Preview: Pókemon Omega Ruby & Alpha Sapphire

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Pokémon, het bestaat al jaren, velen zijn er zoet mee en het zal nog wel even bestaan. Sinds ongeveer 1996 zijn er tientallen Pokémon-games op de markt gebracht, elk met zijn voor- en nadelen natuurlijk. Hoewel de RPG-games in deze franchise de meest verkochte zijn, wil dit niet zeggen dat het tot het oneindige uitgebuit kan worden. Althans, niet met succes, of kan dit toch wel? Ik heb Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire mogen spelen. Het zijn remakes, maar dan wel met een kleine twist en wat upgrades.

Net als vroeger, maar dan nu

Zoals ik al vertelde, zijn Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire remakes van de eerder uitgegeven Ruby en Sapphire-versies in de franchise. Als ik eerlijk moet zijn, heb ik de originele zelf overgeslagen, maar het verhaal in de remakes moet sterk overeenkomen met het origineel. Je speelt nog steeds in de Hoenn-regio namelijk. Alleen waar de ervaring van de eerdere delen door grafische beperkingen gehandicapt werd, is dit bij Omega Ruby en Alpha Sapphire een stuk minder. De games draaien op de 3DS/2DS en hebben net als Pokémon X en Y een volledig in 3D gehuld jasje, waardoor eindelijk de Pokémon uit het beeld springen. Althans, als je een 3DS hebt, bij een 2DS gaat dit wat lastiger natuurlijk. Dus hoewel het verhaal ongeveer dezelfde lijnen en lokaties moeten hebben, is door het 3D-aspect het een moderne game geworden.

Niet veel nieuws, maar ach

Wie Pokémon X en Y gespeeld heeft, moet niet veel nieuws verwachten. In feite is de nieuwe game hetzelfde als X en Y, maar dan met een ander verhaal. Daarmee hebben ze wel een klein deurtje gesloten qua vernieuwing. Want als je met X en Y ongeveer hetzelfde krijgt als met Omega Ruby en Alpha Sapphire, waarom zou je dan een nieuwe game kopen? Waarschijnlijk zullen dan gamers die X en Y hebben overgeslagen of Pokémon-liefhebbers deze games gaan kopen. Zelf zou ik het doen voor het nieuwe verhaal. Hoewel er in de gameplay, graphics en speelelementen niks veranderd is, kan een leuker of beter verhaal je wel pakken natuurlijk. Pokémon X en Y waren goede games en heel vernieuwend, maar zoals ook al met Red, Blue en Yellow, konden die kleine vernieuwingen in het verhaal het verschil maken om zo'n game te kopen of te laten liggen. Zo zal dat ook zijn in Omega Ruby en Alpha Sapphire

Mega-geëvolueerde Pokémon

In Pokémon X en Y werden de mega-geëvolueerde Pokémon bekendgemaakt. Naast dat het een hele mond vol is, is het ook zeker een hele leuke vernieuwing op een oud concept. Ook in Omega Ruby en Alpha Sapphire worden de mega-geëvolueerde Pokémon een groot onderdeel van de game. Met ruim zevenhonderd Pokémon die je kan vangen, zal een deel daarvan mega-evolueerbaar zijn. Met een speciale armband en steen kan je met een druk op de knop jouw Pokémon laten evolueren in een gevecht en met zijn extra verkregen krachten en abilities een gevecht winnen. Althans, dat is wel de bedoeling natuurlijk.

Voorlopig eindoordeel

Het is een weinig vernieuwende remake van Ruby en Sapphire. Tenminste, als je naar Pokémon X en Y kijkt. Gamers die X en Y hebben gespeeld zullen daarom ook weinig verandering zien. Het verschil zit hem in de kleine grafische aanpassingen en het verhaal. Voor degene die X en Y hebben overgeslagen zullen Omega Ruby en Alpha Sapphire een welkome verrassing zijn op eerdere delen. De gameplay is als vanouds, dat concept is in de jaren maar weinig veranderd. In deze game kan je met twee Pokémon tegelijk vechten, net als in X en Y. Je kan via Wi-Fi Pokémon ruilen en dat zal ook nodig zijn, want niet alle Pokémon van Omega Ruby zijn te krijgen in Alpha Sapphire en vice versa. Verder blijft het een vermakelijke game in een gevestigde franchise. Niet één om te laten liggen in ieder geval.

Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire verschijnen op 28 november 2014 voor de 3DS/2DS.

Lees meer