
Breaking!
Team Ninja werkt aan Nioh 3 en brengt meteen demo uit
5 juni 2025De State of Play van juni 2025 zit vol met bangers. Nioh 3 is de volgende actiegame waar wij dolenthousiast over worden. Check hier de eerste...
Bij de laatste State of Play hebben we weer genoeg prachtige games voorbij zien komen. Sommige games hadden we verwacht, maar er zaten ook een paar onverwachte aankondigingen bij. Zo kwam Team Ninja onverwacht met de trailer van Nioh 3 en de verrassende aankondiging dat deze game al begin volgend jaar uitkomt. Nioh en Nioh 2 zijn geweldige games waar ik mij honderden uren mee heb vermaakt en regelmatig weer oppak om de laatste trophies uit de DLC’s te bemachtigen. De Nioh 3-trailer maakte mij meteen erg nieuwsgierig naar de nieuwe features en hoe dit in de wereld van Nioh gaat werken. Toen maakte Team Ninja het nog bonter door aan te kondigen dat je dit zelf kunt uitproberen in de demo van Nioh 3 die je nu in de PlayStation Store kunt downloaden. Ik heb dit meteen gedaan, want de demo is maar speelbaar tot 19 juni 2025 8.59. Of het een blijde verrassing of een grote tegenvaller is geworden, kun je lezen in de preview van Nioh 3.
Nioh 3 speelt zoals de eerdere delen zich af in het oude Japan. In de Nioh games volg je een periode uit de Japanse geschiedenis waar de belangrijke historische gebeurtenissen plaatsvonden. Zo volg je in het eerste deel William Adams tijdens het einde van de Sengoku-periode en in het tweede deel de Shiftling Hidechiyo die zijn avontuur eerder in de Sengoku-periode begint. In Nioh 3 volg je de Takechiyo tijdens een nog onduidelijke periode. Het is dus lastig om te bepalen of dit deel zich afspeelt voor of na de gebeurtenissen in het eerste en tweede deel. Al vermoed ik dat het zich voor de andere games afspeelt. Je bent een jonge strijder die de wereld probeert te bevrijden van de yokai en je wilt graag de nieuwe shogun worden voor nog onbekende redenen.
In het begin van de demo zie je Takeda Shingen die met zijn soldaten achter de gevluchte Ieyasu aanzit. Jij gaat achter ze aan, terwijl de basiselementen van de game in de tutorial worden uitgelegd. Na de korte introductie vind je Honda Tadakatsu die het tegen een aantal yokai opneemt. Nadat jullie deze verslagen hebben, komt Yamagata Masakage op het strijdtoneel om jou en Tadakatsu een halt toe te roepen. Masakage vlucht na zijn verlies op een paard en Tadakatsu stelt zich voor als de retainer van Tokugawa. Tokugawa is op weg naar Ieyasu’s Hamamatsu Castle en omdat jij door jouw vaardigheden het tegen yokai kunt opnemen en Tadakatsu zijn linie moet blijven verdedigen, vraagt hij om jouw assistentie. Hier begint je avontuur en de introductie tot de open wereld die je vrij kunt verkennen. Het is mij dus niet precies duidelijk wanneer zich dit afspeelt, maar daar komen we in de volledige game wel achter. Nu ben ik vooral nieuwsgierig naar wat de open wereld te bieden heeft.
Voor degenen die niet bekend zijn met de Nioh games. In de eerste Nioh games kon je kiezen uit verschillende locaties op één van de mappen waar je uit een aantal missies kon kiezen. In de main missions kon je het hele veld verkennen en in de sub missions delen hiervan. Nioh 3 doet dit anders en geeft je een open wereld met aaneengesloten regio’s om te verkennen. In de demo kun je bijvoorbeeld Tenryu River, Rokaido en Hamamatsu verkennen en deze allemaal bezoeken zonder van missie hoeven te wisselen op de map. Het verkennen heeft dus een upgrade gekregen, al weet ik nog niet of de main missions je nieuwe verworven vrijheid kunnen beperken. In de velden kom je de bekende Shrines tegen waar je onder andere kunt levelen, Guardian Spirit wisselen, Soul Cores gebruiken, Kodama Blessings en Co-op modus kunt activeren. Ook zijn de bekende rode Revenants en blauwe Acolytes weer in de velden te vinden. Door het verslaan van de Revenants verdien je uitrusting en Ochoko Cups die je kunt gebruiken om de Acolytes te activeren die je tijdens de missie kunnen assisteren.
De aangeboden wereld in de demo is belachelijk groot en het is aan te raden om niet meteen naar de main mission marker te gaan, maar eerst de wereld te verkennen en wat ervaring op te doen. Zo kun je items en uitrusting zoeken, het tegen de vijanden opnemen, levelen, skills leren en de verschillende wapens en stijlen uitproberen. Zo krijg je soms side missions van de geesten die je tegenkomt en kun je enemy bases ontdoen van vijanden. Hierdoor krijg je toegang tot de schatkisten en kun je de verstopte Kodama vinden. Hiermee verdien je Kodama Merit points waardoor je van de Kodama Blessings gebruik kunt maken. Zo verhoog je bijvoorbeeld het aantal elixers of maak je ze sterker. De Blessings hebben een ander effect dan in de eerdere delen, maar dit houdt het fris. In de schatkisten vind je niet alleen items en uitrusting, maar soms ook Skill Scrolls die je bij de Shrines kunt inwisselen en activeren. Door enemy bases te voltooien, Mythes te onderzoeken, vijanden te verslaan bij Lesser Crucibles/Crucible Spikes, de regio te verkennen en met de vriendelijke Yokai (Kodama, Scampusses, Chijiko) te interacteren verhoog je per gebied het Exploration Level. Hierdoor verdien je items, verhoog je de base stats (Attack, Defense, Luck) en zorg je ervoor dat de verkenbare locaties en collectibles op de map zichtbaar worden.
