb je dus veel minder kruispunten, steegjes en dergelijke. Hierdoor voelt de game wat minder open aan dan Most Wanted. Gelukkig zijn er nog steeds verschillende activiteiten te vinden die je kunt doen. Zo kan je weer met hoge snelheden langs flitspalen scheuren en zijn er jumps te vinden.

Voorlopig oordeel
Ik heb weer hoge verwachtingen voor Need for Speed Rivals. Het lijkt me heel erg tof om de carrière als racer en als politie te voltooien. De besturing van de game voelt ongeveer hetzelfde aan als die in Most Wanted, dus voor sommigen zal deze besturing vertrouwd aanvoelen. Echter heb ik nog wel mijn twijfels over AllDrive. Persoonlijk heb ik namelijk de single- en de multiplayer liever gescheiden van elkaar, zodat ik wat te kiezen heb. Maar wie weet gaat AllDrive wel heel erg revolutionair worden en weet het mijn mening te herzien. We gaan het meemaken!

Need for Speed Rivals verschijnt op 19 november voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de pc. Later dit jaar zal de game ook voor de Xbox One en de PlayStation 4 verschijnen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Need for Speed Rivals

Ontwikkelaar:

Criterion Studios

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

21 november 2013

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One

Lees meer