In Nioh 3 kun je kiezen uit twee verschillende stijlen. De samoerai is meer een traditionele strijder die we kennen uit de eerdere delen. Zo kun je na het aanvallen je ki ‘replenishen’ en van standen veranderen zoals je gewend bent. De ninja heeft beschikking over de ninjutsu vaardigheden en de mist skill waarmee je een houten blok achterlaat en achter de vijand kunt verschijnen. Echter kan hij niet van stance wisselen of zijn ki ‘replenishen’ (wat ik als fan jammer vind, maar het houd je wel scherp). De ninja-versie is snel, maar doet niet veel schade en de samoerai-versie is langzamer, maar sterker. Beide versies hebben meteen toegang tot een dubbele jump waarmee je de wereld beter kunt verkennen, maar de ninja springt verder. Het is dus aan de speler om te bepalen welke stijl favoriet is. Zelf verken ik met de ninja de open ruimtes en met de samoerai de gesloten omgevingen. Daarnaast wissel ik regelmatig om te kijken welke stijl het effectiefst tegen de vijanden is.
Beide klassen hebben ook hun eigen verschillende vaste wapens. Zo heeft de samoerai beschikking over swords, spear, odachi en de ninja over dual ninja swords, kusarigama en talons. In verhouding met de eerdere games zijn dit nog niet heel veel wapens, maar ik ga ervanuit dat je in de volledige game meer kunt vrijspelen en dat er traditiegetrouw in elke DLC een nieuw wapen wordt aangeboden. Al loop ik enigszins op de zaken vooruit. De samoerai heeft in het begin ook alleen maar toegang tot de midden stance in tegenstelling met de eerdere games waarbij de drie stances meteen beschikbaar zijn. In het begin schrok ik even, omdat het erop leek dat de vertrouwde mechaniek niet aanwezig was. Gelukkig begin je gewoon erg basic en moet je de andere stances met skill points vrijspelen. Het lijkt erop dat wanneer je dit voor één wapen doet dat deze algemene skill voor de andere wapens ook geactiveerd wordt. Daar ben ik zeer blij mee, want dan kan ik die punten weer in een andere skill stoppen.
De gevechten in Nioh 3 voelen vertrouwd, want de besturing van het personage is vergelijkbaar. Je maakt gebruik van lichte en zware aanvallen, kunt weer dodgen of verdedigen en gebruikmaken van items en ninjutsu. Je hebt nog geen beschikking over Omyo magic, maar ik neem aan dat dit pas later in de game te vinden is. Je hebt in ieder geval wel wat vaardigheden nodig, want je komt in de demo genoeg vijanden tegen die er alles aan doen om je uit te schakelen. Net zoals in de eerdere games kunnen de gewone vijanden genoeg schade aanrichten om je het leven zuur te maken. Dit is zeker het geval als verschillende vijanden in groepen tegelijk aanvallen. De yokai zijn ook weer aanwezig in bekende en nieuwe vormen. Dit zorgt voor interessante, uitdagende gevechten, maar ook voor onverwachte verliezen. Zeker als je niet oplet en de rode Burst aanval je onverwacht uitschakelt.
Natuurlijk heb je in dit deel ook toegang tot de Burst Break om dit tegen te gaan. Door hier gebruik van te maken verander je ook van stijl en dat is even wennen. Gelukkig levert het verkennen van de wereld een Skill Scroll op waardoor je dit kunt aanpassen. Hiermee zorgt een lichte druk op de button voor de Burst Break en als je deze volledig indrukt verander je van stijl. De gevechten waar ik nog de meeste moeite mee had (buiten de bazen om) waren niet verschrikkelijke sterke yokai of geweldige strijders. Het zijn grote naaktslakken die je op je springen, je opzuigen of over je heen rollen. Het klinkt vreemd, maar wacht maar tot jij ze tegenkomt. De eerste eindbaas, Yamagata Masakage, die je tegenkomt is pittig, maar te doen. Deze vijand kon ik in één poging verslaan en daar was ik zeker trots op. Helaas en gelukkig zijn de yokai bazen van een ander niveau en zijn de gevechten weer even intens als vanouds.
De demo van Nioh 3 laat een goede indruk achter. Het verhaal is nog niet heel veelzeggend, maar dat is ook niet het belangrijkste in een Nioh game. De toevoeging van de open wereld geeft de game een nieuwe impuls. Het is leuk om de wereld te verkennen en te ontdekken. Daarnaast levert het items, skills, uitrusting en experience op. Het wisselen tussen de twee verschillende stijlen is even wennen, maar houdt de gevechten fris. De vijanden zijn gevarieerd en pittig, met als hoogtepunt de yokai die altijd voor een uitdaging zorgen. Gelukkig heb je toegang tot genoeg verschillende wapens (al hoop ik wel dat er meer toegevoegd worden), items en vaardigheden om je een kans te geven. De demo maakt zeker nieuwsgierig naar meer. De enige reden dat ik de demo niet verder ga uitspitten, is dat ik niet zeker weet of ik mijn progressie naar de volledige game kan meenemen. Die tijd stop ik liever in de volledige versie van Nioh 3. Ik kan niet wachten.
Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!
In dit artikel
Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.
Ontwikkelaar:
Team Ninja
Uitgever:
KOEI TECMO GAMES
Release:
Q1 2026
Reviewscore:
-
Platforms: